Beskrivning
Detaljer
Produktion
Miljömärkning
Nej
CE-märkning
Nej
Produktdetaljer
ISBN
9789151839806
Antal Sidor
160
Vikt (kg)
0.649
Ryggbredd (mm)
16
Höjd (mm)
240
Bredd (mm)
170
Böcker av författaren
Om boken
Potatisen har varit en viktig basföda i flera tusen år men fick sitt genomslag i Sverige först på 1700-talet. Och att den har blivit så populär är lätt förstå, för den är ett fantastiskt och nyttigt livsmedel, enkel att odla och lagra. Och inte minst kan denna älskade knöl serveras på alla upptänkliga fantastiska vis till vardag och fest.
Mat- och trädgårdsinspiratören Hannu Sarenström är en van potatisodlare, men här tar han potatisodlingen till nästa nivå! Med sedvanlig passion, energi och nyfikenhet låter han oss följa hans odling och bedömning av många vanliga och ovanliga sorter. Han väljer sina favoriter och beskriver smaker, konsistenser och kvaliteter. Detta är lika mycket en praktisk handbok som guidar och uppmuntrar till egen odling. Pedagogiskt beskriver han hela odlingsprocessen – från förgroddning och sättning i både pallkrage och på friland – till skörd och lagring.Självklart bjuder den smaksäkre Hannu även på sina bästa potatisrätter, exempelvis somriga potatissallader, perfekt frasig klyftpotatis, silkeslena potatisgratänger, men också nya spännande recept som potatisfocaccia med krispigt salsicciaströssel och läckert timjansdoftande potatisfras.
Mat- och trädgårdsinspiratören Hannu Sarenström är en van potatisodlare, men här tar han potatisodlingen till nästa nivå! Med sedvanlig passion, energi och nyfikenhet låter han oss följa hans odling och bedömning av många vanliga och ovanliga sorter. Han väljer sina favoriter och beskriver smaker, konsistenser och kvaliteter. Detta är lika mycket en praktisk handbok som guidar och uppmuntrar till egen odling. Pedagogiskt beskriver han hela odlingsprocessen – från förgroddning och sättning i både pallkrage och på friland – till skörd och lagring.Självklart bjuder den smaksäkre Hannu även på sina bästa potatisrätter, exempelvis somriga potatissallader, perfekt frasig klyftpotatis, silkeslena potatisgratänger, men också nya spännande recept som potatisfocaccia med krispigt salsicciaströssel och läckert timjansdoftande potatisfras.
Läs mer
Hannu Sarenström
Älskade knöl
Om boken
... boken har mycket att erbjuda såväl nybörjare som erfarna odlare - och matälskare.
BTJ Betyg 5 av 5.Hannu Sarenström är en av våra mest inspirerande mat- och trädgårdsprofiler. Han har en sällsynt förmåga att förundras inför det odlade, i allt från kombinationer av tidiga och sena blomningar i perennrabatten till att välja de bästa tomatsorterna.Här får vi följa hans väg med både stora och små odlingsprojekt i trädgården. Hannu Sarenström söker och skapar ett närmast poetiskt tillstånd i sin trädgård på Langeland, såväl i köksträdgården som i blomsterrabatterna. En känsla av romans mellan kontraster, mellan jorden och växtkraften, det skira och det storslagna, mellan färger och former, mellan årstidernas växlingar och trädgårdsmästaren och hans verk.Det handlar om att lära sig att skapa en harmoni i trädgården och hitta växter, både grönsaker och blommor, som kompletterar och balanserar varandra – bara för att sedan våga slänga in något oväntat som tillför det lilla extra. Och i detta uppstår trädgårdsromansen.Hannu väljer grönsaks- och blomsorter med stor kunskap och nyfikenhet, och utvärderar sedan skörden med noggrann precision. Han delar generöst med sig av råd, tips och favoritsorter. Och Hannu vore inte sig själv om vi inte också fick med oss ett antal ljuvliga recept med odlandet i fokus.
