Författare:
Svenska stolar och deras formgivare 1899-2013
Svenska
2019-08-30
Utgivet av: Norstedts
Läs mer
Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Bokinformation
Originalspråk
Svenska
Språk
Svenska
Format
FlexbandProduktion
Miljömärkning
Ja
CE-märkning
Nej
Tryckeri/Producent
GPS Internationale Handels Holding GMBH
Produktdetaljer
ISBN
9789113096452
Antal Sidor
463
Vikt (kg)
1.272
Ryggbredd (mm)
33
Höjd (mm)
256
Bredd (mm)
170
Klimatpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Böcker av författaren
Om boken
Boken blev snabbt ett erkänt referensverk då den gavs ut första gången 2002, och är idag en klassiker i designsammanhang som säljs dyrt på antikvariat då den varit slut i handeln under flera år. Nu har författaren Dan Gordan uppdaterat och kompletterat sitt praktverk med mer än 100 nya stolar så att den sträcker sig fram till nutid. Med exakta uppgifter om stolarnas tillkomst och om formgivarna är boken en guldgruva för alla som vill veta mer om de stolar vi sitter på.
Intresset för svensk design blir bara större med åren, och just stolar och sittmöbler tycks vara det som fascinerar oss allra mest. Att någon gång få rita en stol är den stora utmaningen för nästan varje formgivare och arkitekt. Ingenting är så svårt som att göra en lyckad stol. Den är möbelkonstnärens mästarprov liksom såsen är kockens, brukar det heta. I Svenska stolar och deras formgivare 1899-2013 presenteras allt från Carl Larssons klassiska matsalsstolar, 1930-talets funktionalism, futuristisk 1960-talsdesign till dagens kända formgivare som Mats Theselius, Björn Dahlström, Anna Kraitz, Färg & Blanche och många fler.
Läs mer
Dan Gordan
Svenska stolar och deras formgivare 1899 till idag