Tre nya böcker guidar både nybörjare och riktiga trädgårdsproffs.
Många är vi som har längtat efter att få sätta igång med trädgårdsarbetet efter vintern. Tre nya böcker hjälper oss på vägen.
Karolina Brising – Trädgårdsdesign
En gedigen grundbok som lär ut grunderna i att planera sin trädgård från grunden, eller hur du förändrar en redan existerande. Följ med trädgårdsingenjör Karolina Brising i arbetet med den egna Länsmansgården, en storslagen trädgård som varje år inspirerar såväl besökare som följare i sociala medier.
På ett handgripligt sätt får du lära dig att ta dig an en utemiljö när du inte vet var du ska börja, hela vägen från ritning till färdig trädgård. Även om du inte har en lika storslagen trädgård som Karolina finns delar att ta till sig, det är bara en fråga om skala. Hennes grundsyn vad gäller att formge utemiljöer är detsamma oavsett om det gäller den egna trädgården eller ett uppdrag. Det gör att trädgården på Länsmansgården går att applicera på vilken utemiljö som helst.
Boken visar alla element inom trädgårdsdesign, som hur man tar sig an en trädgård, form och struktur, växtkomposition med fem olika typer av rabatter, tips för en maffig krukträdgård, samt trädgårdens lilla extra som orangeri, fiskdamm eller cirkelparterr.
Det är klassiskt, genomförbart och stilfullt!
Hannu Sarenström – Trädgårdsromanser
Hannu Sarenström är en av våra mest inspirerande mat- och trädgårdsprofiler. Han har en sällsynt förmåga att förundras inför det odlade, i allt från kombinationer av tidiga och sena blomningar i perennrabatten till att välja de bästa tomatsorterna.
Här får vi följa hans väg med både stora och små odlingsprojekt i trädgården. Hannu Sarenström söker och skapar ett närmast poetiskt tillstånd i sin trädgård på Langeland, såväl i köksträdgården som i blomsterrabatterna. En känsla av romans mellan kontraster, mellan jorden och växtkraften, det skira och det storslagna, mellan färger och former, mellan årstidernas växlingar och trädgårdsmästaren och hans verk.
Det handlar om att lära sig att skapa en harmoni i trädgården och hitta växter, både grönsaker och blommor, som kompletterar och balanserar varandra – bara för att sedan våga slänga in något oväntat som tillför det lilla extra. Och i detta uppstår trädgårdsromansen.
Hannu väljer grönsaks- och blomsorter med stor kunskap och nyfikenhet, och utvärderar sedan skörden med noggrann precision. Han delar generöst med sig av råd, tips och favoritsorter. Och Hannu vore inte sig själv om vi inte också fick med oss ett antal ljuvliga recept med odlandet i fokus. ”... boken har mycket att erbjuda såväl nybörjare som erfarna odlare - och matälskare”, skriver BTJ och delar ut högsta betyg.
André Strömqvist – Nya odlarens handbok
Nya odlarens handbok är en grundbok i trädgårdsodling, späckad med kunskap och smarta tips som gör det roligt och enkelt att odla. Trädgårdsprofilen André Strömqvist varvar här fördjupningar med detaljkunskaper om alltifrån jord, kompost och gödsel till hur man anlägger ett grönsaksland, tar hand om skörden och skapar en biologisk mångfald. Vi får lära oss att jordförbättra och plantera för bästa resultat, hur man tar sticklingar, beskär träd och skapar en kolsänka. I varje kapitel behandlas grönsaker, blommor och frukt som en helhet. Här finns allt man behöver veta för att sätta igång, värdefull problemlösning längs vägen och inspiration till att fortsätta utveckla sitt odlande. Utgångspunkten är ett odlande i samarbete med naturen, det vill säga resurssnålt och utan vare sig kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel.
”Det är när vi inte arbetar i trädgården som det händer. Det vi planterat eller sått växer – det gör även ogräset. Frukt och bär mognar och knoppar utvecklas till blommor.”
