Författare:
Trädgårdshandbok för hopplösa lägen
Svenska
2019-03-01
Utgivet av: Norstedts
Läs mer
Beskrivning
Detaljer
Kategori
Praktiska handböcker
Författare
Recensionsdag
2019-03-20
Publiceringsdatum
2019-03-01
Formgivare omslag
Pernilla Qvist
Bokinformation
Originalspråk
Svenska
Språk
Svenska
Omslagsfotograf
Dan Rosenholm
Format
InbundenProduktion
Papper
Matt/Silk bestruket
Miljömärkning
Ja
CE-märkning
Nej
Produktdetaljer
ISBN
9789113060873
Antal Sidor
150
Vikt (kg)
0.689
Ryggbredd (mm)
19
Höjd (mm)
233
Bredd (mm)
198
Böcker av författaren
Om boken
I Trädgårdsdesign i praktiken får du råden för hur du formar din trädgård på bästa sätt. Allt börjar med en önskelista och vad just du drömmer om. En romantisk, japansk, naturlig eller minimalistisk trädgård - det finns många stilar att välja mellan. Dessutom behöver du fundera över med vad du vill göra i den: skörda primörer, dofta på rosor eller lyssna på rogivande vatten?
Vi pratar ofta om trädgårdens olika rum och här får du veta hur du skapar dem: inner- och ytterväggar samt tak bestående av trädkronor eller kanske en pergola. Hur du väljer uteplats, trappor eller gångar med tanke på att de ska passa in i den omkringliggande miljön. Häckar, murar och entréer är andra delar som tas upp.
I boken har författarna samlat många års erfarenhet från reportageresor och möten med människor och deras trädgårdar. Boken passar såväl nybörjare som den som haft trädgård i många år och bara vill få lite nya perspektiv.
Läs mer
Ann-Christin Rosenholm, Dan Rosenholm
Trädgårdsdesign i praktiken
Om boken
Med lång erfarenhet av trädgårdsodling visar Dan Rosenholm hur man skapar en härlig oas på de mest hopplösa lägen. Han hämtar kunskap och erfarenhet från de som levt och verkligen lyckats med odling i miljöer som på olika sätt är utmanande.
Det handlar om att utgå från platsen, om väderförhållande och vegetation. Vi får lära oss metoderna att odla grönsaker där det inte borde gå, och hitta växterna som klarar torkan under ett träd eller i stekande sol. Det handlar om att skapa lä och blotta urberg, om bladen som gärna frodas i skuggiga norrsluttningar och pioner som blommar i skogslandets steniga morän.
Platserna som beskrivs i boken är verkliga, liksom lösningarna som presenteras. Nu är det bara att omfamna din tomt precis som den är.
Läs mer
Dan Rosenholm
Trädgårdshandbok för hopplösa lägen
Om boken
Dan Rosenholm delar här med sig av sin gedigna kunskap och ger oss handfasta råd, ofta med glimten i ögat, om hur vi ska göra för att slippa klippa gräset stup i ett, hur vi anlägger en rabatt så att ogräset inte har en chans att överleva, och vilka rosor som nästan inte kräver någon skötsel, men ändå blommar rikligt flera gånger per säsong. Alla växter behöver inte heller vara äkta, varför inte satsa på några underhållsfria kaktusar i plåt? Och alla växter behöver inte heller planteras direkt på marken utan sköts betydligt mer lättvindigt i en pallkrage eller en kruka. Den utsökt vackra magnolian kanske verkar väl exklusiv och svår, men Dan Rosenholm ger här initierade tips om hur även den kan trivas utan allt för stor insats. När hösten kommer kan de lata fortsätta ta det lugnt, det finns nämligen många insekter, fåglar och fjärilar som är glada och tacksamma över att få kalasa på fallfrukten.
Boken är rikt illustrerad med Dan Rosenholms egna härliga trädgårdsbilder.
Läs mer
Dan Rosenholm
Trädgårdshandbok för lata
Om boken
Påhittighet och förmåga att tänka i egna banor präglar dagens svenska trädgård. Under det senaste decenniet har författarna rest kors och tvärs mellan våra mest fascinerande privata trädgårdar, nyskapande, annorlunda och unika. Alla är de utformade av enskilda individer efter eget huvud, från de mest kända landskapsarkitekterna till idérika och kunniga autodidakter.
I Lappländska Vuollerim hittar man en lummig radhusträdgård med rent engelska kvaliteter. Utanför Härnösand finns Sveriges maffigaste uterum i ett växthus som tillhört en plantskola. Den allra mest blommiga trädgården hör hemma i Västerås, väl i klass med vilken Chelsea-täppa som helst. Ett blottlagt berg har fått en huvudroll på Lidingö, där också en liten trädgård har blivit stor. I Småland har den italienska renässansen slagit rot, liksom den vildvuxna ängen med tiotusentals påskliljor. Njut av dem alla och många fler därtill.
Författarna berättar inspirerat om hur denna prakt kommit till, hur människorna bakom tänkt och vad du kan lära dig av dem. Bilderna är, som man kan förvänta sig av en av Sveriges ledande trädgårdsfotografer, i en klass för sig.
Läs mer
Ann-Christin Rosenholm, Dan Rosenholm
Den svenska trädgården