Rosen
Svenska
2014-03-17
Utgivet av: Norstedts
Läs mer
Beskrivning
Detaljer
Kategori
Inspirationsböcker
Författare
Recensionsdag
2014-04-02
Publiceringsdatum
2014-03-17
Formgivare omslag
Ingegärd Bodén
Bokinformation
Originalspråk
Svenska
Språk
Svenska
Format
InbundenProduktion
Papper
Matt/Silk bestruket
Miljömärkning
Nej
CE-märkning
Nej
Produktdetaljer
ISBN
9789113040660
Antal Sidor
264
Vikt (kg)
1.47
Ryggbredd (mm)
36
Höjd (mm)
280
Bredd (mm)
225
Böcker av författaren
Om boken
Denna åttonde utgåva innehåller det helt nya kapitlet Levande trädgård. Där berättas om hur vi kan främja den biologiska mångfalden genom att välja blommor som är matnyttiga för humlor, vildbin och blomflugor, bjuda in inhemska växter som kan vara värdväxter för fjärilar och andra insekter och låta bli att städa bort övervintringsplatserna. Belysningskapitlet är ersatt med kapitlet Var rädd om mörkret! för fladdermössens, fåglarnas och insekternas skull. Här finns också nya tips om hur vi tar vara på regnvattnet på ett klimatsmart sätt. Det är lätt att göra rätt och göra skillnad - bara man lär sig hur!
Gunnar Kaj, vars blomsterdekorationer blivit världsberömda genom Nobelfesterna, bidrar med ett nytt kapitel om att odla blommor för buketter.
Upplagan är helt reviderad och uppdaterad med nya art- och sortnamn.
Läs mer
Christel Kvant, Inger Palmstierna, Lars-Åke Gustavsson, Philippe Hässlekvist, Gunnel Ginsburg, Clara Lundqvist
Vår trädgårdsbok
Om boken
Christina Högardh-Ihr, konstvetare och författare med stort intresse för rosor, och Lars-Åke Gustavsson, botanist och en av Nordens främsta rosexperter, tar oss här med på en botanisk, konst- och kulturhistorisk rosresa.
Lars-Åke Gustavsson beskriver hur kulturrosorna uppstått ur de vilda arterna. Han presenterar utvalda sorter ur de viktigaste rosgrupperna och beskriver deras växtsätt, blommor och doft, i vilka växtzoner de är härdiga och hur de ska odlas och användas på bästa sätt.
Rosor växte vilda i årmiljoner på jorden och kultiverades för nära 5 000 år sedan. De användes i årtusenden främst för sina dofters och medicinska egenskapers skull. Det var först på 1600-talet som den fick sin givna plats i trädgårdarnas rabatter, för sin skönhets skull. Från 1700-talet och framåt har tusentals nya rossorter förädlats. Kejsarinnor har samlat på dem, fantastiska rosenträdgårdar har anlagts. Christina Högardh-Ihr beskriver hur rosens väg till vår tids trädgård kantats av kärleksintriger, doftorgier, trånande poem och konst. Hon beskriver rosorna i konsten, i de kungliga salongerna och för parfymtillverkarna.
Boken är rikt illustrerad med fotografier av alla presenterade rossorter och en stor mängd vackra konstbilder.
Läs mer
Christina Högardh-Ihr, Lars-Åke Gustavsson
Rosen
Om boken
Från aprikos till äpple handlar om hur enkelt det är att odla själv. Kring förra sekelskiftet kunde en trädgård innehålla alla de frukter, bär och grönsaker man ville äta och som gick att odla i Sverige. Det var en ekonomisk självklarhet och ingen tänkte på att den godaste skörden är den egna skörden eller hur underbart det är att ha sylt på morgongröten och veta att den är helt giftfri.
Christina Högardh-Ihr, konstvetare och fotograf, presenterar här 30 fantastiska frukter och bär: från a som i aprikos till ä som i äpple. Vi får både historiska tillbakablickar och författarens personliga reflektioner, liksom praktiska tips och inspiration för odling.
Här får du också veta hur man rent praktiskt planterar ett fruktträd. Vad man ska tänka på när man går till plantskolan, hur stor planteringsgropen ska vara, vilka sorter man ska välja, vilka sorter man kan odla beroende på var i Sverige man bor, och hur man ska sköta sin odling under hela växtsäsongen.
