Beskrivning
Detaljer
Kategori
Praktiska handböcker
Författare
Recensionsdag
2010-05-10
Publiceringsdatum
2010-04-28
Illustratör
Bokinformation
Originalspråk
Svenska
Språk
Svenska
Omslagsfotograf
Björn Hansson
Illustratör
Iann Eklund Tinbäck
Format
InbundenProduktion
Miljömärkning
Nej
CE-märkning
Nej
Produktdetaljer
ISBN
9789113025209
Antal Sidor
320
Vikt (kg)
1.326
Ryggbredd (mm)
24
Höjd (mm)
276
Bredd (mm)
199
Böcker av författaren
Om boken
Perenner - Våra trädgårdsväxter är en efterlängtad svensk sammanställning över våra perenner. Boken inleds med ett inspirationsfyllt avsnitt om användning och skötsel av perenner, följt av en fyllig uppslagsdel som utgör större delen av boken.
Till växtbeskrivningarna hör råd om bra samplanteringsväxter, skötsel och kort kulturhistoria om växtens namn, användning och introduktion i Sverige.
Perenner - Våra trädgårdsväxter är en vacker bok som kan användas på många sätt. Som idé- och inpirationskälla för växtval till den egna trädgården, men också som praktisk guide när man söker växter för en speciell plats i trädgården eller när man behöver tips om goda grannar i rabatten.
Ur innehållet:
PERENNERNA I TRÄDGÅRDEN
Lökväxter
Sommarblommor
Grönsaker
Gräs och bambu
Träd och buskar
Klätterväxter
Rosor
Prärieplantering
Naturalistisk plantering
Sumpparti
Krukodling
Grusträdgård
Kryddträdgården
Woodland
Stenparti
Torvparti
PLANTERING OCH SKÖTSEL
Jordmån
Förökning
Skadegörare
Utrustning
PERENNER A-Z
Uppslagsdel på ca 230 sidor med växtbeskrivningar
SNABBGUIDER
Listor på passande växter för olika jordmån, lägen, klimat etc
Läs mer
Björn Hansson, Marie Hansson
Perenner
Om boken
Köksträdgårdens historia låter läsaren företa en kulturhistorisk vandring genom nyttoträdgårdar från antiken till nutiden med dess nyvaknade odlarlust. Jämte den historiska översikten ger boken inspiration för den egna odlingen. Varje kapitel avslutas med en omfattande växtlista.
Länge odlades köksväxter tillsammans med blommor. I medeltidens kålgårdar delade ringblomman bädd med lök och kål; också i renässansens rätlinjiga trädgårdar förenades det nyttiga med det vackra. Först i barockens stora slottsträdgårdar anlade trädgårdsmästarna kvarter i vilka enbart grönsaker och kryddor odlades.
Men aldrig har köksträdgården varit så väl utvecklad och förfinad som i det viktorianska England under 1800-talets andra hälft. De förmögnas köksträdgårdar var storslagna och genomtänkta anläggningar, där en mängd olika grönsaker och sorter odlades. I dessa kökstsrädgårdar uppfördes också växthus för gurka, vindruvor, ananas med mera. När första världskriget bröt ut och trädgårdsmästare och trädgårdsdrängar fick dra ut i strid försvann emellertid förutsättningarna för dessa arbetsintensiva trädgårdar.
Läs mer
Björn Hansson, Marie Hansson
Köksträdgårdens historia
Om boken
Boken om gräs och bambu består av två delar. Den första ger mängder av designtips men också handfasta planterings- och skötselråd. Del två är en utförlig uppslagsdel med ca 600 växtbeskrivningar. Boken är rikt illustrerad med ca 400 foton. De vackra och ofta sinnliga bilderna gör boken till både ett praktiskt referensverk och en inspirerande upplevelse.
UR INNEHÅLLET:
DEL 1 Gräs och Bambu i trädgården
Så fungerar gräs och bambu.
Användning och design - i rabatt, kruka, grusträdgård, woodland, damm, äng m m.
Praktiskt - inköp, gödsel, vatten, beskärning, förökning, klimat, jord, skadegörare.
Gräs- och bambuguide - lathundar för olika jordar, lägen och klimat.
DEL 2 Lexikon
600 växtbeskrivningar till vilka hör råd om bra samplanteringsväxter, skötsel och kort kulturhistoria om växtens namn, användning och introduktion i Sverige.
Läs mer
Björn Hansson, Marie Hansson
Gräs och bambu
Om boken
Den nya boken i serien Våra trädgårdsväxter heter Kryddväxter och består av två delar. Den första ger handfast information om odling både i kruka och i trädgård, men också om skörd, förvaring och användning samt kulturhistoria och lite kryddkemi. För idéer och inspiration finns rikligt med foton och ritningsförslag på olika slags kryddodlingar, allt från krukodlingar och mindre kombinationer till hela kryddträdgårdar, såväl formella som informella. Bokens andra del är en uppslagsdel med omkring femhundra växtbeskrivningar från A till Ö. Boken är rikt illustrerad med cirka sexhundra foton och flera tecknade illustrationer av Iann Eklund Tinbäck. Kryddväxtarrangemang av floristen Jenny Ekblad.
Boken Kryddväxter är tredje delen i serien Våra trädgårdsväxter och är en uppföljare till Perenner och Gräs & bambu, vilka redan blivit något av standardverk inom modern svensk trädgårdslitteratur.
Ur innehållet:
Del 1: Kryddväxter - att använda och odla
Vad är kryddväxter och varför smakar de som de gör - liten kryddkemi.
Skörd, förvaring och användning. Allt om kryddblandningar, oljor, drycker, kalla såser med mera.
Kryddväxter i trädgården. Inspirerande del om formgivning i rabatt och kruka.
Praktiskt - inköp, gödsel, vatten, beskärning, förökning, klimat, jord, skadegörare.
Kryddväxtguide - lathundar för olika jordar, lägen och klimat samt skördetid.
Del 2: Lexikon
500 växtbeskrivningar med råd om odling och bra samplanteringsväxter, skörd och förvaring, egenskaper och matvänner samt utförlig kulturhistoria om växtens namn, användning och introduktion i Sverige.
Läs mer
Björn Hansson, Marie Hansson, Iann Eklund Tinbäck
Kryddväxter
Om boken
Läs mer
Björn Hansson, Marie Hansson
Våra krukväxter