BTJ Betyg 5 av 5.Hannu Sarenström är en av våra mest inspirerande mat- och trädgårdsprofiler. Han har en sällsynt förmåga att förundras inför det odlade, i allt från kombinationer av tidiga och sena blomningar i perennrabatten till att välja de bästa tomatsorterna.Här får vi följa hans väg med både stora och små odlingsprojekt i trädgården. Hannu Sarenström söker och skapar ett närmast poetiskt tillstånd i sin trädgård på Langeland, såväl i köksträdgården som i blomsterrabatterna. En känsla av romans mellan kontraster, mellan jorden och växtkraften, det skira och det storslagna, mellan färger och former, mellan årstidernas växlingar och trädgårdsmästaren och hans verk.Det handlar om att lära sig att skapa en harmoni i trädgården och hitta växter, både grönsaker och blommor, som kompletterar och balanserar varandra – bara för att sedan våga slänga in något oväntat som tillför det lilla extra. Och i detta uppstår trädgårdsromansen.Hannu väljer grönsaks- och blomsorter med stor kunskap och nyfikenhet, och utvärderar sedan skörden med noggrann precision. Han delar generöst med sig av råd, tips och favoritsorter. Och Hannu vore inte sig själv om vi inte också fick med oss ett antal ljuvliga recept med odlandet i fokus.
Läs mer
Hannu Sarenström
Trädgårdsromanser
Om boken
"Att odla grönsaker är det roligaste och mest kreativa jag vet. Och när jag upptäckte att jag var självförsörjande på de godaste och mest näringsrika grönsakerna blev odlandet sensationellt."
Hannu Sarenström har bytt land. Efter många år på sitt älskade Kinnekulle flyttade han till en gård på Langeland. Med ljuset och närheten till havet fick odlandet skimrande kulisser. Det blev en nystart där nya upptäckter och vänner med vackra trädgårdar gav bränsle.
Grönsaksodling blev hans stora passion. Hannu skriver om konsten att välja rätt sort, provodlar och smakar sig fram. Det blir ett äventyr där mängder av kålsorter, ärtor, sallat, potatis och andra rotfrukter samsas med sommarblommor i odlingen. I trädgårdslandet har han planterat en lång häck med tomater för att kunna välja de bästa sorterna till sås, sallad och sommarens ljuvliga bruschetta. Ständigt nyfiken på livet restaurerar han sin övervuxna trädgård och berikar den med blommor som både han själv och insekterna älskar.
Hannu Sarenström har bytt land. Efter många år på sitt älskade Kinnekulle flyttade han till en gård på Langeland. Med ljuset och närheten till havet fick odlandet skimrande kulisser. Det blev en nystart där nya upptäckter och vänner med vackra trädgårdar gav bränsle.
Grönsaksodling blev hans stora passion. Hannu skriver om konsten att välja rätt sort, provodlar och smakar sig fram. Det blir ett äventyr där mängder av kålsorter, ärtor, sallat, potatis och andra rotfrukter samsas med sommarblommor i odlingen. I trädgårdslandet har han planterat en lång häck med tomater för att kunna välja de bästa sorterna till sås, sallad och sommarens ljuvliga bruschetta. Ständigt nyfiken på livet restaurerar han sin övervuxna trädgård och berikar den med blommor som både han själv och insekterna älskar.
Läs mer
Hannu Sarenström
Det nya trädgårdslandet
Om boken
Följ med trädgårdsinspiratören och tv-personligheten Hannu Sarenström in i hans charmiga kök. Här djupdyker han i sommarens alla härligheter och trollar fram fantastiska måltider av allt det odlade. Från försommarens förväntansfulla tid, med sättpotatis, sparris och gratismat i form av ramslök, kirs och nässlor. Vidare till högsommarens soliga grönsaksland, mat med inspiration från många kontinenter men förenade av svensk sommar hett och milt, doftande och längtansfullt. Vi landar i den mogna sensommaren, det är skördefest och pumporna sväller. Rovor, svartkål och rostade kronärtskockor på glödbädd.
Inget ska fattas när Hannu bjuder till bords. Han är känd för sina vackra och inspirerande dukningar som även här ramar in maten. Välkommen till en fest för alla sinnen!
Inget ska fattas när Hannu bjuder till bords. Han är känd för sina vackra och inspirerande dukningar som även här ramar in maten. Välkommen till en fest för alla sinnen!
