Senare i sommar reser hon till Vitön med arkeologihundar för att ta reda på vad som hände Andrée-expeditionen.
Bea Uusma, läkare och författare till den Augustprisbelönade boken Expeditionen, har i två decennier försökt lösa den polarhistoriska gåtan om Andrée-expeditionens dödsorsak. För första gången någonsin har nu tillstånd beviljats för arkeologisk utgrävning på Vitön. I augusti 2024 avgår den vetenskapliga polarexpeditionen med ett isförstärkt fartyg från Longyearbyen, Svalbard, med målet inställt på Vitön i arktiska ishavet.
Att ta sig iland på ön är bara möjligt några veckor om året, på grund av is, snö och stormar.
Bea Uusma:
– Det här blir mitt livs största projekt. När Andrée-expeditionens sista läger hittades på Vitön år 1930 tog de med sig expeditionens kvarlevor, som sedan kremerades. Men det gjordes aldrig någon utgrävning av lägret och jag har nu insett att mer än 200 skelettdelar lämnades kvar på ön. En tredjedel av Andrée-expeditionen kan alltså fortfarande ligga kvar på Vitön. Nu ska vi hitta de benen. I min grupp ingår arkeologer, en osteolog (expert på ben) och två arkeologihundar. Arkeologihundarna är tränade i att hitta historiska mänskliga ben – om det finns ben kvar kommer de ligga utspridda på den vidsträckta stranden, bland miljontals stenar.
– Informationen som benen kan ge oss blir en otroligt viktig pusselbit för att försöka lösa gåtan om vad som hände med Andrée-expeditionen på Vitön. Vi kan få kunskap om eventuella frakturer, sjukdomstillstånd, förgiftningstillstånd, och om skador på benen har uppstått innan eller efter döden. Om vi hittar andra föremål från expeditionen kommer deras skick och placering på stranden vara viktiga ledtrådar till att förstå ett tänkbart händelseförlopp som ledde fram till expeditionsmedlemmarnas död.
Hösten 2025 kommer Bea Uusma publicera en ny bok på Norstedts, där också resultaten kommer presenteras. Boken blir en fristående fortsättning på Expeditionen, som gavs ut 2013 och belönades med Augustpriset.
Bea Uusma är anknuten till Medicinens historia och kulturarv, Karolinska Institutet. På expeditionen till Vitön deltar även forskare från NIKU, Norsk Institutt for Kulturminnesforskning och Universitetsmuseet i Bergen.
Relaterat
Om boken
I trettiotre år undrar en kvinna vart hennes fästman tog vägen. År 1930 hittas männen på en öde glaciärö i ishavet. Deras infrusna dagbok meddelar: nödlandning på isen efter tre dagar i luften. I månader drar de sina flera hundra kilo tunga slädar och försöker ta sig tillbaka till fast mark. På Vitön upphör plötsligt alla anteckningar.
I över hundra år har läkare, polarhistoriker, författare och journalister försökt lösa gåtan vad som hände på Vitön. Varför dog expeditionsmedlemmarna innan de ens packat upp slädarna, med varma kläder ouppackade, med matkonserver oöppnade, med tre fungerande gevär och lådvis av ammunition?
I Expeditionen. Min kärlekshistoria letar författaren och läkaren Bea Uusma efter sanningen om expeditionens öde. Hon gräver i arkiv och i polartrakternas permafrusna jordlager. Hon reser i Arktis och till Nordpolen. Hon träffar efterlevande, rättsläkare, osteologer, kriminaltekniker och brottsplatsutredare och söker svar i laboratorieprov, packlistor och i det enda som finns kvar av Andrée själv några nagelfragment som fastnat längst in i hans handskar.
Resultatet är inte enbart en bok som kullkastar gamla teorier och ger nya svar på vad som egentligen hände. Berättelsen om världens mest misslyckade polarexpedition rymmer även en konsertpianist vars händer inte kan sluta skaka och en spådam i en cykelkällare i Bredäng. Men det är också en historia om Bea själv. Varför blir en ovanligt bekväm person som hatar att frysa besatt av en hundra år gammal polarexpedition och ägnar sitt liv åt att följa i dess igensnöade fotspår? Ständigt på rätt plats, men i fel tid.
Expeditionen. Min kärlekshistoria ges samtidigt ut i två utföranden: en textbok i mjukband och en påkostad illustrerad utgåva med foton, teckningar, kartor och ett omfångsrikt extramaterial.
Läs mer
Bea Uusma
Expeditionen. Min kärlekshistoria (textutgåva)