Det brustna kvinnohjärtat

Författare

Karin Schenck-Gustafsson

Det brustna kvinnohjärtat

Svenska

2008-06-24

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Hälsa

Författare

Publiceringsdatum

2008-06-24

Illustratör

Jeanette Engqvist

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Illustratör

Jeanette Engqvist

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151850177

Antal Sidor

208

Vikt (kg)

0.406

Ryggbredd (mm)

19

Höjd (mm)

217

Bredd (mm)

148

Böcker av författaren

Om boken

Den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor är inte som många tror cancer, utan hjärtinfarkt. Femtio kvinnor om dagen dör i hjärt- och kärlsjukdomar att jämföra med tre om dagen som dör i cancer. Många kvinnor kommer till sjukhus för sent. Eller med alltför diffusa symtom, vilket kan resultera i att de skickas hem igen.

Det brustna kvinnohjärtat förmedlar kunskap om kvinnliga hjärtsjukdomar. Boken beskriver varför vi drabbas av hjärtsjukdomar, men också om vilka möjligheter som finns att förebygga dem. Boken riktar sig till såväl privatpersoner som professionen. Karin Schenck-Gustafsson, som är en auktoritet på området, menar att det är hög tid att ta genusspecifika hänsyn i vården och medvetandegöra läkare och sjukhuspersonal, för att undvika att kvinnor får fel diagnos och därmed felaktig behandling. Eftersom kvinnans symptom kan skilja sig från mannens är det större risk att en kvinna med misstänkt hjärtinfarkt får vänta längre på ambulans än en man. Kvinnan löper därmed större risk att avlida innan hon hunnit få adekvat behandling.
Ett särskilt kvinnligt fenomen inom hjärtsjukvården, som också tas upp i boken, är det så kallade "Broken Heart Syndrome" eller brustet hjärta-syndromet. Det drabbar huvudsakligen kvinnor över femtio, som oftast varit med om en chockartad händelse såsom dödsfall i familjen, skilsmässa, trafikolycka, osv. De kommer in på sjukhus med svår hjärtsvikt och allt tyder på en hjärtinfarkt men kranskärlsröntgen är normal. Efter en vecka normaliseras allting och de kan åka hem igen. Det som återstår är kraftigt förhöjda stresshormoner och patienten kräver en annan form av rehabilitering än en hjärtinfarktspatient.

Läs mer

Karin Schenck-Gustafsson, Jeanette Engqvist

Det brustna kvinnohjärtat

Om boken

Fyra miljoner människor ? varav hälften kvinnor ? dör varje år i hjärt- och kärlsjukdomar i Europa. Och fler blir det tyvärr. Vad beror det på? Och finns det något vi själva kan göra ? utöver medicinering ? för att vända denna utveckling? Karin Schenck-Gustafsson, välkänd överläkare och docent i kardiologi, beskriver på ett enkelt sätt bakgrund och orsaker till våra vanligaste hjärt- och kärlsjukdomar: hjärtinfarkt, kärlkramp i bröstet, stroke och fönstertittarsjuka. Hon besvarar dessutom frågor som: Varför får vi hjärt- och kärlsjukdomar? Vilka är riskfaktorerna? Kan man förebygga/bota hjärt- och kärlsjukdomar? Hur farligt är stress i sammanhanget? Varför är det viktigt att medicinera; vilka är riskerna annars? Hur viktigt är det med motion? Vilka symptom ska man ge akt på? När kan det bli farligt? Självklart är det viktigt vad man äter, även i förebyggande syfte. Nyttig mat och hälsosamma livsvanor stärker hjärtat och förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. Att välja och hitta bra och god mat kan man dock behöva hjälp med. Den hjälpen kommer i andra halvan av boken där Lotta Brinck, erfaren journalist, matlagare och dietist med flera kokböcker bakom sig, presenterar ett stort antal recept. Recepten omfattar allt från frukost och fika till hälsosam husmanskost. Förutom recepten finns tips- och förklaringstexter som motiverar läsaren och ger förståelse för varför olika livsmedel skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. För matbilderna står Nisse Peterson, en av Sveriges främsta matfotografer. Pernilla Qvist har formgivit.

Läs mer

Hjärt-kärlsjukdomar

Lotta Brinck, Karin Schenck-Gustafsson

Hjärt-kärlsjukdomar

Om boken

Karin Schenck-Gustafsson, välkänd överläkare och docent i kardiologi, beskriver på ett enkelt och lättfattligt sätt bakgrund och orsaker till våra problem med högt blodtryck. Hon besvarar dessutom frågor som: Vad är högt blodtryck? Hur vanligt är det? Kan man förebygga/bota högt blodtryck? Hur farligt är stress i sammanhanget? Varför är det viktigt att medicinera; vilka är riskerna annars? Hur viktigt är det med motion? Vilka symtom ska man ge akt på? När kan det bli farligt? Hur viktigt är det att man äter bra? Är det något man ska passa sig för som man inte behövt tänka på innan? Själklart är kosten viktig. Att välja bra och god mat kan man dock behöva hjälp med. Den hjälpen kommer i andra halvan av boken där Lotta Brinck, erfaren journalist, matlagare och dietist med flera kokböcker bakom sig, presenterar ett stort antal recept, närmare bestämt drygt 60 stycken. Förutom recepten finns ett stort antal tips- och förklaringstexter som motiverar läsaren och ger förståelse för varför olika livsmedel är särskilt bra för människor med ? eller i riskzonen för ? högt blodtryck. Recepten omfattar bröd, frukost, mellanmål, vardagsmat, "tio-i-topp", festmat och utflyktsmat. För de lockande matbilderna står Nisse Peterson, en av Sveriges främsta matfotografer. Pernilla Qvist har formgivit.

Läs mer

Högt blodtryck

Lotta Brinck, Karin Schenck-Gustafsson

Högt blodtryck