I enslighet framfödt

Författare

Anita Salomonsson

I enslighet framfödt

Svenska

2013-01-17

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Författare

Publiceringsdatum

2013-01-17

Formgivare omslag

Elsa Wohlfahrt Larsson

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok, Häftad

Produktdetaljer

ISBN

9789113051727

Böcker av författaren

Om boken

Två kvinnoöden som, bokstavligt talat, utspelar sig på samma gårdsplan utanför Burträsk i Västerbotten - utan att egentligen mötas. Sara Sofia bor ensam i en liten stuga sedan hennes mormor gått bort, hon arbetar som piga och hennes liv rör sig i mycket små cirklar mellan torpet, gården och kyrkan. Så en dag påbörjas ett bygge intill hennes stuga, ett stort och märkvärdigt hus reser sig, med stora fönster i norr. Och vad ännu märkvärdigare är - det är en ogift kvinna som flyttar in. En bröllopsfotograf vid namn Hulda, som är tjusig, har sett världen, och på sätt och vis tar den med till byn. Huldas liv och hennes sätt att vara kvinna kommer att påverka, inte bara Sara Sofia, utan även en viss sopåkares unga hustru flera decennier längre fram i tiden. Detta är det gamla Sverige, och ändå relativt nära i tid.

Anita Salomonsson har gjort till lite av sin specialitet att bärga till synes obeydliga men verkliga livsöden från Västerbotten ur glömskan och skildra dem i skönlitterär form.

Läs mer

Anita Salomonsson

Huldas hus

Om boken

I flera uppskattade romaner har Anita Salomonsson skildrat till synes obetydliga men verkliga livsöden fån Västerbotten i skönlitterär form. I Ängeln i posthuset har turen kommit till hennes moster, Elin Wiktoria Karlsson.

Berättelsen följer Elin från barndomen, via en olycklig kärlekshistoria, tills hon som vuxen och ogift efterträdde sin far som postmästare. Med en blandning av sakligt realistiska och sirliga vändningar befriar Anita Salomonsson återigen en människa ur historien så att det allmänna försvinner och det särskilda träder fram.

Läs mer

Ängeln i posthuset

Anita Salomonsson

Ängeln i posthuset

Om boken

Sara Greta Pehrsdotter är oäkting och lever som paria med sin mor på en liten gård i Furunäs. Vardagen präglas av lika delar hårt arbete och tyst skam. Sara är en fläck som inte kan gnidas bort och hon blir mer eller mindre tvingad ut till en tjänst som piga hos ett gammalt par.

Sara blir uppvaktad av en bondson, Nils, som friar ganska så omgående. Men så småningom blir hotet från det illavarslande himlatecknet hon såg som barn verklighet.

Anita Salomonsson skriver en prosa med gammaldags ton. Hon har mutat in en egen historisk nisch, med sanna berättelser förlagda till Västerbotten, där småfolket råkat förfärligt illa ut. Hennes prosa är vacker som gamla dunkla kurbitsmålningar.

Läs mer

Oloflig beblandelse

Anita Salomonsson

Oloflig beblandelse

Om boken

1880-talets Västerbotten. Klara Höglander är hemmadotter på länsmansgården. Hennes bror har just gift sig. Det är Klara kvar. Hon vet sin plikt, men vill något eget.

Vid midsommardansen skvallrar brodern för mamma och berättar att Klara varit ensam i storstugan med soldaten Lars från Kräkånger. Mamman blir orolig. Men Klara är förälskad och dessutom gravid, föräldrarna plötsligt bara myndighet och uteslutande. Klara hålls hemma, göms undan och föder till slut i lönn ett barn som dör, och måste gömmas undan.

Trots föräldrarnas motstånd lyckas hon och Lars träffas igen. Men olyckan står för dörren.

Anita Salomonsson har med den här berättelsen återigen hittat ett verkligt fall och omvandlat det till fiktion. Berättelsen levandegör och ger människorna röst i en gripande roman som är ett stycke sann kvinnohistoria.



Läs mer

I enslighet framfödt

Anita Salomonsson

I enslighet framfödt

Om boken

I berättelsen om Margareta Johansdotter har Anita Salomonsson fångat ännu ett gripande kvinnoöde från Fattigsverige. Tiden är 1800-talets början. Platsen Västerbotten.

