Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Kategori
Historiska memoarer/biografier
Mediekontakt
Sara Dobareh
Författare
Publiceringsdatum
2023-07-12
Formgivare omslag
Eva Wilsson
Klimatpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Recensioner
”Björn Wiman firar stora triumfer med den här boken.”
”Den yrkesskicklighet han använder för att samla ihop mer eller mindre kända fakta, med generösa källhänvisningar och tillsammans med intervjuer och ett eget arkivsökande göra en lättillgänglig berättelse av det imponerar.
Och så bränner det till varje gång hans mamma, krasst och kärleksfullt skildrad, dyker upp i den berättelsen. Då förvandlas folkbildningen till en existentiell text där frågorna är många, svaren få, men sökandet intensivt, drabbande och lärorikt.”
”Boken, som är skriven med mycket god stilistik, är en riktig bladvändare.”
”Det är en hjärtskärande och samtidigt intressant läsning om ett Sverige med en annan syn på barn och tillfrisknande mot idag. Man ställer sig frågan vad det gör med barn som tvingas isolera sig från sin familj under lång tid. Wiman berättar också om sin släkts historia i speglingen av Sveriges samhällsförändringar. Helhetsbetyg: 5”
BTJ
Böcker av författaren
Om boken
Flickan kommer att bli Björn Wimans mamma. I den här boken berättar han hennes historia: vistelsen på sanatoriet, hemkomsten och rädslan för att insjukna igen, tystnaden som omgav sjukdomen i familjen, hur erfarenheten präglat henne som barn och som vuxen.
Det är också en berättelse om den fruktade lungsjukdom som skördat så många liv under mänsklighetens historia, som kommit att symbolisera såväl smuts och fattigdom som förfining, kultur och livshunger. Och om varför tuberkulosen blev det framväxande folkhemmets största fiende.
I en sal på lasarettet är en gripande, rik och insiktsfull bok om en sjukdom, om människorna som drabbades av den och om ett samhälle som kanske gick för långt i sin iver att utplåna den. För vad gör det med ett litet barn att vara borta från sina föräldrar så länge? Och vad har det gjort med den generation som kommit efter?
Läs mer
Björn Wiman
I en sal på lasarettet
Nyheter