Krishandboken

Författare

Niklas Kämpargård

Krishandboken

Svenska

2018-03-09

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Praktiska handböcker

Författare

Recensionsdag

2018-03-28

Publiceringsdatum

2018-03-09

Formgivare omslag

Sebastian Wadsted

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Papper

LABB Träfritt obestruket

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113081250

Antal Sidor

183

Vikt (kg)

0.703

Ryggbredd (mm)

20

Höjd (mm)

246

Bredd (mm)

175

Klimatpåverkan

446g CO2e
Papper
ca 222 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 44 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 180 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Intresset för självhushållning bara växer. I spåren av pandemi och med stigande mat- och elpriser, livsmedelskris och klimathot blir vi allt fler som längtar efter ett enklare liv på landet.
Denna reviderade utgåva innehåller 130 sätt att bli mer självhushållande och visar hur man kan ta tillvara det som naturligt finns omkring en. Boken är uppdaterad med nya regler och rön, samt en stor andel recept och självhushållning vad gäller maten. Hur du tar hand om grönsaksskörden, gör egen ost och fil, odlar spannmål eller blir självförsörjande på hasselnötter och honung. Niklas Kämpargård lär ut huskurer och kompostering, växelbruk och fårskötsel. Hur man klarar sin elförsörjning, hamlar träd och vattnar snålt. Den här boken riktar sig både till dig som vill inspireras till att leva ett grönare liv och till dig som redan tagit steget mot att bli en fullfjädrad självhushållare. Hållbarhet, självhushållning och krismedvetande i ett.

Läs mer

Niklas Kämpargård

Nya Lev som en bonde

Om boken

Om Sverige drabbas av ett långvarigt strömavbrott blir följderna snabbt besvärliga. På bara några timmar blir det kallt inomhus, vattnet slutar att rinna ur kranen och maten tar snabbt slut i både kylskåp och skafferi.

Det finns ett växande intresse för att i högre grad kunna klara sig och sin familj på egen hand om en krissituation uppstår. Med Krishandboken får du bättre koll på hur du ska tänka vid olika katastrofscenarier. Allt från hur du håller värmen inomhus till hur kroppen reagerar fysiskt och psykiskt i en kris. Det finns avsnitt om första hjälpen liksom hur du klarar den personliga hygienen eller matlagning utan vatten. Pedagogiska åtgärdsscheman för naturkatastrofer eller strömavbrott kommer också att ingå i den här heltäckande boken för krisberedskap.

Många skulle inte klara sju dagar på egen hand som myndigheterna förväntar sig av oss. Med Krishandboken kommer du närmare målet.

Läs mer

Krishandboken

Niklas Kämpargård

Krishandboken

Om boken

I flera hundra år har bonden förädlat gårdens mat på hemmaplan. Tagit del av säsongens utbud av färska delikatesser och bevarat smak, doft och välbehag inför vintern. I Niklas Kämpargårds nya bok Bondens skafferi får läsaren lära sig att ta hand om gårdens, skogens och de öppna viddernas råvaror, får ta del av de nedärvda knepen om hur man med hjälp av klassiska tekniker kan göra det absolut bästa av dem. Det är en kokbok med gott om recept, men här hittas också så mycket mer än så: Här får man kunskaper om hela kedjan, från odlingstips till förädlingstekniker.

Kapitlen har namn som Mjölkens fröjd, Skogens skafferi, Blommor och bin, Baka en kaka, Naturliga smakförstärkare, Sött och salt, och i boken finns också resonemang kring mathantverk och tradition.

Boken utgår från livet på en mindre gård, men självklart kan läsaren få tag på råvarorna på andra sätt: köpa köttet i sin lokala butik, odla tomaterna på balkongen och plocka bären i skogen osv. Man behöver inte vara bonde för att äta som en.

Läs mer

Bondens skafferi

Niklas Kämpargård, Lukas Möllersten

Bondens skafferi

Om boken

Under hela 1900-talet har vi svenskar strävat efter att lämna landsbygden och flytta in till staden. På vägen har vi tappat bort kunskap som förmedlats mellan generationer under lång tid. Men nu har trenden vänt. Intresset för ursprunglighet och äkta vara har aldrig varit större än idag.

Lev som en bonde är boken för dig som vill klara dig själv - i stort eller smått. Boken innehåller hundra sätt att bli mer självhushållande och visar hur man kan ta tillvara det som naturligt finns omkring en. Niklas Kämpargård, journalist och fotograf, berättar om huskurer och kompostering, växelbruk och fårskötsel. Hur man syrar grönsaker och hur man slipper mygg. Vissa tips är enkla, andra lite mer komplicerade och då försedda med steg för steg-beskrivningar, bilder och räkneexempel. Den här boken riktar sig både till dig som vill inspireras till att leva ett grönare stadsliv och till dig som redan tagit steg mot att bli en fullfjädrad självhushållare.

Läs mer

Lev som en bonde - 100 sätt att klara sig själv

Niklas Kämpargård

Lev som en bonde - 100 sätt att klara sig själv

Nyheter

Foto: André Strömqvist

17 mars 2023

Nu är trädgårdssäsongen här

Nyheter