Yael Adler om solen och huden
Att för mycket tid i direkt solljus är farligt för oss, det vet vi. Solen kan skada huden och i värsta fall leda till hudcancer. Men vad många inte tänker på är den nytta solstrålarna gör för människan, eller att tid i solen till och med är livsviktigt för oss. Det här, och allt annat som rör vårt största organ, skriver den tyska hudläkaren Yael Adler om i sin bok Huden. I fredags gästade hon Skavlan i SVT och vi passade på att ställa några frågor i taxin på väg från inspelningen.
Varför är huden så fascinerande?
— Det är inte bara vårt största organ, nästan två kvadratmeter stort, det är också vårt tyngsta. Huden väger mellan tio och tjugo kilo. Huden är också vår största producent av hormoner, den producerar runt 30 hormoner som stimulerar oss och våra kroppar. Det är ett nätverkande organ som håller kontakten med resten av vår kropp men också med vår omgivning. Allt samverkar med huden, alltifrån immunförsvaret till vårt nervsystem. Huden är vår första kontakt med vår omgivning och det är genom huden hjärnan får information.
I Huden skriver Yael Adler om relationen mellan vår hud och solen. Riskerna med att vistas för länge i solen är de flesta medvetna om. Men i sin bok berättar hon också om de positiva effekter solljuset har på vårt välbefinnande. Solljus hjälper till exempel huden i sin produktion av melatonin, som är ett allsidigt hormon som bland annat gör oss trötta och gör det lättare att somna. Dessutom är det en antioxidant, alltså en faktor som motverkar cancer och åldrande, och i förbifarten också ett effektivt medel för hårtillväxt. Melatonin stimulerar immunförsvaret och bidrar till att hålla tillbaka hudcancer.
Vilka andra fördelar finns med solljuset?
— När vi vistas i solen producerar vi seratonin, som gör oss glada och som kroppen reagerar på ungefär som den reagerar på en drog. Vi blir beroende och det beror på vårt behov av att producera vitamin D, som solen också hjälper till med. Det är en nödvändig vitamin för att skydda oss mot till exempel hudcancer. Så kroppen har alltså ett eget sätt att skydda oss mot den skada som solen kan göra, och det skyddet produceras när vi vistas i solens UVB-strålar. Däremot är det UVA-strålarna vi ska akta oss för och de hjälper oss inte att producera vitamin D. Så vi behöver solen men i en måttlig mängd och inte överdriva.
Vilket är det största missförståndet när det kommer till att vistas i solen?
— Det är att folk tror att det finns ett hälsosamt sätt att sola, alltså att steka sig i solen. Att sola på det sättet leder alltid till ett rop på hjälp från huden. Cancerrisken är hög om vi inte skyddar oss, och det är det huden försöker göra när den ändrar färg, när vi blir bruna av solen. Att steka sig i solen är inte hälsosamt, särskilt inte för den som har en ljusare hudton, då är det tio till tjugo minuter som gäller och sen måste man gå in i skuggan. Reser man till soliga länder måste man skydda huden med solkräm och solglasögon.
Yael Adler är född 1973 och har studerat medicin på Goetheuniversitetet i Frankfurt och på Freieuniversitetet i Berlin. Hon har specialiserat sig inom hud- och könssjukdomar och har en egen mottagning inom hudkirurgi sedan 2007.
Relaterat
Om boken
Trots att huden är så synlig och tar så mycket plats så är den märkligt hemlig. Det vill den tyska hudläkaren Yael Adler ändra på. För vår hud berättar mer om oss än vi någonsin kan tro: Den här boken kommer att lära dig precis allt du inte visste att du ville veta om din hud.
Författaren tar ett helhetsgrepp om huden på ett medicinskt, filosofiskt men hela tiden populärvetenskapligt sätt. Så följ med på hudresa genom sex och celluliter, samspelet mellan yttre och inre organ, mirakelkrämer och dyra löften, och mot utseendefixering och åldrande. Och häng med på ett sansat korståg mot tvål!
Läs mer
Yael Adler, Katja Spitzer
Huden