Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Kategori
Allmänna kokböcker
Författare
Recensionsdag
2019-03-20
Publiceringsdatum
2019-03-01
Formgivare omslag
Paul Kühlhorn
Bokinformation
Originalspråk
Svenska
Språk
Svenska
Omslagsfotograf
Bianca Brandon-Cox
Format
InbundenProduktion
Papper
Träfritt obestruket
Miljömärkning
Ja
CE-märkning
Nej
Tryckeri/Producent
Livonia Print Ltd
Produktdetaljer
ISBN
9789113075952
Antal Sidor
155
Vikt (kg)
0.641
Ryggbredd (mm)
21
Höjd (mm)
250
Bredd (mm)
178
Klimatpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Recensioner
”Boken Friterat känns verkligen som en present. Den är färgglad, lekfull, bubblig och entusiasmerande.”
Böcker av författaren
Om boken
Nu ger Paul och Eva ut en bok späckad med recept på friterat. Du får reda på hur du bäst friterar klassiker som pommes frites, chicken nuggets, lökringar och munkar, men också mer ovanliga råvaror som ostron och avokado. Författarna lär dig även sådant du kanske funderat på: Vad händer på en kemisk nivå när man friterar? Och hur viker man vårrullar egentligen, på vilket sätt skär man perfekta pommes frites, hur panerar man? Självklart hittar du också recept på fräscha tillbehör som såser, dipper och sallader.
Den här boken är ett måste för alla som gillar friterat!
Läs mer
Paul Kühlhorn, Eva Liljefors
Friterat