Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Klimatpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Böcker av författaren
Om boken
Milla och Måns och Carl och Jens och Pepsi och Tove och Frida och Teddy. Gamla vänner med en historia ihop. Det är klart, de hinner inte ses lika ofta längre. Frida har suttit ett år i turnébuss. Måns jobbar sena kvällar bakom en bardisk. Teddy har tagit över pappas firma. Tove tragglar med sina läkarstudier. Men när de väl ses brukar allt kännas som vanligt. Och att Milla ska gifta sig kommer visserligen som en överraskning, men det borde inte förändra någonting. Eller?
Det handlar om relationer och andra katastrofer. Om att kollidera och kanske mötas på nytt igen. Om allt man önskar och det man får istället. En varm och underhållande samtidsroman om ett gäng unga människor som befinner sig i ett skede då valen man gör är mer betydelsefulla än någonsin tidigare. Och då skamliga hemligheter måste komma upp i ljuset för att spricka som spöken.
Läs mer
Mariette Glodeck
Den sista dagen i december
Om boken
Hans liv utspelar sig i ett Stockholm där bara de likasinnade har en plats. Där möter han orm som tillhör Varg. orm blir Oknytts väg in i ett kollektivt förhållande styrt av regler, av dominans och underkastelse.
De kallar sig en fyrklöver; Varg och lo, Oknytt och orm. Visst har de vanliga namn men inte i den tillvaro där de lever tillsammans. Ledaren är Varg, till honom är de andra bundna genom lydnadskontrakt. Här är det inte viktigt vem som är man eller kvinna, här är det ritualerna, rollspelet och tillbehören som är viktiga. Korsetter och masker, gummi och rakknivar. Sår, ärr och blåmärken vittnar om deras hemliga förbund. Deras kärlekslek handlar om att hitta den mest äkta och innerligaste känslan, fysisk smärta är en del av förutsättningarna.
Ändå bestämmer sig Oknytt för att bryta upp. Han har tidigare förlorat sin familj och har bara sin moster, ägaren av kaféet Paradiset. När han också förlorar sitt arbete vill han vidare, pröva sina egna vingar. Flykten tar honom till Amsterdam där han driver runt i stadens labyrinter, på klubbar och bakgator, pank och sårbar.
Mötet med den mystiske mannen Vogel och hans dotter Rafael blir ödesdigert. Ännu en gång skrivs ett kontrakt, men utan krav på våldsamt eller sexuellt innehåll, däremot på absolut lydnad. Oknytts uppgift är att tillbringa tid med Rafael som aldrig får lämna huset och inte informeras om händelser ute i världen. De tillbringar merparten av sin tid i biblioteket i det svarta huset vid kanalen. Men månaderna går och Oknytt får allt svårare att hålla sitt löfte. Det kan bara sluta med en katastrof och ett nödvändigt återvändande.
Oknytt måste tillbaka, återse fyrklövern som han flydde ifrån, men också möta sitt eget förflutna.
Mariette Glodecks nya roman är en modern saga. På en gång våldsam och ömsint, spännande och provocerande. Och ofta oväntat vacker.
Läs mer
Mariette Glodeck
En station från Paradiset
Om boken
Mariette Glodecks debutroman handlar om ett kompisgäng som precis verkar vara på väg att växa ifrån varandra - eller kanske bli vänner för livet. Det är Milla som är tillsammans med snälle Jens, men som tidigare varit tillsammans med Måns, den knepiga men lockande killen som alla dras till. Frida och Tove är Millas gamla skolkompisar. Frida är ordentlig, begåvad och har dåligt självförtroende. Tove är klarsynt och den som genomskådar allas spel. Carl är bögen som inte kommit ut ur garderoben. Och Teddy och Pepsi är festprissarna, varav åtminstone en börjar få svårt att sätta stopp innan det blir för mycket.
De är alla tjugonånting och de träffas för att festa och sola och återuppliva gamla minnen en midsommarhelg i skärgården. Blå, blå vindar och vatten, men känslorna i natten blir snart svartare än blå. Under kvällens gång börjar en trasslig väv av gamla historier, relationer och vänskaper, med mycket misstänksamhet och många sårade känslor, att träda fram.
Mitt i natten, fulla och rastlösa, får de för sig att leka Röda Vita Rosen. En lek som snart blir allvarligare än det var tänkt. De ser på varandra på ett helt nytt sätt och obehagliga sanningar avslöjas. De självupptagna skitstövlarna visar sig sårbara, de goda vågar ta för sig och de blyga börjar bita ifrån.
Mariette Glodeck har skrivit en psykologiskt skarpsynt, modern och driven roman om ett gäng ganska typiska unga människor.
Läs mer
Mariette Glodeck
Röda Vita Rosen