Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Kategori
Historia
Författare
Recensionsdag
2013-10-09
Publiceringsdatum
2013-09-23
Formgivare omslag
Miroslav Šokčić
Klimatpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Böcker av författaren
Om boken
Nya upptäckter inom arkeologin och genetiken innebär att vi hela tiden tvingas flytta tidpunkten för mänsklig tillblivelse längre bak i historien. Alldeles nya DNA-analyser tyder på att språk på dagens nivå existerade mycket tidigare än vi trott, förmodligen redan för 300 000 år sedan, och därmed långt innan vår art vandrade ut ur Afrika och spred sig över världen.
Tore Jansons perspektiv är det evolutionära, och det är förmågan att kommunicera som intresserar honom. Vilka fördelar har språken gett människan? Vilka behov har de uppfyllt? I Språken före historien vågar han sig också på att lansera ett eget förslag på hur språken, med inlärda ljud som bildar ord som bildar meningar, har utvecklats ur enkla medfödda ljudsignaler.
Läs mer
Tore Janson, Carl Åkesson
Språken före historien
Om boken
Finns det germaner nu, eller fanns de förr? Ser germaner ut på något särskilt sätt? Är svenskar germaner? Konstigt nog är det svårt att hitta klara svar på så enkla frågor. Forskaren Tore Janson berättar om vilka de ursprungliga germanerna var och hur de kom att bli symboler för händelser och idéer som har spelat en stor roll och fortfarande är laddade med farliga spänningar.
Vidare söker författaren beskriva vad som faktiskt hände i antiken, alltså om dem som ursprungligen kallades germaner. Deras historia och deras relationer till romarna har mycket att göra med oss i Norden och formade hela Europas utveckling ända fram till nutiden. Deras språk gav upphov till bland annat svenska, engelska och tyska. Vi i Sverige, liksom de flesta människor i norra Europa, använder ett språk som bygger på det germanerna talade i antiken.
Men Germanerna handlar också om hur vi som lever nu ska förhålla oss till vad som skedde förr med samhällen och med språk. Behöver vi veta det? Är det nyttigt eller onödigt eller farligt att se bakåt?
Läs mer
Tore Janson
Germanerna
Om boken
Tore Janson tar oss med på en upptäcktsresa i tid och rum. Den börjar för ett par miljoner år sedan och sträcker sig långt in i framtiden. Från samlares och jägares språk går boken till de första stora skriftspråkssamhällena i Egypten och Kina, via grekiskan, latinet och arabiskan vidare till de europeiska språken och deras expansion över världen från och med 1500-talet. Den tar upp hur språk kommer till och hur de försvinner, och hur skriftspråk och talspråk förhåller sig till varandra. De två viktigaste språken i Sverige i dag, svenska och engelska, behandlas förstås utförligt. Boken avslutas med en diskussion om språken om 200 år och ännu längre fram i tiden.
1997 utkom den första upplagan av denna bok, då med namnet Språken och historien. Den blev en stor framgång, och bearbetade versioner av den har kommit ut på flera språk. Denna nya svenska upplaga är genomgripande reviderad och till stora delar nyskriven. Perspektiven har vidgats, bland annat genom nya avsnitt om kinesiska och arabiska. Ny forskning diskuteras, och aktuella frågor tas upp. Kommer de flesta av världens språk att försvinna snart? Hur snart? Kommer engelskan att bli allas språk? Eller kommer kinesiskan att ta över?
Språkens historia ger perspektiv på sådana frågor genom att förklara den historiska bakgrunden. På samma gång är den ett strövtåg genom många länder och epoker. Den är menad att underhålla men också att visa på intressanta fakta och oväntade sammanhang.
Läs mer
Tore Janson
Språkens historia