Författare:
Översättare:
Maria Björkman
Åren
Svenska
2021-01-13
Utgivet av: Norstedts
Läs mer
Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Kategori
Essäer
Översättare
Maria Björkman
Mediekontakt
Lina Sjögren
Författare
Publiceringsdatum
2021-01-13
Formgivare omslag
Sara R. Acedo
Bokinformation
Originaltitel
Les années
Originalspråk
Franska
Språk
Svenska
Produktion
Papper
LABB Bokpapper TH
Miljömärkning
Ja
CE-märkning
Nej
Tryckeri/Producent
ScandBook UAB
Produktdetaljer
ISBN
9789113113074
Antal Sidor
279
Vikt (kg)
0.157
Ryggbredd (mm)
18
Höjd (mm)
180
Bredd (mm)
110
Klimatpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Recensioner
“Storslagna verk om en klassresa“
“Ernaux har verkligen skrivit ett mästerverk!”
“En djärvt anspråk på att göra något som jag undrar om någon författare avsett att göra förut.”
“Det är ett så underbart anspråksfullt och anspråkslöst projekt.” “Även om en hel tid står i fokus, bärs erfarenheterna fram av ett enskilt medvetande, av känslor som är så finkalibrerade att närheten till berättaren blir påtaglig.”
Böcker av författaren
Om boken
- Kristianstadsbladet"Annie Ernaux skriver andlöst om systern som dog. [...] Ernauxs sakliga fast lidelsefulla prosa rör vid smärtpunkter utan sentimentala åthävor - och utan att väja för hårda sanningar."- Dagens Nyheter"Intensiv kortroman på dryga 90 sidor från 2011 som nu äntligen finns på svenska i Maria Björkmans eminenta tolkning, där varje mening vibrerar av perfektion. Det är den åttonde boken av Annie Ernaux som når svenska läsare."- Upsala Nya Tidning”Jag skriver inte för att du dog. Du dog för att jag skulle skriva, det gör en stor skillnad.”Den andra dottern är ett brev till författarens äldre syster, som hon aldrig fick träffa eftersom systern dog vid sex års ålder, två år innan hon själv föddes.På enbart sjuttio sidor lyckas Annie Ernaux skriva berättelsen om att växa upp som den ”den andra dottern”, hon som aldrig skulle ha fötts om inte den första dottern hade dött, eftersom familjens ekonomi bara tillät ett barn. Det är en gripande berättelse om det osagda, den hemliggjorda. Flickan Annie råkar vid tio års ålder höra modern berätta för en väninna om den förstfödda, hon som dog ”som ett litet helgon”. Och genom livet insisterar en fråga på svar: Varför du, varför jag?
Läs mer
Annie Ernaux
Den andra dottern
Om boken
Annie Ernaux skriver om klass, kropp, kvinnoliv. Genom hela sitt författarskap har hon med knivskärpa undersökt dessa teman, vad det betyder att vara människa i de olika roller man föds in i – och möjligheten att göra sig fri från dessa. Att skriva sig fri.I den andra volymen har vi samlat fyra av Annie Ernaux böcker, där tre kan sägas behandla den kvinnliga erfarenheten. Den uppslukande passionen, den gränsöverskridande kärleksrelationen, den ständiga väntan, men också den brutala upplevelsen av en illegal abort. Samlingen rymmer även Åren - författarens stora minnesarbete över andra halvan av 1900-talet.
Läs mer
Annie Ernaux
Ernaux-biblioteket 2
Om boken
Annie Ernaux skriver om klass, kropp, kvinnoliv. Genom hela sitt författarskap har hon med knivskärpa undersökt dessa teman, vad det betyder att vara människa i de olika roller man föds in i – och möjligheten att göra sig fri från dessa. Att skriva sig fri.I den här volymen har vi samlat fyra av Annie Ernaux böcker, som alla utgår från författarens ursprung: föräldrarnas liv, den egna uppväxten och den klassresa hon gör. Här ryms porträttet av en älskad far, en uppgörelse och försoning med en åldrande mor, den skrivande kvinnans närmande till ett våldsamt trauma från barndomen, samt hennes försök att förstå den unga flicka hon en gång var och den allra första sexuella erfarenheten med en man.
Läs mer
Annie Ernaux
Ernaux-biblioteket 1
Om boken
Den unge mannen är berättelsen om denna intensiva kärleksrelation - och en nyckel till att förstå Annie Ernauxs verk, hennes förhållande till tid, minne och skrivande.Det här är Annie Ernauxs senaste roman, som utkom på franska 2022.
Läs mer
Annie Ernaux
Den unge mannen
Om boken
Så inleds Skammen. Annie Ernaux är tolv år när hon blir vittne till att hennes far försöker slå ihjäl hennes mor. Här berättar hon om den traumatiska händelse som kom att prägla hennes liv. Osentimentalt och självutlämnande återskapar hon runt denna våldsscen den värld som var hennes år 1952: den dominerande modern, den kuvade fadern, det enkla hemmet i den lilla staden i Normandie, arbetarklassens sociala regler och koder, privatskolans religiösa – känslan att vara en klassfiende i sin egen familj – känslan att för alltid gå in i skammen … Ju mer Ernaux dyker ner i historien desto mer begriper hon vilket spänningsfält föräldrarna levde i. Mellan önskan om social framgång och skammen över var de kom ifrån. Samtidigt skildrar Ernaux sin egen skam och strävan efter att slippa undan konventionerna hon vuxit upp med och istället följa sin egen längtan efter ett helt annat liv än föräldrarnas.
