Författare:
Översättare:
Staffan Söderblom
Kvarnland
Svenska
2003-09-29
Utgivet av: Norstedts
Läs mer
Beskrivning
Detaljer
Bokinformation
Originaltitel
Mølleland
Originalspråk
Svenska
Språk
Svenska
Format
InbundenProduktion
Miljömärkning
Nej
CE-märkning
Nej
Produktdetaljer
ISBN
9789113011691
Antal Sidor
136
Vikt (kg)
0.241
Höjd (mm)
200
Böcker av författaren
Om boken
I sin förra kritikerrosade prosabok Vandringshistorier ägnade John Erik Riley ett kapitel åt en intervju utan frågor med en ung serbisk soldat, som tonlöst, medgörligt och detaljerat skildrar övergrepp han sett och varit med om under kriget i Balkan.
I Kvarnland fortsätter Riley sin genomlysning av detta det senaste stora europeiska kriget. Allt som är kvar av filosofier, berättelser och människoöden är fragment, röster i ett vakuum. Av dessa röster och fragment har John Erik Riley fogat samman en prosaberättelse som blir som ett vittnesbörd om ett sönderslaget samhälle, ett protokoll över människorna som bodde i det. Sanningen är krigets första offer, brukar det heta. I Kvarnland kan vi se hur detta offer går till och mediernas roll i det.
Läs mer
John Erik Riley
Kvarnland
Om boken
"Mord, våldtäkt och andra jävligheter" är rubriken på den norska tidningen Dagbladets recension av John Erik Rileys novellsamling Vandringshistorier. Och det är en korrekt sammanfattning. Men man bör också tillägga att det är något av det mest utmanande, grymt experimentella och språkligt nyskapande som kommit i nordisk prosa på länge.
John Erik Riley har bland annat inspirerats av hiphopen och dess sätt att sampla. Riley skildrar övergrepp i olika former och han gör det genom att våldföra sig på själva språket. För att citera Öystein Rottern i Dagbladet, som konstaterar att texterna är något av de råaste, mest vulgärt obscena och frånstötande man kan läsa i dagens prosa: "Likväl, eller kanske därför, finns det anledning till att läsa boken och utsätta sig för det obehag den fyller en med. För det är ju inte språket som är fasansfullt, det är verkligheten."
Läs mer
John Erik Riley
Vandringshistorier