Fritidsskepparen

Författare

Bengt Utterström

Sten Ramberg

Fritidsskepparen

Svenska

2017-01-10

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Praktiskt båtägande

Författare

Publiceringsdatum

2017-01-10

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Häftad, E-bok, Häftad

Produktion

Papper

Matt/Silk bestruket

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113075617

Antal Sidor

286

Vikt (kg)

0.861

Ryggbredd (mm)

18

Höjd (mm)

210

Bredd (mm)

210

Klimatpåverkan

547g CO2e
Papper
ca 272 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 54 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 220 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Fritidsskepparen är en kursbok för förarintyg och kustskepparintyg. Den innehåller allt för dig som vill gå en navigationskurs (kallas också för förarbevis, båtkörkortet eller kustskeppare), men riktar sig även till dem som vill lära sig navigation på egen hand eller repetera grunderna. Eller kanske vill du läsa navigationen till Fartygsbefäl klass 8? Här finns också allt om elektronisk navigering, digitala sjökort och GPS.

Teoretiska avsnitt blandas med praktiska anvisningar om plotter, radar och PC-navigering. Det är en navigationsbok full av råd och tips - allt till nytta och glädje för skeppare och besättning.
Här finns även en presentation av användbara hjälpmedel i båtlivet. Elektronisk navigation får större plats och den teoretiska delen av texten exemplifieras med egna erfarenheter och med nya, tydliga illustrationer och foton.

Boken tar bland annat upp:

· Utmärkning av farled - olika typer av sjömärken, sjövägmärken och utmärkningens tillförlitlighet.
· Säkerhet ombord - utrustning, sjövett och sjömanskap.
· Väder - enklare meteorologiska förlopp, väderprognosen och hur man själv kan tyda väder.
· Olycksfall ombord - första hjälpens ABC: Vad bör finnas i ett skeppsapotek? Vart vänder man sig om situationen blir en övermäktig?
· Sjövägsregler - fartygsljus och signalfigurer, ljud- och ljussignaler, styrnings- och seglingsregler.

Efter varje kapitel i den del av boken som rör förarintyget finns kontrollfrågor. Till kustskeppardelen finns en separat arbetsbok med övningsuppgifter. På www.fritidsskepparen.com finns kompletterande frågor, nyheter som rör navigation och elektroniska sjökort med mera.

Läs mer

Bengt Utterström, Sten Ramberg

Fritidsskepparen

Om boken

Elektronisk navigering med plotter eller PC-navigering har revolutionerat navigationen, men att navigera elektroniskt har sina risker. Många har navigator och radar i båten men är osäkra på hur man utnyttjar dem bäst. Instruktionsböckerna talar om hur man gör för att aktivera olika funktioner, men sällan varför man ska göra det. Plotter, GPS och radar är en handbok som tar upp för- och nackdelar med instrumenten och hur du använder dem på bästa sätt.

Här beskrivs plotternavigering och de funktioner man har mest nytta av när det gäller digital navigering i skärgården, utmed en kust eller till havs. Praktiska tips om radarnavigering finns med, liksom för- och nackdelar med radaroverlay, 3D-navigering och elektroniska sjökort.

Sjökortsnavigatorer och radar behandlas var för sig i olika kapitel. Tonvikten är lagd på praktisk navigering med dessa instrument, men boken behandlar även hur de digitala sjökorten är uppbyggda och vad som skiljer olika fabrikat åt. Ett kapitel ägnas åt dagens satellitsystem, GPS, och de system som kommer inom några år, till exempel det europeiska systemet Galileo. Boken tar även upp hur du ska montera instrumenten och antennerna för att de ska fungera bäst och inte vara i vägen. Avslutningsvis finns praktiska köpråd samlade.

Det rika antalet illustrationer och bilder gör det lätt att förstå en specifik funktion och får läsaren att enkelt känna igen sig på sin egen navigator och radar.

Bengt Utterström är båtjournalist och har stor erfarenhet av navigatorer, radarnavigering och sjöfärder såväl i skärgård som runt svenska kusten och havet och angränsande länder. Han har sett fördelar och brister med navigatorer och radar i olika situationer. Sina erfarenheter har han samlat här, allt för att undvika grundstötningar.

Boken ingår i Nautiska Bibliotekets handboksserie. Böckerna vänder sig till båtlivsentusiaster och är framtagna i samarbete mellan förlaget och experter inom varje område.


Läs mer

Plotter, gps och radar

Bengt Utterström, Sture Söderlund

Plotter, gps och radar