Läs mer
Annie Ernaux
Skammen
Om boken
”Sen september förra året har jag inte gjort annat än väntat på en man: att han skall ringa mig eller komma till mig.”En kvinna väntar på en man. Under ett år lämnar hon knappt sin lägenhet, lever bara för deras korta sinnliga möten, dikterade av honom. Allt som varit hennes liv - vänner, arbete, kulturella intressen, intellektuella utmaningar - har reducerats till passiv längtan. Smärtan av att så fullständigt leva för någon annan är oundviklig. Men kanske är det ändå värt det.Sinnenas tid, som väckte stort uppseende vid publiceringen i Frankrike 1991, är en djärv återspegling av en mogen kvinnas tankar och handlingar - en beskrivning av passionens väsen, bortom alla sociala och kulturella värderingar.
Läs mer
Annie Ernaux
Sinnenas tid
Om boken
Annie Ernaux far dog exakt två månader efter att hon tagit lärarexamen. I Min far närmar hon sig fadern - denna outbildade, hårt arbetande, känslokalla man - och den skam han bar med sig sedan barndomens fattigdom och utsatthet, i ett Frankrike som känns oerhört avlägset, men som faktiskt bara ligger två generationer bort.
Kvinnan är en gripande uppgörelse med mödrar och döttrar, ungdom och åldrande, drömmar och verklighet. När författarens mor dör i alzheimers påbörjar hon en resa bakåt i tiden och för att försöka fånga den riktiga kvinnan, hon som existerade oberoende av dottern.
Läs mer
Annie Ernaux
Min far & Kvinnan
Om boken
Ernaux behandlar teman som den katolska prydhetens kollaps, sekulariseringens framfart, p-pillret, abortfriheten och kvinnans frigörelse. Ett annat viktigt tema är hur vi lämnat skammen bakom oss och gått in i ett allt extremare konsumtionssamhälle.
Vi kan läsa Annie Ernaux oslagbart träffsäkra essä över samtiden, efterkrigstidens Europa, närmast som ett lackmuspapper över var vi befinner oss idag: i en tid av klasskillnader, populism, sönderfallande landsbygd och alienering. Åren har jämförts med Marcel Prousts stora minnesarbete På spaning efter den tid som flytt , men ur ett folkligt, kvinnligt och samtida perspektiv.
Läs mer
Annie Ernaux
Åren
Om boken
1963, när Annie Ernaux är 23 år och utan stadig förbindelse, inser hon att hon är gravid. Hon fylls av skam eftersom hon förstår att hennes graviditet kommer att brännmärka hennes familj och försvåra hennes egna studiemöjligheter. Hon beslutar sig för att ta bort barnet. Den här berättelsen om ett trauma som författaren aldrig kunnat komma över är skriven fyrtio år senare. I Frankrike var abort förbjudet vid den här tidpunkten och hon försöker på egen hand och förgäves att utföra aborten med hjälp av en sticknål. I sin desperation hittar hon en illegal abortutförare och hamnar till slut på akuten där hon är nära att dö. I Omständigheter utforskar Ernaux sina minnen och dagböcker från den tiden och skriver fram en glasklar och osentimental bild av vad som hände och på sätt och vis får omständigheten en mening. Trots att händelsen som boken kretsar kring är placerad nästan 60 år bakåt i tiden känns dess tema dessvärre mer aktuellt än på länge när fler länder skriver om och stramar åt sin abortlagstiftning.Omständigheter gavs ut i Frankrike 2000. Filmatiseringen av boken vann Guldlejonet i Venedig 2021 och filmen distribueras i Sverige våren 2022.
Läs mer
Annie Ernaux
Omständigheter
Om boken
"Jag ville glömma den flickan. Glömma henne på riktigt, det vill säga, sluta längta efter att skriva om henne. Sluta tänka att jag borde skriva om henne, hennes längtan, hennes galenskap, hennes dumhet och högmod, hennes hunger och hennes blod som sinade. Jag lyckades aldrig."I En flickas memoarer söker Annie Ernaux sig tillbaka till sommaren 1958, som hon tillbringade som ledare på ett sommarkollo i Normandie. Hon återvänder till sin första natt med en man. För honom betyder natten ingenting, för henne alldeles för mycket. I akten lämnade hon kvar sin egen vilja och hon känner sig nu plötsligt som en slav utan ägare. Sextio år senare inser hon att hon kan sudda ut åren som gått för att undersöka den unga kvinna som en gång var hon. Genom att skriva En flickas memoarer, som tar henne tillbaka till de outplånliga minnena från den sommaren 1958, hittar Ernaux ursprunget till hela sitt skrivande liv. Ett ursprung som är levande, våldsamt och smärtsamt och som är byggt på skam, våld och svek.
Läs mer
Annie Ernaux
En flickas memoarer