Per Olov Enquist
Utforska författaren
Utgivning
Om boken
"Med sin varma blick på människan hjälper P O Enquist läsaren att försona sig med både sig själv och det svåra. Han lotsar oss till platserna inom oss där vi kan hitta små skärvor av hopp. Det är inte en liten sak. Det får mig att tro på att vissa råd faktiskt är värda att följas. I alla fall när det de kommer från en gudabenådad västerbottning."ETC"Denna volym är en liten pärla, där vardagliga reflektioner samsas med vad man faktiskt skulle kalla ren livsvisdom. En medmänniska som trevar sig fram ... med en befriande humor och självdistans som i sig innebär ett slags tröst. Allvarligt talat är en bok att återvända till, helt enkelt." BTJFör tio år sedan medverkade Per Olov Enquist i radioprogrammet Allvarligt talat i Sveriges Radio. Där svarade han på lyssnarnas vardagsfilosofiska frågor - vart igelkottarna tagit vägen, hur långt ett evigt liv är, huruvida man måste älska sina barn och varför skatorna bygger bo på nedersta grenen.
Svaren är många gånger oväntade, ibland förbryllande. Per Olov Enquist vecklar ut frågan och vänder på perspektiven. Hans kloka och ofta humoristiska funderingar löper ut i en väv av trådar, för att slutligen landa i ett konkret och handfast svar.Det är Per Olov Enquists talande röst vi hör i de här texterna. Den skiljer sig från den skrivande, litterära författaren Per Olov Enquist. Men det omisskännliga tonfallet, perspektivet på tillvaron och många av hans teman är närvarande även här.Boken Allvarligt talat ges ut i samband med att Per Olov Enquist skulle ha fyllt 90 år.
Läs mer
Per Olov Enquist
Allvarligt talat
Om boken
Kapten Nemos bibliotek utkom första gången 1991 och är ett av Per Olov Enquists främsta och mest kända verk.
Läs mer
Per Olov Enquist
Kapten Nemos bibliotek
Om boken
Musikanternas uttåg utkom första gången 1978 och är en av Enquists främsta politiska romaner och skildrar konfrontationen mellan den socialistiska arbetarrörelsen och den frireligiösa bygden.
Läs mer
Per Olov Enquist
Musikanternas uttåg
Om boken
Nedstörtad ängel utkom första gången 1985 och är ett centralt verk i Enquists författarskap med teman och historier som förekommer både i tidigare och senare verk.
"Den första läsning av den korta Nedstörtad ängel när den kom ut: jag lamslogs av dess komplexa direkthet. Också av den förtvivlan och dödslängtan som finns den som övergår i medkänsla. Den är en av svensk litteraturs märkligaste romaner. Jag vill kalla den ett kärl för bilder. Ett nav i författarskapet, som efter många omläsningar fortsätter att sända ut sitt ljus."
ur Agneta Pleijels förord
Läs mer
Per Olov Enquist
Nedstörtad ängel
Om boken
Romanen, som belönades med Augustpriset 1999, utspelar sig i Danmark på 1760-talet och berättar historien om den sinnessjuke kung Christian, hans unga drottning och den tyske livläkaren Struensee, som vann kungens förtroende och drottningens hjärta.
Livläkarens besök ingår i utgivningen av Per Olov Enquists viktigaste verk och presenteras med utförliga kommentarer av Per Svensson och med nyskrivet förord.
Läs mer
Per Olov Enquist
Livläkarens besök
Om boken
Magnetisörens femte vinter ingår i utgivningen av Per Olov Enquists viktigaste verk och presenteras med utförliga kommentarer av Per Svensson och med nyskrivet förord av den danska författaren Peter Høeg.
Läs mer
Per Olov Enquist
Magnetisörens femte vinter
Om boken
Så här skrev Enquist själv om boken i originalupplagans förord: "Detta är en roman om baltutlämningen, men om beteckningen roman förefaller någon stötande, kan den ersättas med reportage eller bok. Min avsikt var att ge en helt objektiv och exakt bild av denna i svensk samtidshistoria helt unika politiska affär.
Jag har, som kommer att framgå, misslyckats med att ge en objektiv bild. Jag tror inte denna objektiva bild är möjlig att ge. Min avsikt har inte i första hand varit att upprätta ett monument över en baltisk tragedi. Jag har i stället, så noggrant som möjligt är, velat beskriva ett svenskt dilemma."
Läs mer
Per Olov Enquist
Legionärerna
Om boken
Läs mer
Per Olov Enquist
Dramatik II. De politiska
Om boken
Läs mer
Per Olov Enquist
Dramatik I. Kammarspelen
Om boken
Vid flodens strand står en flock av döende vänner, de vädjar att han ska förklara hur allt hänger ihop, till exempel detta med kärleken.
Och kvinnan i Larssonsgården. Hon på det kvistfria furugolvet. Ska han skriva sanningen?
Faderns notesblock med de utrivna sidorna, de som bränts och var borta. Och som plötsligt dyker upp efter alla år. Öppnar sig nu historiens spricka?
Är det verkligen detta som ska infogas i minnestalet? Och bli den kärleksroman han aldrig trott sig kunna skriva?
PO Enquists nya roman som på flera sätt kan sägas ta vid där memoarromanen Ett annat liv slutade.
