Lars Melin
Utforska författaren
Lars Melin är författaren bakom flera populärvetenskapliga böcker om språkbruk och om det svenska språket, bl.a. Manipulera med språket och Vett och etikett i språket. Andra exempel på hans författarskap är Människan och skriften: tecken, historia, psykologi samt, tillsammans med Martin Melin, Dösnack och kallprat och Norstedts förbjudna ordbok.
Lars Melin är docent i nordiska språk och undervisar bl.a. i effektiv kommunikation vid Stockholms universitet, Berghs School of Communication, Handelshögskolan i Stockholm och KTH.
Han tilldelades Erik Wellanders språkvårdspris 2001.
---------------------
Lars Melin om Lars Melin
Jag har talat svenska sen jag var liten gosse – och det är länge sedan. Jag har undervisat och forskat om svenska under hela mitt vuxna liv. Jag har skrivit en trave böcker om svenska. Men jag blir fortfarande – varje dag – nyfiken på något ord, någon formulering, någon uttalsvariant.
Detta har förvandlat mig: numera hör jag aldrig vad folk säger utan bara hur de säger det.
Min forskning har huvudsakligen bestått i att testa språkliga funderingar på levande försökspersoner. Slutsats: det är aldrig som man tror. Det är aldrig som det står i böckerna. Det är alltid mer spännande än språkteoretikerna någonsin kan fundera ut.
Men ibland lämnar jag datorn för att röra mig bland vanliga människor. Hustru, hund, barn och barnbarn är faktiskt mer än vad de uttrycker vokalt.
En sida som fler borde känna till: jag är en jävel på att skära rönnvisselpipor.
Utgivning
Om boken
Metaforer finns i slang, tekniska beskrivningar, lyrik, rapporter, vardagsskvaller, sportreferat - överallt. De skapas av alla slags människor av alla möjliga skäl och mest för att de bara trillar ner på tungan. Språket skulle fungera avsevärt sämre utan metaforer; vissa saker skulle vi faktiskt få svårt att tala om.
Det finns metaforgrupper som är mycket vanliga i de flesta språk och som funnits i språket länge, till exempel vägar, växter, uppe/nere, tyngd, spel och liknande. Det finns andra som är mer västerländska eller kanske typiskt svenska - vädermetaforer, till exempel. I många språk är livet en resa, med vägval, hinder på vägen och återvändsgränder. Kärlek är krig där man tar någon med storm och erövrar någons hjärta. Affärslivet verkar befinna sig på en idrottsplats där man ligger i startgroparna, kommer ut på banan och tar rygg på konkurrenterna.
Somliga menar att bildspråket styr våra tankar. Vi blir alltså mer lekfulla om vi säger att vi vill bolla en idé med någon. Andra menar att bildspråket avslöjar våra tankar och personligheter. Det är alltså vårt glada barnasinne som tittar fram när vi börjar bolla idéer. Det är kanske en fråga om hönan och ägget, men vad som än gäller säger våra val av metaforer mycket om vårt språk, vårt tänkande och våra personligheter.
Följ med Lars Melin på en svindlande resa genom metaforvärldarna och lär dig mer om språket, världen och dig själv.
Läs mer
Lars Melin
Polletten som trillade ner
Om boken
Läs mer
Lars Melin
Ärans och hjältarnas språk
Om boken
Läs mer
Lars Melin
Vett och etikett i språket
Om boken
Den bärande idén med den här boken är istället att är att presentera överraskande och roande perspektiv på de språkliga grundelementen grammatik, ord, bokstäver samt på det eviga problemet språkfel. Naturligtvis är åtskilligt också nyttig kunskap, men det är det kluriga perspektivet som dominerar.
Läs mer
Lars Melin, Martin Melin
Språket - så funkar det
Om boken
Skriften har funnits i drygt 5000 år och den finns i mängder av former och varianter världen över. Men skrift är inte bara tecken - det är magi, historia, kultur och inte minst psykologi.
Skrivkunnigheten förändrar människans syn på språket. Att tala är något annat än att skriva, på många sätt. Ett skriftsamhälle är något helt annat än en muntlig kultur. Skriften bevarar inte bara tradition utan skapar också kreativitet och förnyelse.
Följ med genom tecknens, skriftens och skrivmaterialets historia och geografi. Fundera över hur, varför och för vem skrivtecknen kommit till. Och hur har förhållandet mellan läsare och skrivande förändrats genom tiderna? Upptäck vad som döljer sig bakom koder och chiffer.
Lars Melin är docent i nordiska språk vid Stockholms universitet och en erfaren populärvetenskaplig författare med koll på "tecknen i tiden".
Läs mer
Lars Melin
Människan och skriften
Om boken
Manipulera med språket är en bok som hjälper dig att lyckas med ditt språk. Den tar upp konsten att tränga igenom informationsbruset, att spela på känslor, att vinna prestige och auktoritet. Det är också en bok om sanning och lögn. Hur mycket vågar vi tänja på sanningen? Och hur gör vi det mest framgångsrikt?
Boken innehåller allt från betraktelser över de stora grundlagar som styr all mänsklig kommunikation till handfasta råd och tips om hur man lyckas med en text eller en muntlig presentation.
Läs mer
Lars Melin, Jens Magnusson
Manipulera med språket