Liv Strömquists blick på spegelsamhället
Vi lever i en tid besatt av fysisk skönhet. Fotografier, hur vi ser ut på bild, har blivit allt viktigare och upptar allt större plats i vårt medvetande. Vi kommunicerar genom bilder, dejtar genom bilder, följer andras liv och berättar om vårt eget liv genom bilder. Alla går runt med en kamera i handen. Vi har alla förvandlats till voyeurer, fast det vi betraktar är oss själva.
Vad gör det med oss? Hur mår vi av att ständigt tänka på hur vi ser ut? Liv Strömquists nya bok handlar om just detta, Inne i spegelsalen.
”Det känns väldigt kul att göra en bok om ett av mina största intressen: utseende. Det känns extra aktuellt efter detta år som vi alla ägnat åt att stirra på vårt egna face i en zoom-kamera”, säger Liv Strömquist.
I sin nya bok speglar Liv Strömquist vår tids upptagenhet av att vara snygg, och berättar om några kvinnor genom historien vars liv styrts av deras yttre. Gamla Testamentets Rakel, som Josef gifte sig med eftersom hon var vackrare än sin syster. Kejsarinnorna Sisi och Eugénie som tävlade i vem som hade den smalaste midjan och fick hela Europas adelsdamer att följa efter. Snövits mamma som försöker hitta ett sätt att förhålla sig till den fysiska skönhetens förgänglighet. Marilyn Monroe som blev fotograferad naken sex veckor före sin död, Kim Kardashian som fotograferar sig själv, och bysten av drottning Nefertiti som fyller alla som tittar på henne med en känsla av ett gåtfullt, meningslöst begär.
”Liv Strömquist är tveklöst en av våra viktigaste och mest tongivande röster. I utforskandet av vår samtid och historia lyckas hon med konststycket att få läsarna att känna igen sig på djupet och samtidigt få syn på sig själva utifrån. Det är otroligt roligt att få välkomna henne till Norstedts!” säger Elin Sennerö Kaunitz, förläggare på Norstedts.
Liv Strömquist slog igenom 2005 med succédebuten Hundra procent fett och har sedan dess etablerat sig som en av Sveriges största serietecknare och kulturpersonligheter. Med böcker som Einsteins fru (2008), Prins Charles känsla (2010), Kunskapens frukt (2014), Uppgång och fall (2016) och inte minst Den rödaste rosen slår ut (2019) har hon skapat sig en särställning som både skarp satiriker och folkbildare. Hennes serier är flerfaldigt prisbelönade, översatta till närmare tjugo språk och har dramatiserats flitigt. Liv Strömquist driver också podcasten En varg söker sin pod tillsammans med Caroline Ringskog Ferrada-Noli och medverkar regelbundet i podden Stormens utveckling tillsammans med bland andra Ola Söderholm.
Inne i spegelsalen ges ut 9 september.
Relaterat
Om boken
Samtidigt som kvinnlig fysisk skönhet är mer spridd och dyrkad än någonsin, genom miljarder fotografier och selfies, är skönheten hotad, eftersom den approprierats av kapitalismen och gjorts till ett konsumtionsobjekt.
Med hjälp av av filosofiska och sociologiska teorier speglar Liv Strömquist vår tids upptagenhet av att vara snygg, och berättar om några kvinnor genom historien vars liv styrts av deras yttre. Gamla Testamentets Rakel, som Josef gifte sig med eftersom hon var vackrare än sin syster. Kejsarinnorna Sisi och Eugénie som tävlade i vem som hade den smalaste midjan och fick hela Europas adelsdamer att följa efter. Snövits mamma som försöker hitta ett sätt att förhålla sig till den fysiska skönhetens förgänglighet. Marilyn Monroe som blev fotograferad naken sex veckor innan sin död, Kim Kardashian som fotograferar sig själv och bysten av drottning Nefertiti som fyller alla som tittar på henne med en känsla av ett gåtfullt, meningslöst begär.
Som ingen annan sätter Liv Strömquist fingret på vår samtid. Det är roligt, insiktsfullt - och allt annat än smickrande.
Läs mer
Liv Strömquist, Karin Cyrén
Inne i spegelsalen