I fem essäer får några av Sveriges främsta forskare berätta och förklara händelser och fenomen som förändrat historien och samtiden.
Vilken roll spelade kokain för Sigmund Freuds arbete? Hur mycket vet du om månens historia och hur den påverkar ditt liv? Vad gjorde att den upptäcktsresande filosofen Mary Wollstonecraft lämnade revolutionen i Frankrike för Skandinavien? Hur blev Sverige det mest aktietäta landet i världen och vem var hästslaktaren som blev en av Sveriges första djurskyddsaktivister i 1800-talets Stockholm?
I Bildningsboxen har Norstedts och Anekdot/Bildningspodden samlat essäer som spänner över filosofi, samhällsvetenskap, historia och ekonomi, skrivna på ett personligt och lättillgängligt sätt och förpackat i ett snyggt format.
– Vi ville inte arbeta med teman. Det var när texter i olika ämnen blandades som det uppstod något intressant och tankeväckande. Vi ville också ha texter som utspelar sig både i närtid och längre bakåt i historien, och som anlägger olika perspektiv, säger Lars Molin, redaktör på Norstedts.
– Det känns enormt roligt att få inleda det här kreativa samarbetet med Norstedts. Essäerna har varit väldigt populära bland Anekdots läsare, och det är en perfekt genre att sprida ny kunskap till en bred allmänhet på ett lättsamt, fördjupande och tankeväckande sätt. Möjligheten att ge forskare både tid att arbeta med sina texter och ett gediget stöd i redaktörsarbetet, som varit en viktig idé med Anekdot, får nu helt nya möjligheter i och med samarbetet, säger Magnus Bremmer, redaktör för Anekdot/Bildningspodden.
– Bildningsboxen ska vara en dörröppnare till en ny och intressantare värld. Vi vill att läsare ska fascineras och få nya perspektiv på tillvaron, vara nyfikna och vilja lära sig mer om sin historia och omvärld. Vi har länge imponerats av Bildningspodden och Anekdots arbete, och är väldigt glada att kunna inleda det här samarbetet. Det här är folkbildning när den är som bäst, fortsätter Lars Molin.
Bildningsboxen innehåller fem essäer med medverkande författare:
- Freud och kokainet av Daniel Berg, ekonomihistoriker, Stockholms universitet.
- Månmätning av Anna Blennow, lektor och forskare i latin.
- Aktie-SM 1979 av David Larsson Heidenblad, docent i historia och biträdande föreståndare för Centrum för kunskapshistoria (LUCK).
- Hästslaktaren av Karin Dirke, docent i idéhistoria.
- Mary Wollstonecraft och revolutionen av Lena Halldenius, professor i mänskliga rättigheter och docent i praktisk filosofi.
Anekdot är det digitala bildningsmagasinet där Sveriges bästa humanioraforskare berättar, förklarar och fördjupar. Magasinet lanserades i februari 2019 som en redaktionell utveckling av Bildningspodden, en folkbildande podcast som hade premiär 2015 och är en av landets mest populära poddar i sin genre. Anekdot finansieras av Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet och Kungl. Vitterhetsakademien.
Relaterat
Om boken
Bildningsboxen är ett nytt koncept för att tillgängliggöra forskning för en bredare allmänhet. Sveriges främsta forskare berättar, förklarar och fördjupar händelser och fenomen som förändrat historien och samtiden. Essäerna spänner över filosofi, samhällsvetenskap, historia och ekonomi men är skrivna i ett personligt och lättillgängligt format. Det är folkbildning av bästa snitt.
Bildningsboxen är ett samarbete mellan Anekdot/Bildningspodden och Norstedts förlag.
Läs mer
Lena Halldenius, Daniel Berg, David Larsson Heidenblad, Karin Dirke, Anna Blennow
Bildningsboxen