Finska kriget 1808 - 1809

Författare

Martin Hårdstedt

Finska kriget 1808 - 1809

Svenska

2006-06-27

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Historia

Författare

Publiceringsdatum

2006-06-27

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151841014

Antal Sidor

388

Vikt (kg)

0.709

Böcker av författaren

Om boken

Här får vi ta del av revolutionskrigen och Napoleonkrigen utifrån ett nytt perspektiv. Enskilda människor kommer till tals och scenerna växlar mellan Norden, kontinenten och Ryssland. Mellan ödsliga bondbyar i Finland och Spanien och tidens gigantiska slagfält där de franska massarméerna fullständigt förändrade sättet att föra krig.

Åren 1792-1815 är en av de mest förändrande och dramatiska perioderna i Sveriges och Europas historia. Det som en gång varit fanns inte mer efter 1815. Årtiondena kring år 1800 markerar slutet på det gamla Europa och början på det nya. Franska revolutionens utmaning mot de gamla monarkierna kastade in Europa i en lång krigsperiod. Det som inledningsvis var republikens kamp mot monarkierna förvandlades så småningom till Napoleons imperiedrömmar.

Revolutionskrigen 1792-1802 utgör en sällan behandlad men betydelsefull bakgrund till händelseförloppet. Det var under den perioden som de franska massarméerna skapades och sättet att föra krig förändrades. Napoleon kom till makten som en följd av revolutionskrigen. Det var som general i Italien som han först visade sin duglighet.

Sverige gick in i Napoleonkrigen som ett enväldigt kungarike, men kom ut ur det som någonting helt annat. Den nya författningen 1809 och den utrikespolitiska insikten 1812, om att vi måste söka Rysslands vänskap, kom att prägla de kommande årtiondena. Det moderna Sverige steg fram ur de dramatiska åren 1803-1815.
Men vilka krafter var det egentligen som skapade dessa betydelsefulla förändringar i Norden och Europa för två hundra år sedan? Och hur påverkades Norden av skeendena på kontinenten? Det är dessa frågor Martin Hårdstedt försöker besvara i sin breda och djuplodande exposé över omvälvningarnas tid.

Läs mer

Martin Hårdstedt

Omvälvningarnas tid

Om boken

"Så kommenderades framåt marsch. Bataljonen gjorde front mot fienden och började sin taktfasta förflyttning. Order förkunnades ackompanjerade av trumsignaler. Musköterna laddades och gjordes klara. Första ledet gick ner på knä, men det bakre förblev stående." Så inleddes slaget vid Oravais i ottan den 14 september 1808, en av de mest dramatiska händelserna under finska kriget. Det krig mellan Sverige och Ryssland som ledde till att den månghundraåriga föreningen mellan Sverige och Finland sprängdes och Finland blev ett ryskt storfurstendöme. Med hjälp av ett digert källmaterial, målande ögonvittnesskildringar och välkända episoder ur Fänrik Ståls sägner beskriver författaren kriget från februari 1808, när ryska trupper gick över gränsen mot Finland, till freden i Fredrikshamn i september 1809. Han skildrar den svenska arméns snabba reträtt norrut, segrarna, motgångarna, den hårda marschen ut ur Finland, de dödsbringande vinterkvarteren kring Torneå och avvärjningsstriderna i Västerbotten under våren och sommaren 1809. Utifrån sitt perspektiv som miltärhistoriker ger författaren en initierad bild av krigets förlopp. Han tar också fram hittills okända sidor av krigets verklighet och förutsättningar: Hur fick man fram mat till två arméer i ödsliga områden? Hur påverkades vanliga människor av kriget och hur skedde samspelet mellan den militära ledningen och civilbefolkningen? Och vilka faktorer var det egentligen som gjorde att Sverige led ett så svidande nederlag att kriget förblivit ett trauma ända in i vår egen tid?

Läs mer

Finska kriget 1808 - 1809

Martin Hårdstedt

Finska kriget 1808 - 1809