Den undersköna Margareta Johansdotter faller klart utanför kvinnoramen i den lilla byn i Västerbotten vid 1800-talets början. Hon lever ensam och omgärdas av en del häxrykten. Så friar den betydligt äldre Nils. Men när hon fött tre barn som alla dött i späd ålder, förstärks ryktena att allt inte står rätt till. Stumheten växer mellan makarna. Han dricker för mycket och vänstrar med pigan. Och när främlingen från Stafträsk dyker upp faller Margareta lätt. Till en början är alla på gården lätt förälskade i denna stilige, mörkögde man - såväl mannen som hustrun och pigan. Men svärmor, som bor med dem, ser var hjärtat bankar hårdast.
Margareta blir gravid igen och föder den här gången en dotter. Men vem är far till barnet? Misstankarna väcks när Nils hittas drunknad i träsket. Margareta fäller inte en tår.
Det blir rättegång, och nu vittnar den ena efter den andra om vad de har sett och uppfattat - vissa som hor, andra "lika som kärlek". Tjugo års fängelse blir straffet för de båda anklagade. Stafträskarna förpassas till Sveaborg och Margareta hamnar på Långholmens spinnhus. Mirakulöst nog överlever hon och får på ålderns höst återförenas med sin dotter.
Lika som kärlek bygger på ett verkligt fall, och Anita Salomonsson har lagt ner mycket tid på research, vilket ger autenticitet åt hennes skildring av detta gripande kvinnoöde.

Läs mer

Lika som kärlek

Anita Salomonsson

Lika som kärlek

Om boken

Vattenbärerskan är en historia från tiden mellan världskrigen, om hur en drabbad människa tvingas leva sitt liv antingen som utsatt eller inspärrad.

Vattenbärerskan är en poetisk och skakande berättelse om ett fattig-Sverige som känns oändligt avlägset, men i själva verket bara befinner sig på ett par generationers avstånd. Lova Leonora har blivit över. Hennes älskade är försvunnen. Hennes bror är i Amerika Hon bor ensam tillsammans med sin gamla mor, och hon försörjer dem båda genom att bära vatten åt traktens finare folk.

När modern plötsligt dör står Lova ensam, och när hon dessutom råkar bränna ned huset blir hon hemlös. När myndigheterna får reda på att hon sover i ett uthus börjar hennes liv som institutionaliserad. Först spärras hon i förtid in på ålderdomshem, sedan på sinnessjukhus. När hon till slut ådrar sig tbc får hon löfte om att få flytta till Hällnäs sanatorium. Prognosen är inte god, men paradoxalt nog mottar hon nyheten med glädje: "Hon har fått en sjukdom, hon är en riktig människa."

Anita Salomonsson har skrivit en sakligt poetisk berättelse om en människa som utsatts för de båda ytterligheterna av att vara försummad och tvångsintagen, men egentligen aldrig blivit behandlad som just en människa.

Läs mer

Vattenbärerskan

Anita Salomonsson

Vattenbärerskan

Om boken

Armade cykel är en Norrlandsroman av klassiskt snitt som handlar om de strävsamma småbrukarna Hjalmar och Frida, och handlingen äger rum mellan första världskriget och femtiotalet. I ett anfall av överdåd köper Hjalmar en cykel på postorder, för pengar han i hemlighet lånat av klockmakarn.

Cykeln, denna armade cykel, blir både hans lycka och hans förbannelse. Lycka, därför att de långa cykelturer han unnar sig bjuder på så mycket frihet som det är möjligt för honom att få. Förbannelse, därför att denna oerhörda självförhävelse straffar sig när klockmakarns arvingar börjar kräva pengarna åter.

En gripande berättelse från en inte alltför avlägsen västerbottnisk verklighet.

Läs mer

Armade cykel

Anita Salomonsson

Armade cykel

Om boken

Romanen bygger på västerbottenkonstnärinnan Viktoria Nygrens öde (1885-1965) och utspelar sig i ett landskap väl känt från litteraturen; glesbygdens Västerbotten. Viktoria föds på 1880-talet i en familj där fadern är hemmansägare och lekmannapredikant. Hon är ett särskilt känsligt barn som ser hot och faror överallt omkring sig men hon har också en talang för att rita och måla. Viktoria blir lärarinna och får tjänst i en byskola några mil från hemmet. Mörkrädd och ensam är det bara barnens ankomst varje vardagsmorgon som bryter hennes isolering. Efter några år som lärare slutar hon och flyttar in i en egen stuga hemma på gården. Hon tar nu på allvar upp måleriet. Hennes bilder av änglar och gestalter ur bibeln köps av folk i bygden, men hamnar kanske oftare på uthuset än på salsväggen. Ryktet om hennes konst sprids dock och hon får ställa ut i Umeå. Hon når sent i livet en viss berömmelse. Anita Salomonsson är född 1935 i Hjoggböle i Västerbotten och har i flera tidigare romaner skildrat sin egen familjs historia. Hennes förra bok, Det gudomliga barnet, utkom 1998.

Läs mer

I själen förskräckt

Anita Salomonsson

I själen förskräckt