Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Kategori
Praktiska handböcker
Författare
Recensionsdag
2019-10-16
Publiceringsdatum
2019-10-02
Formgivare omslag
Gabriella Lindgren
Bokinformation
Originalspråk
Svenska
Språk
Svenska
Omslagsfotograf
Albin Dahlström
Format
FlexbandProduktion
Papper
LABB Matt/Silk bestruket
Miljömärkning
Ja
CE-märkning
Nej
Tryckeri/Producent
GPS Internationale Handels Holding GMBH
Produktdetaljer
ISBN
9789113099255
Antal Sidor
153
Vikt (kg)
0.5
Ryggbredd (mm)
12
Höjd (mm)
200
Bredd (mm)
233
Klimatpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Böcker av författaren
Om boken
Allt som allt innehåller boken 31 olika diagram och beskrivningar av projekt. Alla plagg är stickade för ändamålet och visas upp i vackra bilder och collage. Läsaren får sig också några storslagna naturbilder att inspireras av, men även svar på frågor som: Hur färgades garnet förr? Vilket slags ull använde man? Hur kommer det sig att samma mönster återfinns båda på Island och på Gotland? Och tänk att stickningen tidigt blev ett sätt för kvinnor att tjäna egna pengar i takt med att ländernas soldater behövde värmande vantar, sockor och mössor i fält.
Författaren Johanna Wallin har fått unik tillgång till Hermanna Stengårds samling på Gotland, ett mekka för alla stickfantaster. Andra stickade föremål kommer från Nordiska museet i Sverige, Nationalmuseum i Finland och Folkemuseet i Norge. Det är med andra ord en riktig skatt som beskrivs i boken och äntligen kan stickfantaster göra sina egna alster av vårt vackra kulturarv.
Rättigheter för boken har redan före publicering sålts till USA, Norge och Danmark.
Läs mer
Johanna Wallin
Sticka nordiska mönster
Om boken
I Johanna Wallins nya bok, som innehåller mer än sextio projekt, låter hon sig inspireras av miljöer och natur som de flesta har omkring sig. Hon stickar på fyra olika teman: stranden, skogen, trädgården och staden. Resultatet är vackra och lekfulla plagg för alla väder och humör.
En av strandstickningarna lånar till exempel sin färgskala från ett vackert snäckskal, medan en av stadsstickningarna hämtar inspiration från ett festligt cocktailparty. Höstens äppelsäsong ger färgprakt åt en av trädgårdsstickningarna, medan flugsvampen lånar ut sin mönster till en av stickningarna på skogstemat.
Varje kapitel innehåller flera stickningar, och varje stickning innehåller tre till fem projekt - till exempel matchande vantar, mössa, halsduk och muddar. För varje projekt anges storlek, garner, garnåtgång, stickor och tillbehör. Varje projekt är tydligt förklarat med text och bild, och det är enkelt att hänga med även för nybörjaren!
Läs mer
Johanna Wallin
Sticka mera småvarmt