Åsa Beckman

Foto: Kajsa Göransson

Utforska författaren

Åsa Beckman är biträdande kulturchef och litteraturkritiker på Dagens Nyheter. Hon skriver regelbundet krönikor i samma tidning och har tidigare gett ut en krönikesamling, Väninnekören (2019) och essäboken Jag själv ett hus av ljus (2002).

Åsa Beckman är en uppskattad kvinnlig röst, framför allt för sitt sätt att beskriva och sätta fingret på företeelser i relationer mellan människor i vår tid. Ord som kulturman och frågestrejka är några begrepp som hon myntat.

Utgivning

Om boken

"Förutom att Åsa Beckman på ett intressant sätt behandlar ett angeläget ämne är det en glädje att ta del av hennes rika språk och formuleringskonst. Helt enkelt briljant!" Betyg 5/5.
BibliotekstjänstÅsa Beckman växer upp i en familj som präglas av hennes far, författaren och poeten Erik Beckman. Där finns en stark kärlek men också perioder av vacklande självkänsla, otrohet och missbruk som kommer att påverka henne – då och länge efteråt.Med åren har hon börjat intressera sig för hur barn till författare verkar utveckla ett medberoende till sina både utlevande och känsliga föräldrar. Tidigt lär sig barnen att stötta och uppmuntra, får svårt att själva ta plats och anpassar sig för att inte störa deras skrivprocess. Samtidigt får de finna sig i att förvandlas till ”material” och se sig själva dyka upp i föräldrars böcker. De här barnen förstår en sak: att konsten är viktigare än livet.Det blir en essä om många av de författarbarn som hon läst, hört och identifierat sig med, och hon nystar i trådarna i sitt eget liv. Här berättar hon för första gången rakt om sin egen barndom och väjer inte för det svåra.

Läs mer

Åsa Beckman

Kulturbarn

Recensioner

”Åsa Beckman berättar övertygande om kulturbarnets skamliga mörker”

”Två tredjedelar in i boken är konstnärerna nästan uteslutande män. Sen gör kvinnorna entré: Kerstin Thorvall, Anna Wahlgren, Sonja Åkesson. Det skapar en snygg balans som ringar in den diffusa gränsen mellan konstnärsmytens patriarkala utgångspunkter och dess genusöverskridande dimensioner.”

”Boken är flyhänt skriven, och uppläggningen skapar en aptitlig rytm från det personliga till det allmänna och sedan ner i det privata igen.”

Dagens Nyheter

”Beckman vet vad hon talar om”

”Bilden Beckman ger av Författaren är allt annat än smickrande, men den är inte entydig. Det vore poänglöst att skriva en hyllning av en så upphöjd figur som författaren varit genom historien. Att låta bristerna ta plats är också att göra någon mänsklig.

Åsa Beckman gör det på ett omsorgsfullt, noggrant och personligt sätt. Att läsa Kulturbarn är som att höra en vän berätta om en främmande värld, samtidigt som fördomarna om den sakta avtar.”

Göteborgs-Posten

”Hennes personliga erfarenheter är omistliga”

”Boken är inte navelskåderi. Den handlar om många barn och deras föräldrar.

Man hoppas att Kulturbarn lockar fler att skriva i samma litterära form, det finns ett tomrum att fylla. De flesta kommer dock att misslyckas.

Att skriva essäer är ett mästarprov. Beckman har sitt diplom.”

Aftonbladet

Nyheter

Foto: Kajsa Göransson

27 mars 2024

Åsa Beckman: ”Barnen lär sig att konsten går före livet”

IntervjuerNyheter