”Vem vet, jag kanske har uppfunnit en ny genre – trädgårdsromanen!”
Att vistas i och rå om en trädgård är något alldeles speciellt, trädgårdens kraft kan få en nästan terapeutisk betydelse i en människas liv. Det visar Annika Estassy på i sin nya roman Gröna fingrar sökes, och även för Annika själv ligger trädgårdsskötsel varmt om hjärtat. Hon blev till och med inbjuden till trädgårdsmässan i Stockholm för att prata om sin bok; inspirationen till berättelsen och hennes intresse för trädgård.
Annika, hur kom det sig att du hamnade med en skönlitterär bok på trädgårdsmässan?
Lite otippat var det allt men jätteroligt förstås. I min nya berättelse spelar en koloniträdgård en väsentlig roll. Hade inte den funnits skulle huvudkaraktärerna aldrig ha mötts och vänskapen mellan dem aldrig uppstått. Att jag gett trädgården en terapeutisk betydelse tror jag också spelade in. Det ligger i tiden helt enkelt. En trädgård är ju så mycket mer än blommor och blad. Den är skönhet, kreativitet, sinnlighet, tröst och själslig vila, något som jag tror att vi alla är i stort behov av. Vem vet, jag kanske har uppfunnit en ny genre – trädgårdsromanen!
Varifrån fick du inspiration till att skriva den här berättelsen?
Min mamma var en hängiven kolonist och hon brukade berätta om livet i kolonin. Dessutom var hon en mycket duktig odlare och hennes trädgård är en av de mest prunkande jag sett. Den inspirerade mig till att låta berättelsen utspela sig i just en koloniförening, en slags mikrokosmos som förenar många olika slags människor. Att Agnes skulle vara en av huvudpersonerna var inget jag bestämde utan det gjorde Agnes själv. Hon kom till mig i en dröm en midsommarnatt och krävde att jag skulle berätta hennes historia. Leyla, min andra huvudkaraktär är inspirerad av kvinnor jag mött genom åren, kvinnor som levt i osunda relationer. Jag ville låta Agnes och Leyla mötas och se vad som skulle hända mellan – och med – dem. De befinner sig på helt olika platser i livet men har mycket gemensamt.
Vad betyder trädgård och odling för dig?
Jag älskar att vistas i trädgårdar och har så gjort sedan barnsben. Farfar som i vanliga fall var en snustorr gubbe blev en annan person när han jobbade i sin vackra trädgård som han anlade på en kulle i södra Frankrike. Jag älskar såväl den kreativa processen med att skapa en trädgård som själva skötseln. Att vistas i en trädgård är totalt avstressande. Grönsaksodling är inte min starkaste sida men jag är väldigt bra på att få rosor och pioner att trivas!
Hur har ditt trädgårdsintresse hjälpt dig i romanskrivandet?
Jag behöver aldrig göra någon research när det gäller trädgårdsfakta! Däremot har jag läst en hel del om trädgårdsterapi, fast först efter att boken var klar. Medan jag skrev utgick jag istället helt och hållet från mina egna känslor och upplevelser. Därför var det riktigt roligt att senare studera ämnet närmare och se hur väl forskningsresultaten stämde överens med mina egna erfarenheter.
Vill du dela med dig av ditt bästa trädgårdstips?
Till den som precis skaffat sig en trädgård – vänta ett år innan du gör större förändringar. Strunta i alla måsten – njut istället. Och förtvivla inte om det inte blir som du tänkt dig – det kommer alltid en ny vår med nya möjligheter!
Relaterat
Om boken
Många mil söderut, utanför Stockholm bor Leyla med sin man Johan och deras sexårige son Hugo. Efter att Johan gått över gränsen i ett av sina raseriutbrott bestämmer sig Leyla för att fly bort någonstans med Hugo. Hon svarar på en annons för en kolonistuga som uthyres mot omvårdnad och skötsel och hamnar i Måneby. De efterföljande veckorna blir den återhämtning som Leyla längtat efter, trots att hon vet att hon inte kan hålla sig undan för evigt. Går hennes äktenskap att rädda? Vill hon ens det?
Även Agnes har livsavgörande beslut att fatta, men av ett helt annat slag. Gröna fingrar sökes är en berättelse om utsatthet men också om kvinnors vänskap levnadsvisdom och en trädgårds läkande kraft.
Läs mer
Annika Estassy
Gröna fingrar sökes