Författare:
Översättare:
Henrik Sjöberg
Våga missa!
Svenska
2018-09-14
Utgivet av: Norstedts
Läs mer
Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Kategori
Psykologiska handböcker
Översättare
Henrik Sjöberg
Författare
Recensionsdag
2018-10-03
Publiceringsdatum
2018-09-14
Formgivare omslag
Sara R. Acedo
Bokinformation
Originaltitel
Gå glip. Om begrænsningens kunst i en grænseløs tid
Originalspråk
Danska
Språk
Svenska
Produktion
Papper
LABB Munken Print
Miljömärkning
Ja
CE-märkning
Nej
Tryckeri/Producent
Livonia Print Ltd
Produktdetaljer
ISBN
9789113084640
Antal Sidor
125
Vikt (kg)
0.206
Ryggbredd (mm)
13
Höjd (mm)
218
Bredd (mm)
143
Klimatpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Recensioner
”Vinterns klokbok.” ”Lite så farmors-kärv är Svend Brinkmanns nya bok Våga missa som handlar om att vi i vår nutida västerländska kultur blivit så rädda för att missa saker att vi riskerar att missa själva livet.”
Tara
Böcker av författaren
Om boken
Begränsningens konst är en livskonst som är nödvändig för oss som samhälle och individer. Dels för att vi ska kunna hantera samtidens och framtidens kriser, dels för att det i sig är värdefullt för en människa att lära sig "att nöja sig", hellre än att ständigt jaga efter mer.
Reklamen matar oss med budskap som "just do it", och "because I´m worth it". Livet är kort och det gäller att uppleva så mycket som möjligt, innan det är för sent. YOLO (You Only Live Once) är ett vanligt uttryck på sociala medier och det värsta som kan hända är att man går miste om något. Vi lever därför med FOMO (Fear of Missing Out) och vi kollar ständigt uppdateringar i våra mobiltelefoner. Men det finns en väg bort ifrån detta, hävdar Brinkmann. Istället borde vi bejaka JOMO (Joy of Missing Out).
Att gå miste om något bör ses som en aktiv handling och inte som något som bara sker. Och den som vågar missa har allt att vinna!
Läs mer
Svend Brinkmann
Våga missa!
Om boken
Hur bör vi leva? Vad är meningen med livet? Hur ska vi leva tillsammans? Detta är några av de stora och viktiga frågor som Brinkmann tar upp i boken, och det handlar inte om abstrakt resonerande, utan svaren har bäring direkt på våra egna liv.
I bokens tio kapitel går Svend Brinkmann igenom tio centrala begrepp inom filosofin som har relevans för dessa frågor. Han låter tio enskilda filosofer guida oss kring specifika frågeställningar såsom godhet, värdighet, sanning, kärlek, förlåtelse och död.
Svend Brinkmanns nya bok kan ses som en fristående fortsättning på hans Stå fast, som utkom hösten 2015, och är en lättbegriplig introduktion till de livsfilosofiska frågorna.
Läs mer
Svend Brinkmann
Ta ställning för ett meningsfullt liv
Om boken
I Stå fast gör psykologiprofessorn Svend Brinkmann upp med utvecklingssamhället och hela självhjälps- och coachfenomenet på ett underhållande och lättsamt sätt.
Han menar att vi behöver lära oss att ha rötter istället för fötter, att stå fast istället för att ständigt vara i rörelse. Bara så kan vi bli människor med integritet, sinnesro och karaktär. I sitt korståg mot självhjälpsgenren har han valt att bygga upp sin bok just som en självhjälpsbok med ett konkret sjustegsprogram. Dessa är: 1. Sluta känna efter i dig själv.
2. Fokusera på det negativa i ditt liv.
3. Ta på dig nej-hatten.
4. Håll tillbaka dina känslor.
5. Avskeda din coach.
6. Läs en roman - inte en självhjälpsbok eller biografi.
7. Dröj vid det förflutna.
Läs mer
Svend Brinkmann
Stå fast