Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Kategori
Romaner
Författare
Recensionsdag
2018-08-20
Publiceringsdatum
2018-08-02
Formgivare omslag
Sara R. Acedo
Klimatpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Recensioner
”Snudd på snillrikt om atombombens skapare”
[...] "Redan i debutromanen ”Världens sista kväll”, om flykt och flyktingar, visade han prov på briljans. Nu är det bara att hoppas att han för fullt skriver på nästa bok, jag längtar efter att läsa den." Maria Küchen
”Romanen är asketiskt deskriptiv och skenbart händelsefattig, men inte monoton utan fascinerande och tänkvärd. ”
Svenska Dagbladet
”Alevras behärskar språket, beskrivningar och repliker, han kryddar med spännande, absurda och lätt morbida detaljer och scener. Det finns en närvaro som jag sugs in i och som jag trivs att befinna mig i.”
”en obehaglig, förvirrande och intressant berättarröst.” Kristian Fredén
Böcker av författaren
Om boken
Hon vill hitta sin försvunna bror, försöka förstå det brott han begått. Kanske sona det. Hon söker upp Lidia, kvinnan som brodern lämnade åt sitt öde en mörk natt.Utanför Lund, i ett hus vid kusten, finns modern. Trots att vågorna stiger och stormen tilltar vägrar hon överge sitt hem. Hon väntar på att få försvinna.Dimitris Alevras återvänder till debutens Lund. I sin första roman, Världens sista kväll, sökte han sig till det förflutna, följde en familjs tillblivande. I Det här är ljuset riktar han blicken mot vår gemensamma framtid. Alevras fjärde roman är en smärtsamt vacker berättelse om en värld och en familj som är på väg att gå under.
Läs mer
Dimitris Alevras
Det här är ljuset
Om boken
Linus lever varannan-vecka-tillvaro i det anonyma området kring Ringvägen och Rosenlund på Södermalm i Stockholm. Både hans privatliv och hans yrkesliv har gått i stå. Av en slump får han kontakt med en bekant från barndomen, Adam. Linus får i uppdrag att hjälpa honom med att göra en film om sitt liv.
Men Adam visar sig vara ett slags källarhålsgestalt. Ju mer Linus förstår om hans grumliga tankar, desto tydligare blir det att de inte bara är ord - de är också på väg att bli handling.
Linus kommer allt närmre Adams kärna, som han både lockas och skräms av, kan inte låta bli att dras in i mörkret. Som om det finns något där som han saknar.
Det är en märklig plats jag kommit till är Dimitris Alevras tredje roman, en spännande undersökning av vår tid, av fenomen som radikalisering, prepping, och högerextremism. Av alla de metoder som dagens storstadsmänniska tar till för att hantera tilltagande ensamhet och isolering.
Läs mer
Dimitris Alevras
Det är en märklig plats jag kommit till
Om boken
En natt vaknar han upp till bilderna från en tv-dokumentär om den första atombomben och dess upphovsman Robert Oppenheimer. Ett ögonblick tycker han sig se någonting fantastiskt, hela världens framtid inkapslad i en kula av metall. Därefter påbörjas vad som ska komma att bli ett näst intill maniskt försök att skriva en bok för att lösa gåtan Oppenheimer.
Senare träffar han fotografen Pavel, som arbetar med att slutföra en serie bilder av döda människor - vissa arrangerade, vissa verkliga. Pavels önskan är att det sista fotografiet ska vara det av hans egen döda kropp hängande från taket. Men han behöver hjälp av någon som kan ta bilden.
Dimitris Alevras andra roman Mannen i rummet är en både lågmäld och omvälvande berättelse om människan och döden.
Parallellt med romanen Mannen i rummet ges huvudpersonens Anteckningar om Robert Oppenheimer ut som beställningstryck och e-bok.
Läs mer
Dimitris Alevras
Mannen i rummet
Om boken
Men hur den där drömmen egentligen ska bli verklighet har Simos ingen aning om. Han blir mottagen på ett märkligt kyligt men artigt svenskt vis och skaffar sig så småningom en familj och ett hyggligt liv i Lund. Hans innersta önskan att bli en hyllad författare eller filmregissör vill aldrig förverkligas, trots hans ansträngningar.
Långt senare försöker hans son skriva honom till liv igen. Genom en komplex väv av perspektiv skildrar han hur Simos drömmar och förhoppningar landar i en relativt trygg men inte särskilt lycklig tillvaro.
Läs mer
Dimitris Alevras
Världens sista kväll
Om boken
Det är inte ödeläggelsen, tänkte han. Det är skapelsen."
Robert Oppenheimer (1904-1967), var vetenskaplig ledare för Manhattanprojektet och brukar kallas atombombens fader. Här skildras fragment av hans personliga historia som pendlade mellan framgång och sammanbrott.
Anteckningar om Robert Oppenheimer publiceras parallellt med Dimitris Alevras roman Mannen i rummet (Norstedts, 2018), i vilken huvudpersonen skriver dessa anteckningar.
Läs mer
Dimitris Alevras
Anteckningar om Robert Oppenheimer