Författare:
Översättare:
Maria Ekman
Maurice
Svenska
2014-02-04
Utgivet av: Norstedts
Läs mer
Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Kategori
Klassiker
Översättare
Maria Ekman
Författare
Recensionsdag
2014-02-24
Publiceringsdatum
2014-02-04
Formgivare omslag
Sara R. Acedo
Produktion
Papper
Bokpapper träfritt
Miljömärkning
Nej
CE-märkning
Nej
Tryckeri/Producent
Livonia Print Ltd
Produktdetaljer
ISBN
9789113045177
Antal Sidor
298
Vikt (kg)
0.454
Ryggbredd (mm)
24
Höjd (mm)
217
Bredd (mm)
141
Klimatpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Böcker av författaren
Om boken
I Cambridge träffar han den vackre Clive Durham, som till Maurices förvåning låter uttala sina känslor för honom. Snart är de hopplöst förälskade, även om det är ett platonskt förhållande eftersom Clive menar att det köttsliga skulle förminska deras kärlek. Alla bitar tycks ha fallit på plats för Maurice när Clive plötsligt låter meddela att han ska gifta sig. Beskedet kastar in Maurice i en virvel av förtvivlan och ifrågasättande, han försöker bota sin homosexualitet med hypnos men blir bara deprimerad och plågas av djupa ensamhetskänslor. Så möter han Clives gårdskarl Alec Scudder. Trots att Maurice till en början nonchalerar situationen blir ett öppet fönster en sen kväll inledningen till en helt ny fas i hans liv.
E.M. Forster skrev romanen Maurice 1913 men lät aldrig publicera den under sin livstid. Han visste att tiden inte var mogen. Nu, hundra år efter det att romanen skrevs, publiceras den för första gången på svenska i Norstedts klassikerserie i översättning av Maria Ekman.
Läs mer
Edward Morgan Forster
Maurice
Om boken
Berättelsen om hur den känsliga och tänkande unga kvinnan Lucy Honeychurch lär sig att tänka både
med hjärtat och hjärnan, och väljer bort konvenansen för den äkta kärleken, blev E M Forsters genombrott
som författare. På ytan är rörelserna ganska små i Forsters romaner, men det känslomässiga djupet är
stort. Forsters säkra blick för människor sätt att ge sig in i och trassla till relationer är vad många skulle kalla typiskt "kvinnlig", och eftersom initialerna inte avlöjar vilket kön författaren har råkade Forster mycket
riktigt också ut för att kallas "miss Forster" i en recension.
Han var en mästare på att se och avslöja löjligheten och stelheten i den brittiska medelklassens sätt
att föra sig hemma och utomlands, och genomskådade sina romangestalter med skarp och samtidigt mycket medkännande blick. Lucys väg till känslomässig mognad kan läsas också som ett stillsamt men dock uppror mot de kvardröjande viktorianska värderingarna i det brittiska samhället, där Italien och Florens får stå som en plats för frigörelse och passion, skönhet och helhet. Skildringen av de engelska turisterna
fungerar också i dag som en ironisk bild av hur den nordeuropeiska människans dragning till det exotiska
krockar med krav på bekvämlighet och misstänksamhet mot konstig mat.
E M Forsters romanproduktion upphörde redan på tjugotalet, men han levde ända till 1970. Och det var först efter hans död som hans mest frispråkiga roman Maurice kom ut, som på många sätt gestaltade hans egen homosexualitet.
Läs mer
Edward Morgan Forster
Ett rum med utsikt