Beskrivning
Detaljer
Kategori
Romaner
Mediekontakt
Katarina Lindell
Författare
Recensionsdag
2022-09-26
Publiceringsdatum
2022-09-08
Formgivare omslag
Håkan Liljemärker
Recensioner
”intelligent underhållning av hög karat”
”Det sprakar av yster språkglädje i Anneli Jordahls nya roman om de sju vilda och oborstade systrarna Leskinen, som gradvis klipper sina band till det moderna samhället och inleder en jägar- och samlartillvaro i dagens Finland. Jordahl har låtit sig inspireras av – och går i dialog med – Aleksis Kivis mustiga finska romanklassiker Sju bröder från 1870, som ju handlar om en råbarkad brödraskara som på ett liknande vis vänder civilisationen ryggen. Det är ett vågat projekt som i mindre skickliga händer hade kunnat sluta i ett präktigt magplask, men Jordahl har skrivit en stilfull hommage till Kivi som samtidigt undersöker könsroller, syskonrivalitet och maktspel inom familjer.”
”en helt ohämmad skildring, mer frisläppt än något jag tidigare läst av Jordahl”
”Systrarna är våldsamma, råa i mun och kroppsligt oblyga. Skogslivet gör dem inte mer välkammade, tvärtom blir håren allt tovigare och kroppslukterna fränare. Maktkampen mellan dem skärps, de starkare tar till våld mot de svagare, och de senare söker sig bort, mot det ljus som strålar från kyrka, skola och bibliotek.”
Böcker av författaren
Om boken
En kvinna bestämmer sig för att i hembygdsföreningens årsbok nedteckna de sju systrarna Leskinens vilda historia. Varför gick de aldrig i skola? Varför ville de leva isolerade i ödemarken, femton mil från närmaste stad? Varför betedde de sig som grovhuggna pojkar?Det blir till en berättelse om vrede och sorg, om ensamhet och gemenskap, om syskonrivalitet och en förhöjd livskänsla i den krävande tillvaron långt in i vildmarken.Anneli Jordahl har inspirerats av Aleksis Kivis finska romanklassiker Sju bröder från 1870 men har valt att flytta berättelsen till nutid och till namnlösa platser i Finland - och att istället placera sju systrar i förgrunden.
Läs mer
Anneli Jordahl
Björnjägarens döttrar
Om boken
Hon är nybliven änka, bor ensam ute på landet med hunden Boris. Så fort hon får syn på en notis om en arbetsplatsolycka klipper hon ut den och klistrar in i sitt dödsalbum. I samma album sitter den lilla notisen som beskriver olyckan i vilken hennes man omkom. Ibland kommer dottern och hälsar på men det känns aldrig bekvämt. Men så börjar hon läsa om Angela Davis, legenden från Black Power-rörelsen. Det blir ett uppvaknande som förändrar hennes liv.
Anneli Jordahls nya roman handlar om att bli så stark att man förmår vara delaktig i det som sker och att inte vara ensam i världen om en dröm om upprättelse. Medborgarrättsrörelsens historia är långt ifrån avslutad.
Läs mer
Anneli Jordahl
Som hundarna i Lafayette Park
Om boken
Året är 1959 och hon har fått en tjänst som hembiträde hos ett ungt par med en liten dotter. Britt arbetar på kontor och Ove spelar i ett jazzband. De inviger Mona i musikens värld och tar med henne på dansbanor där hon får paradplatsen, längst fram vid scenens kortsida. Den blyge gitarristen i Oves band försvarar henne i nattvimlet där kvinnornas kroppar ses som allmän manlig egendom. Hon faller.
Många år senare försöker mor och dotter reda ut vad som hände de där ungdomsåren. Ett stort mörker. Det är ju så skönt att få glömma.
Anneli Jordahl har skrivit en roman om en tid fylld av framtidstro. Men samtidigt färgades tillvaron av klasskillnader och förutbestämda möjligheter. P-piller fanns ännu inte, abort var förbjudet och hederskulturen slog hårt mot ensamstående tonårsmödrar.
Läs mer
Anneli Jordahl
Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona
Om boken
Motvilligt kliver Andreas in på den omtalade doktor Liljedahls kontor och informeras om "en kronisk förgiftningssjukdom som förgiftar hjärnan", vilken bäst botas genom dagliga sittbad i sexgradigt vatten och att till punkt och pricka följa doktorns häfte med de nittionio reglorna. Andreas är inte imponerad och ger sig snabbt i kast med att avslöja vad han anser är rent kvacksalveri.
Under sina försök möter han den skygga rättsrådinnan Amanda Eggerts och den unga glansstrykerskan med den vakna blicken. Han skriver regelbundet brev till sin hustru Aline hemma i Stockholm, där han inte kan undgå att beklaga sig över den omilda behandlingen och det strikta regelverket. När Andreas av doktorn får en överraskande förfrågan om att sätta upp en teaterföreställning kan han inte låta bli att tacka ja - utan att ana vilka katastrofala följder det ska få för honom själv och dem i hans omedelbara närhet.
På Augustenbad förväntas man läsa Atterboms Lycksalighetens ö och inte Baudelaires degenererade Det ondas blommor. Här kan människor från alla olika samhällsklasser mötas - men här råder också en tid präglad av syfilis, morfinism och översitteri, av heta sommarmånader och dolda budskap.
Läs mer
Anneli Jordahl
Augustenbad en sommar
Om boken
Vad ska man göra när man inte längre kan skriva? Skriv en essä om skrivande, blir förläggarens svar till författaren. Och det blir en essä, om författandets förutsättningar och gränser. Om att komma ur en klass men skriva för en litterär offentlighet som tillhör en annan. En undersökning av det som är en förutsättning för allt skrivande: motstånd.
Anneli Jordahls nya bok Orm med två huvuden handlar om att skriva ifrån det fruktsamma underläget. Hur tar man sig mod att skriva? Varför belönas ständigt den hänsynslösa författaren? Går det att bli omtyckt och att samtidigt vara en bra författare?
Läs mer
Anneli Jordahl
Orm med två huvuden
Nyheter