Björn Wiman

Foto: Kajsa Göransson

Utforska författaren

Björn Wiman är journalist och kulturchef på Dagens Nyheter. Han har tidigare utgivit Sent på jorden (2018) och Hatet mot judarna (tillsammans med Sanna Sjöswärd, 2021).

Utgivning

Om boken

En kall februarikväll 1947, två dagar före hennes sjuårsdag, skrivs en flicka med tbc in på Norrtulls sjukhus. Efter fyra månader på sjukhuset skickas hon till barnsanatoriet Tjärnan i Dalarna för att tillfriskna. Först till lucia ska den lilla flickan få komma hem till sin familj igen.
Flickan kommer att bli Björn Wimans mamma. I den här boken berättar han hennes historia: vistelsen på sanatoriet, hemkomsten och rädslan för att insjukna igen, tystnaden som omgav sjukdomen i familjen, hur erfarenheten präglat henne som barn och som vuxen.
Det är också en berättelse om den fruktade lungsjukdom som skördat så många liv under mänsklighetens historia, som kommit att symbolisera såväl smuts och fattigdom som förfining, kultur och livshunger. Och om varför tuberkulosen blev det framväxande folkhemmets största fiende.

I en sal på lasarettet är en gripande, rik och insiktsfull bok om en sjukdom, om människorna som drabbades av den och om ett samhälle som kanske gick för långt i sin iver att utplåna den. För vad gör det med ett litet barn att vara borta från sina föräldrar så länge? Och vad har det gjort med den generation som kommit efter?

Läs mer

Björn Wiman

I en sal på lasarettet

Recensioner

”Björn Wiman firar stora triumfer med den här boken.”

”Den yrkesskicklighet han använder för att samla ihop mer eller mindre kända fakta, med generösa källhänvisningar och tillsammans med intervjuer och ett eget arkivsökande göra en lättillgänglig berättelse av det imponerar.

Och så bränner det till varje gång hans mamma, krasst och kärleksfullt skildrad, dyker upp i den berättelsen. Då förvandlas folkbildningen till en existentiell text där frågorna är många, svaren få, men sökandet intensivt, drabbande och lärorikt.”

”Boken, som är skriven med mycket god stilistik, är en riktig bladvändare.”

”Det är en hjärtskärande och samtidigt intressant läsning om ett Sverige med en annan syn på barn och tillfrisknande mot idag. Man ställer sig frågan vad det gör med barn som tvingas isolera sig från sin familj under lång tid. Wiman berättar också om sin släkts historia i speglingen av Sveriges samhällsförändringar. Helhetsbetyg: 5”

BTJ

Nyheter

13 mars 2023

Följ med på Litteraturtåget 2023

NyheterLitteraturtåget