Elisabeth Hjorth

Foto: Magnus Liam Karlsson

Utforska författaren

Elisabeth Hjorth är född i småländska Ramkvilla och bosatt i Lund. Hon är verksam som forskare och lärare i litterär gestaltning på Konstfack. Hon debuterade med diktsamlingen Kärnfamiljen (2008) och har utkommit med de kritikerrosade romanerna Hängivelsen (2011) och Vid himlens början (2013). 2015 disputerade hon med den uppmärksammade avhandlingen Förtvivlade läsningar. Litteratur som motstånd och läsning som etik.

Utgivning

Om boken

Världen rustar för krig när Sveriges intellektuella röster samlas i Sigtuna för att diskutera dikten och moralen. Karin Boye är en av de tongivande, samtidigt som hon är kluven inför debatten och männen som för ordet. En kväll råkar hon möta Ruth Kjellén i Sigtunabacken, vilket blir inledningen på en oväntad vänskap. Karin är nyckfull och van att gå sin egen väg, Ruth är den perfekta hustrun gift med Sigtunastiftelsens grundare Manfred Björkquist och ordnar sina dagar i den duvblå anteckningsboken.

Ruth blir smickrad över att Karin visar intresse för henne som fritt tänkande människa, men känner sig med tiden allt mer trängd och illa till mods. Karins tillvaro med komplicerade kärlekshistorier och hetsigt skrivande i skuggan av kriget leder å sin sida henne farligt nära stupets kant.

Elisabeth Hjorth har med Nattens regn och dagens möda skrivit en djupt engagerande roman inspirerad av verkliga personer och händelser vid en tid då Europas undergång stod för dörren.

Läs mer

Elisabeth Hjorth

Nattens regn och dagens möda

Om boken

Elsiie har förlorat sin nyfödda dotter och i sorgearbetet glider hon allt längre ifrån Henrik, som hon lever med. De blir till sist som främlingar för varandra. En dag blir Elsiie varse en kvinna som sitter i tunnelbaneuppgången och tigger. På något sätt är deras liv förknippade med varandra.

Marina befinner sig i samhällets periferi. Så länge hon kan minnas har hon befunnit sig på flykt. Men det är därifrån minnena kommer ikapp henne: hur hon tvingades ge upp allt för att överleva.

Elsiies och Marinas berättelse sammantvinnas med flera andra levnadsöden. Där finns bland andra den svenske fredssoldaten som inväntar sin inkallelseorder, vars liv kretsar kring uppdragen i Kongo, Kosovo och Afghanistan. Där finns människor som bär sina namn, förövare och offer, förlorare och segrare.

Elisabeth Hjorths roman Vid himlens början utspelas på olika platser i Europa, en kontinent ännu präglad av de etniska rensningarna under Balkankriget och av nya avlägsna eller lokala krigstillstånd. Det är en skyddslös berättelse om hat och ensamhet, om passion och moderskap på gränsen till vanvett. Och ur en ödelagd vision om gemenskap och frihet stiger så en sorgesång över det som gått förlorat.


Läs mer

Vid himlens början

Elisabeth Hjorth, Lina Salén

Vid himlens början

Om boken

Vad är förbjuden hängivelse? Vad får den kosta? I en roman om offer, makt och längtan ställs frågorna om tro vid undergångens gräns.

"Det var en labyrint där vi sprang. Mellan sovlängan, klassrummet, matsalen, fikaborden, samlingsrummet. Vi var högljudda och exemplariska, vi sprang. Men inne i labyrinten fanns en annan labyrint. Ingen ville fastna i den."

Cecilia och Karolina sitter mitt emot varandra. Cecilia vet ingenting om kvinnan hon har framför sig, hon vet inte hennes ålder. Karolina vet allt. Det som står i hennes papper och det som lagras under det rentvättade håret. Kunskap.

Minnesmaskinen startas, arbetet påbörjas. En bibelskola. Människor som böjer sig djupt och reser sig, renare än alla andra. Cecilia är den idealiska eleven. Hennes kunskap växer ut över hela världen. Den tar henne till en liten församling på den skånska landsbygden. Hon möter Marie och Einar, deras obönhörliga kärlek. Där stannar Cecilia alltför länge. Där stannar hon tills det är för sent.

Läs mer

Hängivelsen

Elisabeth Hjorth

Hängivelsen

Nyheter

Foto: Magnus Liam Karlsson

19 november 2018

Elisabeth Hjorth får Karin Boyes Litterära pris

Nyheter