Odlarens handbok gavs ut första gången 2012, blev snabbt en klassiker och utsågs till Årets Trädgårdsbok. BTJ ger även denna bok högsta betyg: ”… en utförlig grundbok för odling i hemmaträdgården”.
Relaterat
Om boken
På ett handgripligt sätt får du lära dig att ta dig an en utemiljö när du inte vet var du ska börja, hela vägen från ritning till färdig trädgård. Även om du inte har en lika storslagen trädgård som Karolina finns delar att ta till sig, det är bara en fråga om skala. Hennes grundsyn vad gäller att formge utemiljöer är detsamma oavsett om det gäller den egna trädgården eller ett uppdrag. Det gör att trädgården på Länsmansgården går att applicera på vilken utemiljö som helst.Boken visar alla element inom trädgårdsdesign, som hur man tar sig an en trädgård, form och struktur, växtkomposition med fem olika typer av rabatter, tips för en maffig krukträdgård, samt trädgårdens lilla extra som orangeri, fiskdamm eller cirkelparterr.Det är klassiskt, genomförbart och stilfullt!
Läs mer
Karolina Brising
Trädgårdsdesign: Hemma hos Karolina på Länsmansgården
Om boken
BTJ Betyg 5 av 5.Hannu Sarenström är en av våra mest inspirerande mat- och trädgårdsprofiler. Han har en sällsynt förmåga att förundras inför det odlade, i allt från kombinationer av tidiga och sena blomningar i perennrabatten till att välja de bästa tomatsorterna.Här får vi följa hans väg med både stora och små odlingsprojekt i trädgården. Hannu Sarenström söker och skapar ett närmast poetiskt tillstånd i sin trädgård på Langeland, såväl i köksträdgården som i blomsterrabatterna. En känsla av romans mellan kontraster, mellan jorden och växtkraften, det skira och det storslagna, mellan färger och former, mellan årstidernas växlingar och trädgårdsmästaren och hans verk.Det handlar om att lära sig att skapa en harmoni i trädgården och hitta växter, både grönsaker och blommor, som kompletterar och balanserar varandra – bara för att sedan våga slänga in något oväntat som tillför det lilla extra. Och i detta uppstår trädgårdsromansen.Hannu väljer grönsaks- och blomsorter med stor kunskap och nyfikenhet, och utvärderar sedan skörden med noggrann precision. Han delar generöst med sig av råd, tips och favoritsorter. Och Hannu vore inte sig själv om vi inte också fick med oss ett antal ljuvliga recept med odlandet i fokus.
Läs mer
Hannu Sarenström
Trädgårdsromanser
Om boken
Vi i villa"… en utförlig grundbok för odling i hemmaträdgården."
BTJ Betyg 5 av 5Nya odlarens handbok är en grundbok i trädgårdsodling, späckad med kunskap och smarta tips som gör det roligt och enkelt att odla. Trädgårdsprofilen André Strömqvist varvar här fördjupningar med detaljkunskaper om alltifrån jord, kompost och gödsel till hur man anlägger ett grönsaksland, tar hand om skörden och skapar en biologisk mångfald. Vi får lära oss att jordförbättra och plantera för bästa resultat, hur man tar sticklingar, beskär träd och skapar en kolsänka. I varje kapitel behandlas grönsaker, blommor och frukt som en helhet. Här finns allt man behöver veta för att sätta igång, värdefull problemlösning längs vägen och inspiration till att fortsätta utveckla sitt odlande. Utgångspunkten är ett odlande i samarbete med naturen, det vill säga resurssnålt och utan vare sig kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel.”Det är när vi inte arbetar i trädgården som det händer. Det vi planterat eller sått växer – det gör även ogräset. Frukt och bär mognar och knoppar utvecklas till blommor.”Odlarens handbok gavs ut första gången 2012, blev snabbt en klassiker och utsågs till Årets Trädgårdsbok.
Läs mer
André Strömqvist, Nadia Nörbom
Nya odlarens handbok