Carl-Henning Wijkmark
Utforska författaren
Svensk författare och litteraturkritiker, född 1934 i Stockholm där han växte upp i ett akademikerhem. Fadern var teologie doktor och modern ämneslärare. Carl-Henning Wijkmark tog en fil.kand. i Lund 1957 och en fil.lic. i Stockholm 1967. Han arbetade därefter som lärare vid Stockholms universitet och vid statens biblioteksskola 1968-70. Under långa perioder har han vistats i Tyskland och Frankrike.
Carl-Henning Wijkmark debuterade skönlitterärt med den mycket okonventionella och särpräglade romanen Jägarna på Karinhall, en svart fars om våld och sexualitet under nazismen som utspelas på Herman Görings lantställe utanför Berlin.
Även i sitt fortsatta författarskap har Wijkmark haft ett europeiskt perspektiv, som t.ex. i Sista dagar, om ett attentat i början av 1960-talet mot president de Gaulle, eller i Dacapo, en roman som speglar omvälvningarna i Europa 1989. Den svenske fotografen Frank reser tillbaka till München där han utbildades i sin ungdom. Vid ankomsten upptäcker han att en ungdomsvän stulit hans namn och gift sig med den kvinna han övergav när han återvände till Sverige.
Carl-Henning Wijkmark har kallats kosmopolit och litterär outsider, kanske mer uppskattad utomlands än vad han varit i Sverige. Han var också den förste svenske författare någonsin som presenterades i den franska televisionens populära litteraturprogram "Apostrophes". Romanen Den svarta väggen har emellertid fått mycket bra kritik även på hemmaplan. Det är en dystopi vars handling förlagts till Sverige i en nära framtid. Nationen har genomgått ett allmänt förfall och befinner sig i praktiken i klorna på den ryska maffian. Samtidigt har den förlorade självständigheten kompenserats ideologiskt med en tilltagande nationalism, vilket bl.a. fått till följd att landet lämnat EU etc. I likhet med flera andra av Wijkmarks romaner är huvudpersonen en man på jakt efter sitt förflutna. Efter nära femtio års bortavaro återvänder han för att försöka ta reda på sanningen om sin far, en grekisk diplomat som utvisades från Sverige under andra världskriget.
Carl-Henning Wijkmark har bland annat publicerat historiedramat Sweaborg och det samhällskritiska debattstycket Den moderna döden; de har framförts på scener i Sverige, Frankrike och Tyskland.
Carl-Henning Wijkmark har också gjort en betydande insats som översättare och presentatör av tysk och fransk efterkrigslitteratur och han har publicerat ett flertal essäsamlingar.
Källa: Alex författarlexikon
Carl-Henning Wijkmark tilldelades Augustpriset 2007 för romanen Stundande natten.
Utgivning
Om boken
I samband med hans 80-årsdag i november 2014 utges en samlingsutgåva i två band - från debuten 1972 med Jägarna på Karinhall, via 2007 års Augustprisbelönade Stundande natten till och med hans senaste roman Vi ses igen i nästa dröm, från 2013.
Den första volymen innehåller: Jägarna på Karinhall, Dressinen och Sista dagar. Den andra: Dacapo, Du som ej finns, Den svarta väggen, Stundande natten samt Vi ses igen i nästa dröm.
Läs mer
Carl-Henning Wijkmark
Romaner 1994-2013
Om boken
I samband med hans 80-årsdag i november 2014 utges en samlingsutgåva i två band - från debuten 1972 med Jägarna på Karinhall, via 2007 års Augustprisbelönade Stundande natten till och med hans senaste roman Vi ses igen i nästa dröm, från 2013.
Den första volymen innehåller: Jägarna på Karinhall, Dressinen och Sista dagar. Den andra: Dacapo, Du som ej finns, Den svarta väggen, Stundande natten samt Vi ses igen i nästa dröm.
Läs mer
Carl-Henning Wijkmark
Romaner 1972-1986
Om boken
Morgonen efter sin ankomst, trött och jetlaggad efter den långa resan, beger han sig till konferenslokalen, där han ska hålla ett av de inledande anförandena. Salen är välfylld, men ingen av de kolleger han väntat sig är närvarande; i talarstolen står en ung man som börjar föreläsa i ett helt annat ämne för sitt auditorium av slipsförsedda studenter.