Läs mer
Hannu Sarenström
Hannus jordiga
Om boken
Hjärtligt, vackert och stilfullt. Bilder och texter att drömma sig bort i, gråta en skvätt över och skratta lustfyllt åt. Trädgårdslyckan ser olika ut, men i den här boken kan alla känna sig delaktiga: kolonisten, samlaren, stilisten och den som aldrig får nog. Hannu Sarenström beskriver sin nya bok så här:
"Min trädgårdsdröm innehåller torparromantik och impressionistisk blomning. Jag vill att det skall vara ljuvt från tidig vår till sen höst och när jag till slut stänger dörren vill jag att mitt sinne skall vara fyllt av upplevelse som håller mig vid liv över vintern. För mig är trädgården som allra bäst om den tar tag i mig när jag kliver in genom grinden och ger mig en blomstrande kram.
Trädgårdar behöver struktur och riktningar tillsammans med kontraster som ger djup och spänst. Men kanske är trädgårdens stämning den viktigaste komponenten. En trädgård skall vara vilsam att vara i. En kram är det bästa."
Trädgårdslycka innehåller förtjusande romantiska klot och böljande backar fyllda med vilda pioner, gränslösa trädgårdar som flyter ut i naturen, men också kolonistens ljuva kärlek till en värld fylld med röda rosor. En skön mix av romanser och konkreta tips som man lätt kan ta till sig i sitt eget trädgårdsskapande. Växtförslag och växtföljder som ger långblommande rabatter. Gångar, terrasser, möbler och stilfulla arrangemang som inspirerar, men också lyckans trädgårdar med gula blommor och älskvärt pynt. Olika, men ändå i en gjuten helhet.
Välkommen in till en skön läsning fylld av trädgårdsfunderingar och charmiga mellanspel om trädgårdens vardag, drömmar och misslyckanden!
"Min trädgårdsdröm innehåller torparromantik och impressionistisk blomning. Jag vill att det skall vara ljuvt från tidig vår till sen höst och när jag till slut stänger dörren vill jag att mitt sinne skall vara fyllt av upplevelse som håller mig vid liv över vintern. För mig är trädgården som allra bäst om den tar tag i mig när jag kliver in genom grinden och ger mig en blomstrande kram.
Trädgårdar behöver struktur och riktningar tillsammans med kontraster som ger djup och spänst. Men kanske är trädgårdens stämning den viktigaste komponenten. En trädgård skall vara vilsam att vara i. En kram är det bästa."
Trädgårdslycka innehåller förtjusande romantiska klot och böljande backar fyllda med vilda pioner, gränslösa trädgårdar som flyter ut i naturen, men också kolonistens ljuva kärlek till en värld fylld med röda rosor. En skön mix av romanser och konkreta tips som man lätt kan ta till sig i sitt eget trädgårdsskapande. Växtförslag och växtföljder som ger långblommande rabatter. Gångar, terrasser, möbler och stilfulla arrangemang som inspirerar, men också lyckans trädgårdar med gula blommor och älskvärt pynt. Olika, men ändå i en gjuten helhet.
Välkommen in till en skön läsning fylld av trädgårdsfunderingar och charmiga mellanspel om trädgårdens vardag, drömmar och misslyckanden!
Läs mer
Hannu Sarenström
Trädgårdslycka
Om boken
Dråpligt, roligt och stökigt från 1:a advent till Knut!
En skön atmosfär och ett härligt vinterlugn omfamnar den här boken, även om tempot ökar när julafton närmar sig. Vi följer Hannu kring glögg och julbak, är med och njuter av kärleksfullt tillagad mat och unnar oss emellanåt att ligga i soffan och njuta av sega saffransdrömmar och kryddiga chokladfrestelser. Julfriden lägger sig när allt det goda står och väntar i kylskåpet: Skinka, köttbullar, Jansson och så Hannus alla specialiteter som rustik lammleverkorv, sill på ryskt vis, gingravad lax och julkryddade revben. Där finns inga måsten - bara möjligheter och mycket grönt. Hela boken doftar av magisk matlagningskonst.
En skön atmosfär och ett härligt vinterlugn omfamnar den här boken, även om tempot ökar när julafton närmar sig. Vi följer Hannu kring glögg och julbak, är med och njuter av kärleksfullt tillagad mat och unnar oss emellanåt att ligga i soffan och njuta av sega saffransdrömmar och kryddiga chokladfrestelser. Julfriden lägger sig när allt det goda står och väntar i kylskåpet: Skinka, köttbullar, Jansson och så Hannus alla specialiteter som rustik lammleverkorv, sill på ryskt vis, gingravad lax och julkryddade revben. Där finns inga måsten - bara möjligheter och mycket grönt. Hela boken doftar av magisk matlagningskonst.
