Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Kategori
Praktiska handböcker
Mediekontakt
Katarina Lindell
Författare
Recensionsdag
2024-03-12
Publiceringsdatum
2024-02-23
Illustratör
Nadia Nörbom
Formgivare omslag
Pernilla Qvist
Bokinformation
Originalspråk
Svenska
Språk
Svenska
Omslagsfotograf
Göran Thorén
Illustratör
Nadia Nörbom
Format
InbundenProduktion
Papper
Zero Offset
Miljömärkning
Ja
Tryckeri/Producent
Livonia Print Ltd
Produktdetaljer
ISBN
9789113130507
Antal Sidor
327
Vikt (kg)
1.054
Ryggbredd (mm)
38
Höjd (mm)
247
Bredd (mm)
181
Klimatpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Böcker av författaren
Om boken
Vi i villa"… en utförlig grundbok för odling i hemmaträdgården."
BTJ Betyg 5 av 5Nya odlarens handbok är en grundbok i trädgårdsodling, späckad med kunskap och smarta tips som gör det roligt och enkelt att odla. Trädgårdsprofilen André Strömqvist varvar här fördjupningar med detaljkunskaper om alltifrån jord, kompost och gödsel till hur man anlägger ett grönsaksland, tar hand om skörden och skapar en biologisk mångfald. Vi får lära oss att jordförbättra och plantera för bästa resultat, hur man tar sticklingar, beskär träd och skapar en kolsänka. I varje kapitel behandlas grönsaker, blommor och frukt som en helhet. Här finns allt man behöver veta för att sätta igång, värdefull problemlösning längs vägen och inspiration till att fortsätta utveckla sitt odlande. Utgångspunkten är ett odlande i samarbete med naturen, det vill säga resurssnålt och utan vare sig kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel.”Det är när vi inte arbetar i trädgården som det händer. Det vi planterat eller sått växer – det gör även ogräset. Frukt och bär mognar och knoppar utvecklas till blommor.”Odlarens handbok gavs ut första gången 2012, blev snabbt en klassiker och utsågs till Årets Trädgårdsbok.
Läs mer
André Strömqvist, Nadia Nörbom
Nya odlarens handbok
Om boken
”Det är en tjock, välskriven bok för den som vill leka hortikulturell detektiv - eller plötsligt står där med ett kaotiskt, övervuxet f d paradis med många år på nacken.”- Svenska DagbladetSpännande kulturhistoria och stor odlingskunskap varvat på ett sätt som sätter vår samtid i djup förbindelse med generationerna före oss. - Kristina Sandberg i Dagens NyheterEn trädgård befinner sig i ständig förändring. Att ta hand om en gammal trädgård handlar därför inte om att frysa ett tillstånd. Istället handlar det om att lära känna trädgården för att på bästa sätt kunna bevara dess olika delar för framtiden.Som trädgårdsantikvarie har André Strömqvist stor erfarenhet av äldre miljöer, och i sin roll som trädgårdsmästare samtidigt den praktiska kunskap som krävs. Här beskriver han hur vi kan hitta spår, tolka det vi ser och sätta en ambitionsnivå som fungerar. Pedagogiskt guidar han oss genom trädgårdens olika delar i form av rabatter, häckar, stengångar och fruktträd. Han beskriver hur vi kan gå till väga för att vårda, restaurera och återskapa de olika delarna, och låter historien i form av äldre tiders pionjärer, metoder och kultursorter väcka nyfikenhet och inspiration."Att vårda en gammal trädgård är att ta hand om en bit lokalhistoria, men också en liten del av en kultur som spänner över hela världen."
Läs mer
André Strömqvist
Handbok för en gammal trädgård
Om boken
Lanthandeln är idag en välsorterad trädgårdsbutik och den nästan växtfria tomt de tog över har fyllts med odlande i alla dess former. Här berättar de om hur de skapat en hållbar trädgård, präglad av platsens landskap och historia. Följ med på en odlarresa som går från noll till hundra på bara några år. Det handlar om att så och ta sticklingar, om växthusodling som förlänger säsongen och om den viktiga pollineringen bland frukt och bär.
Lär dig att anlägga en sparrislist och hur du fyller din trädgård med nattdoftande blommor. Läs om måste-ha-växterna och värdefulla rariteter som gått i arv. Men också monsterväxterna som snabbt ger en frodigare känsla, så att du likt en Nils Karlsson Pyssling kan gå runt bland höga solrosor och långa rankor av skogsklematis.
Med stor entusiasm och djup kunskap visar författarna hur man kan ta över en plats, och göra den till sin egen.
Läs mer
Andreas Graveleij, André Strömqvist
Odlarliv
Om boken
"Det låter som en klyscha, men här finns allt man behöver veta för att sätta igång"
SvD
"Boken är fylld av smarta tips och späckad med kunskap, presenterat på ett trevligt, enkelt och pedagogiskt sätt. Bilderna är inte bara vackra utan också instruktiva. En utmärkt bok för den som vill skaffa sig gröna fingrar."
Dagens arbete
Läs mer
André Strömqvist
Odlarens handbok
Om boken
Vi får följa årstidernas gång och läsa om allt som ska göras i köksträdgård, växthus och rabatter. Det kan handla om att så sommarmorötter och blomkål, samla frön, slå en äng eller driva iskonvaljer och amaryllis till julen. Trädgårdsmästaren beskriver hur han ympar äppelträd och anlägger en varmbänk, förgror potatis och blandar jord från eget recept.
Personligt delar André Strömqvist med sig av både glädjeämnen och frustration som när råbocken varit framme och lämnat den fina buskpionen som ett plockepinn. Men här finns också plats för reflektioner kring själva meningen med odlandet och det ständiga kretslopp han själv är en del av. I en trädgård börjar och avslutas liv varje minut. Frön gror, en lök delar sig och det som vissnar bryts ner av maskarna och blir till jord ur vilken något nytt kan växa.
I Trädgårdsmästarens anteckningar får vi följa ett år i ett odlarliv. Vi vet inte var och när det utspelar sig.
Men vi får tillgång till en skatt av inspirerande och egensinniga trädgårdsskildringar, spännande trädgårdshistoria och ovärderlig kunskap om odlandets konst.
Läs mer
André Strömqvist
Trädgårdsmästarens anteckningar
Nyheter