Frank går förvirrad därifrån och misstänker att han råkat ut för någon sorts stroke när han inte kan återfinna sitt hotell, bara en obebyggd gårdsplan finns på platsen. Strövtåg genom staden bekräftar att något har hänt som berövat honom hans hem i tiden; han har tappat bort sin epok. Han bestämmer sig för att på försök acceptera förflyttningen till vad som visar sig vara hösten 1924, avstår från att söka läkare av rädsla för att bli omhändertagen som rubbad. Mobil och kreditkort, pass och pengar är värdelösa, bagaget försvunnet med hotellet. Allt han har är sina gångkläder, en klocka och en portfölj med manuskriptet till ett föredrag som han skulle ha hållit nittio år senare, dessutom några ringar och manschettknappar som han omedelbart pantsätter. För pengarna köper han en ny resväska, lite kläder och en biljett till Romexpressen.
Fortsättningen blir en serie överraskningar som smyger sig på läsaren, och färden går bland annat till en arkeologisk utgrävning i Spanien, där jagberättaren också bedriver en inre arkeologi och inspirerad av två kvinnor, den ena mytisk och den andra verklig, stiger ner i sitt personliga ursprung, början före början till sin existens.
Carl-Henning Wijkmark återkommer med Vi ses igen i nästa dröm med sin första roman sedan Augustpriset 2007.
Läs mer
Carl-Henning Wijkmark
Vi ses igen i nästa dröm
Om boken
Städernas svall skildrar via två författartemperament vårt europeiska kulturarv så som man möter det på besök i en stor stad, då allt man känner och uppfattar står i förbindelse med den konkreta upplevelsen av stadens myllrande liv. Städernas atmosfär, praktfulla byggnader och nattliga gators stämningar, deras svall av historiska händelser och gåtfulla människoöden, slår emot de båda resenärerna Carl-Henning Wijkmark och Ulf Peter Hallberg när de under en tioårsperiod på olika platser i Europa fördjupar sig i samtal om storstadskulturen. Överallt söker de båda vännerna i städernas förflutna sig själva; storstaden blir en utmaning. De strövar längs gatorna, går genom parkerna, står stumma på kyrkogårdarna, besöker de gamla nöjesfälten och hänger vid disken på de legendariska barerna. Där söker de i sina samtal kontakt med det förflutna.
Om den egna existensen konfronteras med städernas svall kan en oförliknelig resa anträdas: resan inåt, iscensatt av själens begär och hjärnans hunger. Det är den utmaningen de båda författarna ställer läsaren inför.
Läs mer
Carl-Henning Wijkmark, Ulf Peter Hallberg
Städernas svall
Om boken
Stundande natten är en roman om människor som möts framför "den svarta dörren", en berättelse om livets slutskede och en meditation över de yttersta frågorna. Sjukdom bortom all tänkbar räddning har fört samman fyra män på Sal 5. Där ligger, dold bakom en skärm, den tigande främlingen från andra sidan jorden; Börje, den ständige spelaren som slår vad om det eviga livet; Harry, uteliggaren, den ende bland läkare och medpatienter som i ett kritiskt ögonblick fyller kraven på en gentleman. Där finns sköterskorna Birgit och Angela, varmt älskade av de dödsmärkta männen, den kloka prästen Anna-Britta och den okänsligt "professionelle" doktor Möller. Och först och sist Hasse, berättaren och huvudfiguren, som när framtiden sviker gör upp med sitt förflutna, dess passioner, försummelser och besvikelser, innan till sist en tyst besökare infinner sig och tar emot hans farväl till livet.
"Lidande bekämpas bäst genom att berättas."
Karen Blixen
Läs mer
Carl-Henning Wijkmark
Stundande natten
Om boken
Läs mer
Carl-Henning Wijkmark
Samtiden bakom oss
Om boken
Läs mer
Carl-Henning Wijkmark
Den svarta väggen
Om boken
Hur beter sig människor när de stängs in i en fälla som hela tiden krymper under trycket från en oftast osynlig fiende? Vilka söker sig till varandra och vilka börjar bitas? I en snabbt växlande scenföljd har Carl-Henning Wijkmark fångat oron och rastlösheten, hur man vill bryta sig ut men i stället drömmer sig bort, kasten mellan aggression och apati och hopp om undsättning i sista stund. Det lilla livets konfrontation med de stora händelserna.
Läs mer
Carl-Henning Wijkmark
Sveaborg
Om boken
Läs mer
Carl-Henning Wijkmark
Den moderna döden