Anders Ehnmark
Utforska författaren
Anders Ehnmark är författare och journalist, född i Linköping. Han växte upp i en akademikerfamilj, fadern var medicine doktor. Själv tog han en fil. kand. i Uppsala 1960. Under åren 1956-72 var han knuten till tidningen Expressen, som kulturmedarbetare och Romkorrespondent m.m. Under ett år var han sedan anställd på den kommunistiska tidningen Norrskensflamman i Luleå, något som kom att resultera i en reportagebok. Han har också varit anställd på FIB/Kulturfront, men mestadels varit verksam som frilansjournalist och författare. Han är sedan 1976 gift med journalisten Annika Hagström och bosatt i Nykvarn. 1992 utnämndes han till filosofie hedersdoktor vid Göteborgs universitet. Som samhällskritisk debattör och tänkare på vänsterkanten har Anders Ehnmark, med sina reportageböcker, romaner, pjäser och essäer, kommit att inta en central roll i svensk opinionsbildning. Det rent skönlitterära författarskapet har på senare år alltmer fått stå tillbaka till förmån för essäistik och samhällsdebatt.
Källa: Alex författarlexikon
Utmärkelser:
Övralidpriset, 2002
I juryns motivering heter det att han får priset "för att han med samtiden som brännglas lyst in i minnets och maktens hemliga rum."
Utgivning
Om boken
Anders Ehnmark:
"Då 1900-talet var som värst satt Antonio Gramsci i en fängelsecell i Syditalien och skrev om ljuset. Han tyckte sig se det.
Hans berömmelse vilar på de anteckningar han förde då, 32 skrivböcker med lugn och tunn stil, något vänsterlutad. Han kom från en avkrok på Sardinien men hade en huvudroll i 1920-talets arbetarkamp i Turin, just före fascismen, greps och tillbringade sina sista elva år i fängelse. Slutsatserna drar han där.
Hans stil är lätt och skarp. Oordning råder. Tankarna får ha sin gång. Efter hand samlar han upp dem och gör små essäer. Man kan komma fram till ganska olika förståelse av vad han vill säga. Det finns dock något genomgående: när det är som mörkast - han sitter i Mussolinis fängelse och allt går åt helvete - söker han ljuset. Han vet att det finns. Ett uttryck han använder är campo di possibilità, möjligheternas fält. Han söker de gömda möjligheterna. Det för honom ganska långt.
Många tankar måste överges, finner han. Historien har ingen intrig. Människan tänker inte klassens tankar. Hon tänker själv. I en sarkastisk och nästan upprymd uppgörelse med stalinismens tänkesätt kommer han fram till sin första slutsats: socialism är demokrati, inget annat. Det sker i ett infallsrikt samtal med Machiavelli. En glömd tradition, republikanismen, går i dagen som vissa afrikanska floder vilka under torrtiden rinner vidare under sig själva.
Nu då det också här är torrtid i det radikala tänkandet har Gramsci något att säga oss. Vivere civile, medborgerligt liv, lyder Machiavellis förslag. Gramsci utvecklar det till en modern republikanism."
Läs mer
Anders Ehnmark
En stad i ljus
Om boken
Resan för honom till ställen där han mött den, från malmfälten i Lappland till gatorna i Havanna.
Läs mer
Anders Ehnmark
Frihetens rike
Om boken
Läs mer
Anders Ehnmark
Minnets hemlighet
Om boken
han lärde känna som ung på 1960-talet. Hur gick det egentligen med befrielsen av kontinenten som alltid
tycks drabbas av det värsta?
Läs mer
Anders Ehnmark
Resan till Kilimanjaro
Om boken
Läs mer
Anders Ehnmark
Slottet
Om boken
Läs mer
Anders Ehnmark
Arvskifte
Om boken
Läs mer
Anders Ehnmark
Maktens hemligheter