En modern hudvårdsrutin börjar inifrån, och med beautyfood kan vi uträtta underverk för hud, hår och naglar. Om detta vet skönhetsjournalisten Maria Ahlgren allt.
I sin nya kokbok Destination Beautyfood tar hon med oss ut i världen för att inspireras av de bästa skönhetshemligheterna från några av jordens mest tongivande beautydestinationer – Seoul, Tokyo, Paris, Los Angeles och Stockholm.
Det är i dessa städer som filosofier och trender skapas – som sedan sprider sig till badrumsskåp och skafferier världen över. Vi navigerar genom ett glossigt skönhetsuniversum där sheetmasker och nordiska superfoods har en lika självklar plats som franska apoteksprodukter och soppkastruller.
För Maria började allt, utan att hon riktigt förstod det, i Hong Kong.
– Min pappa bodde i Hong Kong under mina tonår. Jag led av svåra eksem och under en middag rekommenderade en av pappas läkarkompisar mig att dricka grönt te varje dag. Det skulle mildra mina eksem och förbättra den viktiga matsmältningen, menade han, och någon vecka senare anlände två säckar kinesiskt, grönt te hemma hos oss i Sverige. Jag förstod det inte då, men det var min första introduktion till beautyfood.
Asiens långa tradition av ett holistiskt synsätt på hälsa var något Maria tog med sig – och när hon flera år senare bodde i Tokyo introducerades hon för skönhetsmat och att äta sin hudvård.
– I Japan är hudvård nästan religion, och som journalist fascinerades jag av den japanska skönhetskulturen. Varje gång jag pratade med mina japanska vänner eller personer jag intervjuade så nämnde de olika råvaror som del av sin skönhetsrutin. Miso, sojabönor, fisk, tomater och annat beskrevs utifrån sina skönhetsfunktioner – till exempel svor många att tofu bromsade hudens åldrande eller att tomater förhindrade solskador.
I Japan har skönhetsbutiker ofta ett integrerat kafé eller en juicebar som serverar hudvård för insidan och det dröjde inte länge innan Maria blev lika besatt som sina japanska vänner.
– Jag slukade allt jag kom över om kopplingen mellan näring och hud, och började visualisera hur det jag åt swoshade ut i hudcellerna. Att laga och äta god mat fick en ny, nästan magisk dimension. Snart började jag experimentera hemma i köket, och det var så jäkla roligt att matlagningen fick ett nytt syfte – förutom att bli god mat. Hur mycket lystergivande, kollagenbyggande, anti-inflammatoriska grejer kan man stoppa in i en maträtt? Idag finns det ju också många studier som visar på sambandet mellan mat och hud, inte minst forskningen på tarmfloran har gett många insikter. Men för mig är beautyfood lika mycket mindset – när vi tänker på mat som hudvård blir det ju ännu härligare att äta! Mat är livet och hudvård är livet, och det två i kombo är totalt nirvana för mig.
Vilken är din absoluta favoritplats när det kommer till beautyfood?
– De fem städerna i boken inspirerar på olika sätt. Tokyo kommer ju alltid ha en speciell plats i mitt hjärta, för det var där allting började. Jag satt många, långa timmar på Brown Rice Café och läste japanska hälsokokböcker och hälsomatmagasin, samtidigt som jag käkade något från den makrobiotiska menyn. Det är fortfarande mitt favoritmatställe i hela världen för en beautylunch. Det finns också ett litet, gömt kafé på heter Trueberry i Hiroo som alltid inspirerar mnig. Där skrev jag delar av Destination Beautyfood i höstas.
– Sen är ju Los Angeles en klass för sig. Där finns världens tätaste koncentration av gröna hälsoställen. Jag älskar Kreation Juice, The Butcher’s Daughter i Venice, Backyard Bowls och Café Gratitude, som har inspirerat flera recept i boken.
I Venice i Los Angeles ligger ett av Maria Ahlgrens favoritställen när det kommer till beautyfood.
Det är lätt att tro att ingredienserna i beautyfood är exotiska och dyra – men det stämmer inte, menar du. Vad finns det för svenska råvaror som boostar hyn?
– Nej, nej, det behöver inte alls vara exotiska, dyra råvaror. De svenska skogarna är en skattkista av fantastisk skönhetsmat – vilda blåbär, lingon och havtorn är förstklassiga hudvårdare. I boken listar jag svenska skönhetsråvaror efter säsong, och det är inte så skralt som man kan tro. Nu på sommaren är butikerna proppade med lokala beautyfoods som jordgubbar, fänkål, blåbär, rädisor, sparris, gurka, ruccola och så vidare i nästan all evighet.
– Däremot är det vissa skafferivaror som kostar lite, men som också tar skönhetsköket till en helt ny nivå. Som sötningssirapen yakonsirap, som är prebiotisk och påverkar blodsockret minimalt, och sojasubstitutet Coconut aminos, som gör allt så jäkla gott. Jag använder också misopasta nästan dagligen, men det finns numera i de flesta vanliga affärer till bra pris.
Har du något favoritrecept i boken?
– Haha, det är som att välja bland sina barn! Det beror helt på vad jag är sugen på. Just nu är jag väldigt insnöad på de koreanska recepten, som bibimbap med marinerad tempeh och mängder av grönsaker i sötstark sås. Jag älskar ju också alla kalla, glassiga bowls. Och våfflor med smak av matcha! Nej, jag kan inte välja. Allt är så himla gott. Och beautyproofat in i minsta tugga!
Maria Ahlgren är journalist och har jobbat med modemagasin i över 10 år. Idag är hon skönhets- och hälsoredaktör på Damernas värld, tidigare har hon jobbat på ELLE och BON. 2017 gav hon ut boken Beautyfood.
Relaterat
Om boken
Destination Beautyfood är främst en kokbok, men guidar även till ingredienserna, rutinerna och kultprodukterna. Här får vi veta allt om hur vi får porslinshy som en japanska, glow (gwang) som en koreanska, hur vi blir lika effortless chica som parisiskorna och vad Los Angeles gyllene it-girls egentligen dricker i sina smoothies.
Vi navigerar genom ett glossigt skönhetsuniversum där sheetmasker och nordiska superfoods har en lika självklar plats som franska apoteksprodukter och soppkastruller. Gränserna mellan kök och badrum suddas ut: skönhetsrutinen är en livsstil där hudvården serveras på både krämtub och tallrik.
Läs mer
Maria Ahlgren
Destination Beautyfood