I tidens rififi
Svenska
2012-08-13
Utgivet av: Norstedts
Läs mer
Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Kategori
Samtida memoarer/biografier
Författare
Recensionsdag
2012-09-05
Publiceringsdatum
2012-08-13
Formgivare omslag
Pär Wickholm
Bokinformation
Originalspråk
Svenska
Språk
Svenska
Format
InbundenProduktion
Papper
Bokpapper träfritt
Miljömärkning
Nej
CE-märkning
Nej
Tryckeri/Producent
Livonia Print Ltd
Produktdetaljer
ISBN
9789113040844
Antal Sidor
264
Vikt (kg)
0.608
Ryggbredd (mm)
23
Höjd (mm)
234
Bredd (mm)
158
Klimatpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Böcker av författaren
Om boken
Under åren som följde spelade bandet in fem LP-skivor, de tre första under namnet Gunder Hägg. Ganska omgående framstod Blå Tåget som en av de ledande grupperna inom den alternativa musikrörelsen som nu växte fram och ordnade spelningar i egen regi på musikforum runt om i landet och på stora musikfester, som de tre som ägde rum på Gärdet i Stockholm. 1974 var det roliga slut. Blå Tåget lade ner, men återuppstod tjugo år senare och spelade då in ett par nya plattor innan det i mitten på 00-talet var dags att hänga undan scenkostymerna för gott.
De flesta har nog en bild av Blå Tåget som ett militant vänsterband med hårt vinklade politiska låtar. Och visst intog den sortens sånger en framträdande roll på repertoaren, som till exempel "Staten och kapitalet" , "Glassfabriken" och "Kalla kriget" . Men faktiskt var andra sorters låtar minst lika viktiga: kärleksvisor, existentiella promenader, naturimpressioner och andra mer svårgripbara saker. Musiken var en säregen mix av rak pop, rabulistisk kabaré, vemodig schlager och förförisk jazz. Till orkesterns mest minnesvärda verk hör också ett antal radiopjäser, först och främst de så kallade Ramonapjäserna, två förvirrat farsartade och minst av allt vänsterpolitiska stycken.
Om denna märkliga orkester som placerat sig i en alldeles egen nisch i ny svensk musik har tre av dem som var med från första början till det tog slut - Tore Berger, Leif Nylén och Torkel Rasmusson - skrivit boken I tidens rififi. Här får vi insyn i Blå Tågets inre liv, turnerande och studiejobb, kartläggningar av de personliga och artistiska förbindelser i 60-talets Stockholm som bildade den mylla ur vilken bandet växte, genomgångar av alla skivor och pjäser, bilder, historier, dokument. Och samtidigt ges inblickar i sidobelysning till en tid då allt var liksom i rörelse, för att citera en av Blå Tågets sånger. Då när Blå Tåget befann sig mitt i tidens rififi.
Läs mer
Tore Berger, Leif Nylén, Torkel Rasmusson
I tidens rififi