Jennifer Lauck
Utforska författaren
"Jag är heltidsmamma och deltidsförfattare," säger Jennifer Lauck. Efter journaliststudier vid Montana University blev Jennifer Lauck tv-reporter vid The Montana Television Network. Efter en del andra tv-jobb med bl a ett par journalistpriser flyttade hon till Oregon, där hon arbetade som producent i två år.Efter att ha tröttnat på att arbeta helger, nätter och veckoslut och desillusionerad av att arbeta med nyheter blev hon sin egen - till en början som PR-konsult. "Men jag kände alltid lust att skriva min egen historia - inte andras. Jag visste att jag hade något att säga, men inte riktigt vad. Min mor dog när jag var sju år och min far när jag var tio. Jag hade lämnats vind för våg, hoppat av skolan, flyttat 27 gånger och gått i 13 olika skolor. Beslutet att skriva mognade 1994 när jag hade gift mig för andra gången, reparerade ett gammalt hus och funderade på att skaffa barn." Det tog tre år innan Jennifer Lauck hade skrivit sin egen historia, Blackbird Berättelsen om en förlorad barndom. I september 2002 utkom fortsättningen, Stilla vatten och hösten 2004 den tredje delen Visa mig vägen.
Utgivning
Om boken
?Barn drivs omedvetet i en riktning som kan ge möjlighet att söka kompensation för allt det som inte gick i uppfyllelse i föräldrarnas liv.?
Det här citatet av C G Jung har Jennifer Lauck ständigt haft i tankarna och också inspirerats av när hon skrev sin bok. En uppriktig, gripande ? men också rolig och befriande osentimental ? skildring av hennes upplevelser av att få barn.
Att själv bli mamma innebar en stor omställning i livet; från att vara den superorganiserade och effektiva yrkeskvinnan till en tillvaro där det knappt går att se bortom barnets nästa måltid. Men plötsligt trängde sig också minnena från den egna barndomen på ? omöjliga att mota undan. För att kunna gå vidare tvingades Jennifer Lauck utforska och göra upp med sin egen uppväxt.
Insiktsfullt och ärligt beskriver hon känslostormarna och tröttheten, men också glädjen och kärleken hon känner inför det nya liv som suger kraft och must ur henne. Ilskan och frustrationen när förlossningen inte blir som hon tänkt sig; amningen som blir till en enda lång kamp med floder av tårar; mammagruppen där allt framstår som en stor perfekt idyll och där inga svarta känslor är tillåtna.
Hennes bok är såväl en allmängiltig berättelse om den omtumlande förändring det kan innebära att få barn som en skildring av en enskild kvinnas sökande efter en försoning med sin egen uppväxt och vägen till mognad genom föräldraskapet. Jennifer Lauck har tidigare skildrat smärtan av en förlorad barndom i de båda älskade böckerna Blackbird och Som stilla vatten.
Läs mer
Jennifer Lauck
Visa mig vägen
Om boken
I Som stilla vatten fortsätter Jennifer Lauck den gripande skildringen av sin uppväxt och hur hon mot alla odds klarat sig här i livet. Berättelsens huvudperson Jenny är obarmhärtigt skarpsynt, hon skonar inte sina plågoandar men heller på intet sätt sig själv.
Med ett hårt grepp om sin rosa väska fylld av hemliga skatter - de sista spåren efter en förlorad barndom - stiger tolvåriga Jenny av en buss i Reno, rakt ut i en oviss framtid. Skild från sin bror Bryan och skyfflad runt mellan olika släktingar, har hon uthärdat på det enda sätt hon känner till: genom att följa sin överlevnadsinstinkt. Mot alla odds har hon klarat sig fram till en yrkesutbildning och ett oberoende.
Nu är Jenny vuxen. Hon är gift och har en liten son. Hon har visserligen överlevt, men att bara överleva är inget riktigt liv. Och i sökandet efter svaren inser hon att det inte går att förtränga det förflutna. Hon tvingas konfrontera sina minnen, lögnerna och den ofattbara ensamhet som hållit henne i ett järngrepp.
Jenny börjar forska i vad som hänt hennes bror. I sorgen över det tragiska öde Bryan gått till mötes försöker hon komma honom så nära som möjligt för att förstå. Hur kommer det sig att hon själv har klarat sig? Och varför gick det som det gjorde för Bryan? Hennes resa i hans fotspår, och samtidigt i sitt eget inre för att nå en sorts försoning, är oerhört gripande.
Läs mer
Jennifer Lauck
Som stilla vatten
Om boken
Jennifer är fem år. I hennes ögon är himlen ovanför Mary Street alltid blå och vardagen fylld med kärlek, Barbie och Beatles. Men snart lär hon sig skilja på bra och dåliga dagar. De bra hjälper hon sin mamma att göra sig fin och pappa läser Snövit för henne om kvällarna. De dåliga dagarna kommer pappa inte hem alls och mamman ligger till sängs i en sjukdom ingen förklarar. Den allra värsta dagen åker mamman in på sjukhus och kommer aldrig mera hem. Det är dagen då Jennifers barndom tar slut.
Pappan gifter om sig med en kvinna som styr familjen med religiös fanatism. När så också han dör blir Jenny helt utlämnad åt sin styvmammas nycker och hon lever som i en glasbubbla av total ensamhet. Även den fysiska misären blir stor då hon lämnas ensam i ett härbärge för hemlösa i centrala Los Angeles - en träning i överlevnad, kallar styvmamman det innan hon ger sig iväg. Här inreder hon ändå sitt hörn av världen och förstår att på något sätt, med egen kraft, ska hon trots allt överleva...
Att Jennifer Laucks debutbok jämförts med Frank McCourts är ingen tillfällighet. Liksom Ängeln på sjunde trappsteget är Blackbird en välskriven, ömsint, sorglig och trots all svärta bitvis humoristisk barndomsskildring som man slukar som vore den en roman. Den visar på det ljus man kan hitta även i det mest kompakta mörker och blir på så sätt en gripande hyllning till livet och till styrkan hos ett maskrosbarn.
Läs mer
Jennifer Lauck
Blackbird