Det handlar om Modern och Fadern, om bokahopen och om det går att slutligen lägga samman det som verkligen betydde något. Fram träder en kärleksskildring som tar sin början i ett möte mellan den unge 15-åringen och en äldre kvinna på ett kvistfritt furugolv i Larssonsgården.
Läs mer
Per Olov Enquist
Liknelseboken
Om boken
I denna volym finns tre texter om Strindberg. Strindberg, ett liv ligger till grund för SVT:s tv-serie. Tribadernas natt var min debutpjäs. Målet mot Fröken Julie är en essä, publicerad 1992."
Per Olov Enquist
Läs mer
Per Olov Enquist
Strindberg. Ett liv. Tribadernas natt. Målet mot fröken Julie
Om boken
Per Olov Enquists roman Nedstörtad ängel från 1985 är en gripande historia om ett äktenskap, om ett monster, och om kärlek.
Berättelser från de inställda upprorens tid från 1974 berättar historien om fru Meckel och hennes bruna dagbok från 1938, om herr Bachmann, han som försökte skjuta Rudi Dutschke, ideologisk talesman för det tyska socialistiska studentförbundet. Och om andra personer som nästan tycks vara syskon till fru Meckel: "vänliga, trofasta själar, lojala mot sin förtryckare samtidigt som de vagt och oklart kände sig bedragna. De levde i de inställda upprorens tid och såg ingen utväg."
Läs mer
Per Olov Enquist
Nedstörtad ängel och Berättelser från de inställda upprorens tid
Om boken
Han, vars barndoms värld inte sträckte sig längre än till Bureå, skulle komma att resa och leva en stor del av sitt liv utomlands. Berlin, New York, Paris, Köpenhamn. Pjäsen Tribadernas natt förde honom ända till Broadway. Men mitt i framgången en framväxande personlig kris. Som författare ett stort internationellt genombrott. Men när allting gick så bra, hur kunde det gå så illa.
Ett annat liv är den dramatiska historien om detta. Den är en memoarbok som med humor, värme och nyfikenhet beskriver ett livsöde som format ett av vår tids stora författarskap.
Läs mer
Per Olov Enquist
Ett annat liv
Om boken
Huvudpersonen i boken, själva sekonden alltså, är son till en släggkastare som gjorde skandal på 40-talet när han avslöjades med att ha slagit svenskt rekord med för lätt slägga. Sonen håller nu på med en levnadsteckning över fadern vilket för honom på en smula krokiga vägar till DDR i början av 70-talet, just innan den östtyska idrottsexplosionen skulle äga rum, en explosion som till stor del byggde just på fusk i form av dopning, fast det förstod man först senare. Sist, men verkligen inte minst, är detta den första roman där Enquist använder sig av sina egna, mycket personliga erfarenheter från barndomen i Hjoggböle.
Läs mer
Per Olov Enquist
Sekonden
Om boken
Vad handlar det om? Kärleken, den möjliga och den omöjliga. Blanche Wittman togs som ung in som patient på sjukhuset La Salpêtrière i Paris. Hennes läkare var J M Charcot, världskänd som den förste att använda hypnos i sin behandling av kvinnor som led av det man kallade hysteri. Blanche blev hans favoritpatient och hett åtrådda. Bland dem som besökte hans offentliga seanser fanns Strindberg, Axel Munthe och den unge Freud. När Charcot dog blev Blanche frisk och började arbeta som assistent till den polsk-franska nobelpristagaren Marie Curie. De blev förtrogna och Blanche tog del av Maries olycka när hennes kärleksaffär med den gifta kollegan Paul Langevin gjorde skandal samtidigt som Marie fick sitt andra nobelpris för sin upptäckt av radium. Blanche dog 1913, svårt sargad av den radioaktiva strålning hon utsatts för.
Romanens fyra gestalter skildras med Blanche, den hysteriska, den stympade, den älskande hela tiden i centrum.
Läs mer
Per Olov Enquist
Boken om Blanche och Marie
Om boken
Per Olov Enquist, själv ett Guds barnbarn från Västerbotten med starka upplevelser av väckelserörelsen, skildrar Lewis väg från arbetarpojke, med drömmar om att bli proletärförfattare, till maktmedveten andlig ledare och bl a initiativtagaren till det som idag är kristdemokraterna. I centrum för romanen står Lewis förhållande till skalden Sven Lidman, länge hans främste bundsförvant, senare hans bittraste fiende.
Bara två år efter sin stora succé med Livläkarens besök, som belönades med Augustpriset, återkommer nu Per Olov Enquist med en roman där han åter sätter ljuset på några av de största gestalterna i svensk historia. Lewis resa är 1900-talet sett genom den kameralins man kallar väckelsen.
Läs mer
Per Olov Enquist
Lewis resa
Om boken
Läs mer
Per Olov Enquist
Dramatik
Om boken
Läs mer
Per Olov Enquist
Hamsun
Om boken
Läs mer
Per Olov Enquist
Berättelser från de inställda upprorens tid
Om boken
Läs mer
Per Olov Enquist
Katedralen i München
Om boken
En bok om tillhörighet, om Sverige inför utopins avveckling, om Europa efter regnet, om idrott, om en dansk frihetskämpes inre drama under Gestapoförhöret. Och i ett stort kapitel, en skildring av ett svenskt vintermord: ett försök att utforska den svenska självsynens förvandling efter mordet på Olof Palme.
Läs mer
Per Olov Enquist
Kartritarna
Om boken
Läs mer
Per Olov Enquist
Hess
Recensioner