Medveten mat
Svenska
2003-08-21
Utgivet av: Norstedts
Läs mer
Beskrivning
Detaljer
Bokinformation
Originalspråk
Svenska
Språk
Svenska
Format
KartonnageProduktion
Miljömärkning
Nej
CE-märkning
Nej
Produktdetaljer
ISBN
9789151841472
Antal Sidor
168
Vikt (kg)
0.306
Höjd (mm)
195
Bredd (mm)
135
Böcker av författaren
Om boken
En bok för nyfikna som ställer höga krav på mat. Den ska vara god, enkel att laga, näringsrik och odlad med hänsyn till miljön. Många väljer också "medveten mat" av solidaritet med tredje världen. Som det är nu är U-ländernas ekonomier ensidigt inriktade på att förse I-länderna med råvaror till orealistiskt låga priser - i stället för att försörja den egna befolkningen med livsmedel.
Att välja bort, eller minska på, köttet i kosten är också bra ur resurssynpunkt: det är långt mer ekonomiskt att producera vegetabiliska proteiner än animaliska. Då räcker maten till flera. Och om efterfrågan på kött minskar får på sikt färre djur lida, t ex i plågsamma transporter. Transporter som också i hög grad bidrar till miljöförstöringen.
Förutom den inledande orienteringstexten innehåller Medveten mat närmare 200 väl beprövade recept på rätter från hela världen. Författarna har under många år prövat sig fram till enkla, nyttiga och framförallt i vårt svenska tycke, goda, varianter av klassiker som t ex enchilladas, falafel, baba ganoush med mera. Här finns också recept på sallader, dressingar, såser, chutneys, rotfrukter, soppor och grytor, auberginerätter, bröd mm. Dessutom ett avsnitt om groddning och mjölksyrejäsning.
Richard Jändel är journalist, författare och matglad. Engagerad i frågor kring solidaritet och kollektivism. Verksam inom Kollektivhus-Nu-rörelsen. Göran Söderqvist är musiker och mångsysslare. Engagerad i miljö- och kostfrågor. Arbetade tidigt i matkooperativ och har bott i en av landets första ekobyar, Solbyn i Dalby.
Läs mer
Richard Jändel, Göran Söderqvist
Medveten mat