Läs mer
Hannu Sarenström
Hannus magiska jul
Om boken
Det är på trappan man lever sin sommar. Ett bra trapphäng är det bästa. Det är här man dricker sitt frukostkaffe, äter macka och akutlunchen. Dricker vin på kvällen om solen legat på, pratar i telefon, snackar med grannen eller myser med sin käresta, läser tidningen och äter croissanter som smular på stegen. Från köket hörs radion med årets sommarplåga och livet ter sig ganska skönt, förutom att man inte gillar låten men nynnar till den ändå samtidigt som man gillar en bild på ett socialt forum. Och givetvis lägger man ut en bild och visar hur härligt liv man har just för stunden.
Bokens vackra omslagsbild är tagen av Rickard L. Eriksson.
Bokens vackra omslagsbild är tagen av Rickard L. Eriksson.
Läs mer
Hannu Sarenström
Sköna, gröna sommar
Om boken
Hannu Sarenström är en älskad inspiratör! Författare, fotograf, trädgårdsinspiratör, tv-personlighet, matlagare och magiker.
Här kommer hans njutningsfulla sommarkokbok - en uppföljare till Vinterkalas.
"Jag älskar månadsskiftet maj-juni, våren har visserligen blommat över men sparrisen skjuter fortfarande nya skott, rabarbern har blad stora som dasslock och årets första färskpotatis är inom räckhåll. I köket är det både vår och sommar samtidigt. Och strax utanför köksfönstret nere i Munkängarna blommar ramslöken i kilometerlånga stråk, en bröllopsvit vitlöksdoftande upplevelse som jag aldrig tröttnar på! Och varje nytt blad är början till grönskande festmåltider, vilket betyder försommarpesto, soppa och sill med smak av ramslök, mums!
Just nu i tredje veckan i maj när allt är nyutsprunget kommer grönskan med nya lätta smaker. Och plötsligt ter sig livet mycket enklare, vi klär oss i tunna bomullstyger och går på spontankalas varje kväll. Nu vill jag ha picknick i ekhagen, grillkvällar med kompisarna och jag längtar redan efter årets första hallontårta i bersån.
I morgon skall jag meta abborrar nere vid sjön, fast jag får väl mest mört! Men smörstekta byxade abborrfiléer i vingräddig ramslökssås är något av det godaste jag vet, fast ängamat är ju förstås också jättegott.
Sommarkalas är samma format som Vinterkalas, och den tar naturligtvis upp traditioner som valborg, midsommar och kräftnätter i augusti. Sommarsillarna skall självklart finnas med, både traditionella och nysmakande. Jag vill få med den oskuldsfulla matglädjen som finns i Rimfrost och trädgårdsdrömmar, lusten till sommarlivet och trä solmogna smultron på strå.
Det blir naturligtvis trädgårdskalas och middagsbord som klätts med vita nymanglade spetsdukar, och självklart doppar vi jordgubbar i champagnen innan vi äter sommarbuffé under äppelträden. Men det blir också enkel vardagsmat som en biffmacka ute på kökstrappan, trots alla kalas blir det ju också tisdagar och torsdagar med jämna mellanrum. Med det hindrar ju inte att de lyxas till av bäriga sommarpuddingar eller mandelplommon med mascarponekräm.
Boken tar sin början när nätterna är som ljusast och slutar i den mustiga septembernatten, precis just när lönnarnas blad färgas röda. Underbart!"
/Hannu Sarenström
Boken utsågs till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 i kategorin Livsstilslitteratur med motiveringen: En njutningsfull, sensuell och glädjefylld kokbok med sagolika bilder som ger inspiration till många varierade sommarkalas.
Här kommer hans njutningsfulla sommarkokbok - en uppföljare till Vinterkalas.
