Barnlöshet och fertilitet är känsliga ämnen som det informeras för lite om trots att det berör de flesta människor. Detta vill Emma Karlin Widsell och Carolina Tristen ändra på med sin nyutkomna bok Ditt fertila liv.
Nedan skriver de om ofrivillig barnlöshet.
***
Det är frustrerande att försöka få barn och inte lyckas. Alla goda råd kan vara väldigt irriterande. Många par som går igenom ofrivillig barnlöshet påtalar känslan av sorg, nedstämdhet och maktlöshet. Inte sällan ser omgivningen detta och kommer med tillrop som inte alltid stärker: Slappna av! Res iväg! Jobba inte så mycket! Eller TÄNK INTE PÅ DET! Hur då tänk inte på det? Det är ju för många det enda som upptar tankarna, ett stort moln av oro, ett svart hål. Dessutom är det något som inte riktigt går att påverka, oavsett hur mycket man reser eller – om möjligt – slappnar av.
”SKAFFA BARN” – uttrycket känns som ett hån, hur kan det ens finnas? Som om det vore en prestation på samma sätt som att skaffa bra betyg eller skaffa ett bra jobb. Men så funkar inte fertiliteten; det är inget lopp som ska springas, inget prov som man kan plugga till. Visst finns det faktorer som går att åtgärda och påverka: över- och undervikt, extrem träning, rökning och att skydda sin fertilitet som ung genom att undvika könssjukdomar. Bortsett från det så har alla olika förutsättningar – man till och med föds med olika antal ägg.
I allmänhet är det ingen i skolan som lär ut att det så småningom faktiskt kan bli svårt att få barn och varför. Det är oftast ingen som pratar så mycket om fertilitet överhuvudtaget. Mest handlar det om preventivmedel för att skydda sig från att bli gravid.
Orsaker till infertilitet
Många par påtalar att det känns ganska bra när utredningen väl har startat. Äntligen händer det någonting! Nu kan man passa över bollen till experterna. Ibland känns det lite läskigt också – tänk om någonting är fel på riktigt? Tänk om jag aldrig kommer att kunna få barn? Om det är mitt ”fel” – hur blir det då?
Det bästa skulle ju vara om man hittar något som enkelt kan fixas till, och bland är det faktiskt så. Men inte varje gång.
Är det övervikt och ägglossningsrubbning kan en mindre viktnedgång göra så att ägglossningen kommer igång. De kan räcka med 5–10 procents viktnedgång för att ägglossningen ska börja fungera, så det finns absolut anledning att börja i den änden. Samma sak fast tvärtom gäller vid undervikt. Åtgärdas undervikten kan en regelbunden ägglossning komma igång. Även extrem träning kan påverka ägglossningen och ändras vanorna ökar chansen till normaliserad mens och ägglossning.
Om detta inte leder till ägglossning är det dags att starta ägglossningsstimulering. Ibland hittas något inuti livmodern som behöver tas bort, som muskelknutor eller polyper, och då kan det räcka för att sedan bli gravid.
Men ganska ofta finns ingen omedelbar förklaring, vilket kan kännas både bra och frustrerande. Om man har försökt i tre år så är det ju något som inte fungerar som det ska, det fattar man ju själv – men vad? Hittar man inga orsaker till infertiliteten påbörjas i så fall ofta IVF-behandling. Om orsaken är oregelbunden eller utebliven ägglossning är oftast ett första steg att börja med ägglossningsstimulering och om det inte fungerar gå vidare med IVF-behandling.
Mer fakta, tips och råd kan man läsa om i boken Ditt fertila liv.
Emma Karling Widsell är barnmorska och Carolina Tristen är fertilitetsläkare. De har ägnat en stor del av sina yrkesliv åt att hjälpa kvinnor med fertilitetsproblem och berättar här allt du behöver veta för att förstå din anatomi och de faktorer som påverkar fertiliteten. Och de slår hål på myterna. Här kan du bland annat läsa om endometrios, PCOS, könssjukdomar, preventivmedel, PMS, hormonbehandlingar och fertilitetsutredningar. Tillsammans gör de IVF-podden.
Relaterat
Om boken
Många ägnar sina första fertila år åt att vara livrädda för att bli gravida, för att plötsligt en dag vara ännu mer rädda för att inte kunna bli det alls. Få saker är så engagerande och avgörande som fertiliteten, och samtidigt - eller kanske just därför - är kvinnans underliv och fertila liv omgärdat av okunskap och myter.
Det vill barnmorskan Emma Karling Widsell och fertilitetsläkaren Carolina Tristen ändra på. De har ägnat en stor del av sina yrkesliv åt att hjälpa kvinnor med fertilitetsproblem och berättar här allt du behöver veta för att förstå din anatomi och de faktorer som påverkar fertiliteten. Och de slår hål på myterna. Här kan du bland annat läsa om endometrios, PCOS, könssjukdomar, preventivmedel, PMS, hormonbehandlingar och fertilitetsutredningar.
Med ökad kunskap får du bättre möjligheter att förstå de signaler kroppen sänder ut och att planera ditt fertila liv.
Läs mer
Emma Karling Widsell, Carolina Tristen, Christina Heitmann
Ditt fertila liv