Beskärningstips, saker att tänka på inför vintern, och råd inför nästa odlingssäsong finns också med. Boken innehåller inte bara klassiska svenska frukter och bär, utan även mer ovanliga sorter som kan odlas i vårt klimat: aprikos, persika, kiwi, mullbär, aronia, fikon, havtorn, nypon och mirabeller. Alla växter i boken går att odla på friland i Sverige och vissa är särskilt framtagna för att trivas i vårt klimat.
Att man ska äta mycket frukt och bär för att de är fulla av vitaminer, mineraler och antioxidanter är en självklarhet. Givetvis är också ett hemodlat, giftfritt äpple, svartvinbärssaft från egna bär eller en smoothie av ekologiskt odlade jordgubbar bättre för miljön än importerad frukt fraktad med långtradare. Det finns många anledningar att odla ett äppelträd.
Läs mer
Christina Högardh-Ihr
Från aprikos till äpple
Om boken
I Rosboken finns tipsen som kanske blir avgörande för om du kan realisera dina rosdrömmar. Här finns råd för val av rosor och information om de egenskaper som är utmärkande hos olika rosgrupper. Du får de bästa planteringstipsen, råd om vattning och beskärning och kunskap om var i trädgården rosorna kommer att trivas bäst, bland annat hur man gör en jordanalys. Rostips för villaträdgården, naturtomten i skogen, i sandig jord vid havet, i tjusiga rabatten, på terrassen eller på bakgården mitt i stan.
I Rosboken finns botaniska fakta om släktet Rosa, skillnaden mellan artrosor och kulturrosor, och mellan busk-, rabatt- och klätterrosor. Här hittar man också viktiga punkter att tänka på vid val av rossorter: härdighet, omfång och höjd, taggar, doft och olika blomformer. Hur och när man planterar, sköter och beskär. Hur man odlar rosor i fristående krukor och lådor.
Ett urval av vackra odlingsvärda rosor som säljs i svenska plantskolor presenteras. Dessutom rolig kuriosa, historiska fakta och författarens personliga funderingar. Allt rikt illustrerat med författarens egna foton.
Läs mer
Christina Högardh-Ihr
Rosboken
Om boken
"Karin hade ett osvikligt sinne för färger, en djärvhet och en nyfikenhet som gjorde att hemmet i Dalarna blev ljust och färgglatt, uppfinningsrikt och modernt, fantasifullt och folkligt, allt på samma gång."
När Karin Larsson levde var det blommornas tid. Nationalromantikens naturmåleri, de franska impressionisternas ljusskimrande lövverk, och de stiliserade Jugendslingorna av blommor och blad växte fram överallt. Samma år som Karin och Carl Larsson flyttade till Lilla Hyttnäs i Dalarna, Carl Larsson-gården, grundades Arts & Crafts-rörelsen i England 1888. Skönhet i hemmet eftersträvades och stiliserade växter i tapetmönster och tyger präglade inredningen.
Inspirationen till trädgårdsodlingen i Sundborn hade Karin Larsson fått i Frankrike, i Grez-sur-Loin där hon och Carl hade träffats. Karin odlade också trädgårds- och köksväxter som var vanliga i svenska allmogeträdgårdar. Hon vågade utmana jorden och kylan i Dalarna med sparris, tomater, spenat samt exotiska växter som Afrikas blå lilja och neriumoleander.
Hon odlade narcisser, tulpaner och liljor i krukor för att pryda hemmets alla rum. Arrangemangen återspeglas i Carl Larsson tavlor där blommorna alltid finns med tillsammans med någon medlem av den stora familjen.
Ett och annat av Karins odlingsråd är med i boken och några recept på sådant som hon lagade av bär- och grönsaksskörd.
Intervjuer med släktingar och barnbarn, Karins brev och Carl Larssons egna texter ligger till grund för boken där målningar, illustrationer, gamla fotografier och nytagna miljö- och växtfoton kompletterar bilden av Karin Larssons liv i Sundborn.
Läs mer
Christina Högardh-Ihr
Karin Larsson och blommorna i Sundborn