"Jag älskar månadsskiftet maj-juni, våren har visserligen blommat över men sparrisen skjuter fortfarande nya skott, rabarbern har blad stora som dasslock och årets första färskpotatis är inom räckhåll. I köket är det både vår och sommar samtidigt. Och strax utanför köksfönstret nere i Munkängarna blommar ramslöken i kilometerlånga stråk, en bröllopsvit vitlöksdoftande upplevelse som jag aldrig tröttnar på! Och varje nytt blad är början till grönskande festmåltider, vilket betyder försommarpesto, soppa och sill med smak av ramslök, mums!
Just nu i tredje veckan i maj när allt är nyutsprunget kommer grönskan med nya lätta smaker. Och plötsligt ter sig livet mycket enklare, vi klär oss i tunna bomullstyger och går på spontankalas varje kväll. Nu vill jag ha picknick i ekhagen, grillkvällar med kompisarna och jag längtar redan efter årets första hallontårta i bersån.
I morgon skall jag meta abborrar nere vid sjön, fast jag får väl mest mört! Men smörstekta byxade abborrfiléer i vingräddig ramslökssås är något av det godaste jag vet, fast ängamat är ju förstås också jättegott.
Sommarkalas är samma format som Vinterkalas, och den tar naturligtvis upp traditioner som valborg, midsommar och kräftnätter i augusti. Sommarsillarna skall självklart finnas med, både traditionella och nysmakande. Jag vill få med den oskuldsfulla matglädjen som finns i Rimfrost och trädgårdsdrömmar, lusten till sommarlivet och trä solmogna smultron på strå.
Det blir naturligtvis trädgårdskalas och middagsbord som klätts med vita nymanglade spetsdukar, och självklart doppar vi jordgubbar i champagnen innan vi äter sommarbuffé under äppelträden. Men det blir också enkel vardagsmat som en biffmacka ute på kökstrappan, trots alla kalas blir det ju också tisdagar och torsdagar med jämna mellanrum. Med det hindrar ju inte att de lyxas till av bäriga sommarpuddingar eller mandelplommon med mascarponekräm.
Boken tar sin början när nätterna är som ljusast och slutar i den mustiga septembernatten, precis just när lönnarnas blad färgas röda. Underbart!"
/Hannu Sarenström
Boken utsågs till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 i kategorin Livsstilslitteratur med motiveringen: En njutningsfull, sensuell och glädjefylld kokbok med sagolika bilder som ger inspiration till många varierade sommarkalas.
Läs mer
Hannu Sarenström
Sommarkalas
Om boken
"Äntligen gör jag en bok om mitt favoritämne i trädgården, den ljuva skuggan. I alla trädgårdsmänniskor finns det ett hjärta som bultar lite extra för lundens växter, rara sippor, ljuva nunneörter och oemotståndliga julrosor.
Växtlistan är lång och till det roligaste hör att de flesta går att odla i hela landet och att många är svenskproducerade.
Det som gör lunden så makalös är att den börjar blomma långt före perennrabatterna ute i solen, de flesta lundväxterna slår ut när trädkronorna fortfarande är nakna och ljuset hittar ända ner till marken."
Två gånger har Hannu Sarenström, en av Sveriges populäraste trädgårdsförfattare, fått Gartnersällskapets utmärkelse Årets trädgårdsbok. Hans nya bok är fylld av skön läsning, härliga växtupptäckter, vackra bilder, skötselråd och samplanteringsförslag.
Växtlistan är lång och till det roligaste hör att de flesta går att odla i hela landet och att många är svenskproducerade.
Det som gör lunden så makalös är att den börjar blomma långt före perennrabatterna ute i solen, de flesta lundväxterna slår ut när trädkronorna fortfarande är nakna och ljuset hittar ända ner till marken."
Två gånger har Hannu Sarenström, en av Sveriges populäraste trädgårdsförfattare, fått Gartnersällskapets utmärkelse Årets trädgårdsbok. Hans nya bok är fylld av skön läsning, härliga växtupptäckter, vackra bilder, skötselråd och samplanteringsförslag.
Läs mer
Hannu Sarenström
Lundens skugga
Om boken
Vinterkalas utspelar sig under den mörkaste, men också den mest ljusglittrande tiden från allhelgonahelgen till tjugondedag Knut. "Underbart! Det är kväll redan klockan tre på eftermiddagen och då kan man börja laga mat", säger Hannu entusiastiskt.
