Kurt Johannesson död

Foto: Kungliga Vitterhetsakademien

Datum

26 Mars 2020

Foto

Kungliga Vitterhetsakademien

Det är med sorg vi har mottagit nyheten om att författaren Kurt Johannesson avlidit den 20 februari 2020, 84 år gammal. 

Han inledde sin akademiska karriär som litteraturvetare vid Uppsala universitet och kom att intressera sig särskilt för retorikens historia och praktik. När han 1988 utsågs till professor i retorik var han den ende i landet med den titeln. Det blev ett flertal böcker i ämnet, och tre av dem utkom på Norstedts, böcker som alla blev mycket uppskattade av läsare och kommit i flera utgåvor: Svensk retorik (1983 och 2005), Retorik eller Konsten att övertyga (1990, 2003, 2006, 2013) och Tala väl: 10 lektioner i praktisk retorik (2001, 2006, 2014). Vi är många som har haft hans verk som kurslitteratur.

Ett av hans sista verk blev också ett av hans största, den storslagna översättningen från latin av Johannes Magnus Goternas och svearnas historia från 1554, som gavs ut 2018 av Kungl. Vitterhetsakademien i samarbete med Michaelisgillet. 

 

 

Relaterat

Om boken

Kurt Johannesson, professor emeritus i retorik, ger oss för första gången retorikens hela svenska historia. Porträtt av de mest framstående talarna i vårt land genom seklerna varvas med berättelsen om retorikens betydelse i svensk historia fram till våra dagar. Det har hållits oräkneliga tal i Sverige genom tiderna. Man har talat i skolor och akademier, i kyrkor och riksdagen, i bönhus och vid demonstrationer, i glädje och sorg och överallt där människor kommit tillsammans. En i många stycken okänd eller bortglömd del av vår historia. Och nästan alltid följde man regler och ideal som skapades under antiken. Så var det också när man skrev brev, poesi, historia eller tidningsartiklar. För retoriken handlade om allt språk, det talade och det skrivna. Det här är ett försök att för första gången skriva den svenska retorikens historia. Här berättas om den heliga Birgitta som trollband Europa med sina uppenbarelser och Gustav Vasa som kuvade uppstudsiga svenskar genom sina tal på tingshögar och i riksdagen; Gustav II Adolf som förvandlade det lilla Sverige till en stormakt och Gustav III som inrättade en akademi för den svenska poesin och vältaligheten; likaså Johan Olof Wallin och Esaias Tegnér som gav svenskan en oanad kraft och skönhet eller Nathan Söderblom och Selma Lagerlöf som sökte väcka mänsklighetens hopp efter första världskrigets fasor och hela den armé av lärare, präster, politiker och skribenter som också vigde sina liv åt ordets konst och makt. Så är retoriken en del av den svenska historien. Kurt Johannesson tar oss med på en lärorik och tankeväckande resa genom den svenska historien och visar hur mycket vi än idag har de gamla grekerna att tacka för!

Läs mer

Kurt Johannesson

Svensk retorik

Om boken

Demostenes stoppade munnen full av stenar för att lära sig att tala tydligt. Churchill lärde sig sina tal utantill. Men det finns enklare sätt att bli en bra talare.

Kurt Johannesson, Sveriges ende professor i retorik, har skrivit en handledning i konsten att bli en bra talare. Pedagogiskt och enkelt och med hjälp av klassiska föredömen på retorikens område som Cicero och Martin Luther King lotsar Johannesson läsaren förbi alla blindskär på den svåra seglatsen för att bli en talekonstens mästare.

Läs mer

Tala väl

Kurt Johannesson

Tala väl

Relaterade artiklar

Foto: Kungliga Vitterhetsakademien

26 mars 2020

Kurt Johannesson död