Beskrivning
Detaljer
Recensioner
”Fenomenal – helt enkelt”
”Vårens bästa svenska roman”
"Per Johansson har alla nödvändiga verktyg för att ro allt i land och när det är dags att summera kan det visa sig att "Kungsträdgårdens svarta hål" är den här vårens bästa svenska roman."
”Absurt, underhållande och fascinerande”
”Per Johansson är allra bäst när han beskriver känslan av förlorat fotfäste. Han är alltid obehagligt realistisk mitt i det absurda.”
”Han tränger en smula djupare och stannar inte där de allra flesta skulle nöja sig med en lyckad formulering.” /DN
"Det är en fascinerande men svårhanterlig roman. Reda för den får man göra själv. Den utvecklar inte direkt några av karaktärerna, utan lämnar dem obestämda, flyktiga. Men vad Per Johansson gör är att mer än de allra flesta fördjupa den mänskliga psykologin. Han tränger en smula djupare och stannar inte där de allra flesta skulle nöja sig med en lyckad formulering. Johanssons Paul Werke påminner mer om abstrakt komplicerade gestalter som Primo Levis herr Palomar, Fernando Pessoas Bernardo Soares och Paul Valérys monsieur Teste. Och bara Per Johansson kan beskriva en gammal mans hud "som den man får när man odlat olivträd i flera generationer"."
Böcker av författaren
Om boken
Som ende sonen i en av Sveriges ledande finansfamiljer är Paul Werke fostrad att ta över efter sin far. Men när Paul möter Kirurgen, en man med vänner i de finaste familjer och en undergångens furste, finner han äntligen en möjlig utväg från faderns alltmer orimliga krav.
En möjlig utväg är också vad författaren Per Johansson är i behov av. Någonstans måste det ändå finnas ett slut på berättelsen och en förklaring till varför det gick som det gick.
Läs mer
Per Johansson
Kungsträdgårdens svarta hål
Om boken
Därefter går det bara utför. Hon börjar tappa tidsuppfattningen och hemmavid tycks de knappt känna igen henne. Inte blir det bättre av att Karl XII:s reträtt börjar ta allt större proportioner i hennes liv. Hon faller, kan man säga, och hennes blick på den skadade hjältekungen blandas samman med hennes adopterade sons blick. I ett centralt skede i romanen tittas det också mycket på kricket. Men det hindrar inte Kerstins fall som bara fortsätter och fortsätter. Till sist inser hon att hon nog inte längre lever.
Per Johansson utvecklar det berättarsätt som han gjort till sitt eget efter debuten Göteborg i päls och Cancersurfare, för vilken han tilldelades Göteborgs-Postens litteraturpris 2010.
Läs mer
Per Johansson
Kricket
Om boken
Han lever ensam, skriver en bok som är tänkt att bli uppföljaren till debutromanen, Göteborg i päls. Han tycks ha hämtat sig från något slags sammanbrott. Han är småkär i en kvinnlig kollega, Elin.
Elin gör en resa till Berlin tillsammans med sin mamma, en berättelse som interfolieras med jagets. Nu blir tiden och platsen alltmer upplöst. Samtiden blandas med krigstiden, Tyskland med Sverige. Hermann Göring och hans hustru Karin iakttas under de sista skälvande krigsåren. Tyska riket håller på att gå under. Det står klart att Elins familj bär på ett tungt förflutet från nazitiden, ett minne som skulle kunna liknas vid en cancersvulst.
Slutet är lika mycket logiskt som gåtfullt. Berättaren och Elin gör en gemensam utflykt till Rockelstad, slottet där Göring första gången mötte Karin när han som pilot i Stockholm fått uppdraget att flyga hennes svåger, Eric von Rosen, dit.
Cancersurfare är skriven i rapsodiska stycken som till viss del liknar dagboksanteckningar, vilket starkt bidrar till intrycket av nedslag och ögonblickliga iakttagelser. I centrum står en man som försöker inordna sin innehållslösa vardag. Resultatet blir en resa som kanske sätter fingret på en kärleksberättelse eller kanske rätt och slätt skildrar en psykos.
Läs mer
Per Johansson
Cancersurfare
Om boken
sidan som man sällan sett det förut.
Ni kanske minns hur George Orwell en gång odödliggjorde restaurangköket som arbetsplats i sin bok
Nere för räkning i Paris och London, där han wallraffade i restaurang Maxims kök i Paris. Sedan dess har
köksskildringarna kommit och gått, på senare tid mest med machokockarnas perspektiv. Men Göteborg i päls är så långt ifrån den mer salongsfähiga delen av köket man kan komma. Den handlar om en ung, intellektuell kille som jobbar extra i disken i ett restaurangkök, med att sortera tallrikar så det skräller i kaklet, stående med proppar i öronen under en smutsbrun trearmad fläktvinge: "Finns det någon New York-känsla i Göteborg, så är det här."
I korta, registrerande kapitel berättar han om slitet, fyllan, städölen, råttorna och rökpauserna på restaurangen, men också om studierna, resorna ut i Europa, sökandet efter ett sammanhang och en estetik. Det finns gott om instick från levande och döda författare, inte minst den gamle lebemannen Leopold von Sacher-Masoch som skrev masochistklassikern Venus i päls, men de är så gömda att de knappast syns.
Detta är både en litterär lek och en coming of age-story, om lärdom och krogliv. Men bokstavligen från
andra sidan.
Läs mer
Per Johansson
Göteborg i päls