"Min bok ska väcka en längtan till det lilla torpet i skogen - till snö, månsken och stjärnhimlar - långt bortom stadens svärtade saltslask. Alltså en bok med mat och atmosfär där läsaren inspireras och känner igen sin lust, utan att baxna när tomten kommer!"
Hannu älskar vintern, den sällsamt lugna atmosfären när matglada middagsgäster samlas i hans kök eller kring det generöst dukade julbordet på torpet hos Barbro och Kåre Hellström. "Barbro är den enda som jag känner som har gått på anrika Benninge lanthushållsskola."
Med hjälp av vännerna på torpet är Vinterkalas fylld av genomarbetade familjerecept, med matminnen och smaker som genomlagats i årtionden och överlevt oräkneliga söndagar och generationsmiddagar.
Recept för många eller för en eller två: Röd novemberfest med värmande soppor, fisk och goda grytor. Advent med jullängtan och glöggfest. Kaksöndag med fler än sju sorter: Mandelmusslor, Mammas mandelstjärnor, Tant Gottys smörkransar… Lucia och saffransdofter, pepparkaksbak, klenäter, och julgodis.
Julmat med tradition och enkel Hannuinspiration. Allt från köttkorv, grynkorv och vildsvin till saffransmarinerade revbensspjäll, för att inte tala om alla sillsorter. Nyårsafton med blinier, lamm och gammaldags ingefärsparfait på festklädda bord. Trettondagsmat vid brasan och till sist Knutkalas på isen med furufacklor och spännande dofter från grillen.
Vinterkalas gavs ut i original 2008.
Ur recensioner:
"En sensuell, inspirerande kokbok med sagolikt vackra bilder och mängder av klassiska, läckra recept som han satt sin egen prägel på. Kan få vilken matlagningstrött som helst att piggna till."
Aftonbladet
"Om någon har tappat bort julstämningen eller talangen att toppa en vanlig tråkig hösthelg då är Hannus bok den absolut rätta."
Helsingborgs Dagblad
"En måste-ha-bok för alla som gillar vintriga helgsammankomster."
Lantliv
"Min bok ska väcka en längtan till det lilla torpet i skogen - till snö, månsken och stjärnhimlar - långt bortom stadens svärtade saltslask. Alltså en bok med mat och atmosfär där läsaren inspireras och känner igen sin lust, utan att baxna när tomten kommer!"
Hannu älskar vintern, den sällsamt lugna atmosfären när matglada middagsgäster samlas i hans kök eller kring det generöst dukade julbordet på torpet hos Barbro och Kåre Hellström. "Barbro är den enda som jag känner som har gått på anrika Benninge lanthushållsskola."
Med hjälp av vännerna på torpet är Vinterkalas fylld av genomarbetade familjerecept, med matminnen och smaker som genomlagats i årtionden och överlevt oräkneliga söndagar och generationsmiddagar.
Recept för många eller för en eller två: Röd novemberfest med värmande soppor, fisk och goda grytor. Advent med jullängtan och glöggfest. Kaksöndag med fler än sju sorter: Mandelmusslor, Mammas mandelstjärnor, Tant Gottys smörkransar… Lucia och saffransdofter, pepparkaksbak, klenäter, och julgodis.
Julmat med tradition och enkel Hannuinspiration. Allt från köttkorv, grynkorv och vildsvin till saffransmarinerade revbensspjäll, för att inte tala om alla sillsorter. Nyårsafton med blinier, lamm och gammaldags ingefärsparfait på festklädda bord. Trettondagsmat vid brasan och till sist Knutkalas på isen med furufacklor och spännande dofter från grillen.
Vinterkalas gavs ut i original 2008.
Ur recensioner:
"En sensuell, inspirerande kokbok med sagolikt vackra bilder och mängder av klassiska, läckra recept som han satt sin egen prägel på. Kan få vilken matlagningstrött som helst att piggna till."
Aftonbladet
"Om någon har tappat bort julstämningen eller talangen att toppa en vanlig tråkig hösthelg då är Hannus bok den absolut rätta."
Helsingborgs Dagblad
"En måste-ha-bok för alla som gillar vintriga helgsammankomster."
Lantliv
Läs mer
Hannu Sarenström, Kåre Hellström, Barbro Hellström
Vinterkalas
Nyheter