Beskrivning
Detaljer
Kategori
Inspirationsböcker
Författare
Recensionsdag
2009-04-20
Publiceringsdatum
2009-04-08
Bokinformation
Originalspråk
Svenska
Språk
Svenska
Omslagsfotograf
Hannu Sarenström
Format
InbundenProduktion
Miljömärkning
Nej
CE-märkning
Nej
Produktdetaljer
ISBN
9789151850719
Antal Sidor
192
Vikt (kg)
1.236
Ryggbredd (mm)
21
Höjd (mm)
287
Bredd (mm)
227
Böcker av författaren
Om boken
Mat- och trädgårdsinspiratören Hannu Sarenström är en van potatisodlare, men här tar han potatisodlingen till nästa nivå! Med sedvanlig passion, energi och nyfikenhet låter han oss följa hans odling och bedömning av många vanliga och ovanliga sorter. Han väljer sina favoriter och beskriver smaker, konsistenser och kvaliteter. Detta är lika mycket en praktisk handbok som guidar och uppmuntrar till egen odling. Pedagogiskt beskriver han hela odlingsprocessen – från förgroddning och sättning i både pallkrage och på friland – till skörd och lagring.Självklart bjuder den smaksäkre Hannu även på sina bästa potatisrätter, exempelvis somriga potatissallader, perfekt frasig klyftpotatis, silkeslena potatisgratänger, men också nya spännande recept som potatisfocaccia med krispigt salsicciaströssel och läckert timjansdoftande potatisfras.
Läs mer
Hannu Sarenström
Älskade knöl
Om boken
BTJ Betyg 5 av 5.Hannu Sarenström är en av våra mest inspirerande mat- och trädgårdsprofiler. Han har en sällsynt förmåga att förundras inför det odlade, i allt från kombinationer av tidiga och sena blomningar i perennrabatten till att välja de bästa tomatsorterna.Här får vi följa hans väg med både stora och små odlingsprojekt i trädgården. Hannu Sarenström söker och skapar ett närmast poetiskt tillstånd i sin trädgård på Langeland, såväl i köksträdgården som i blomsterrabatterna. En känsla av romans mellan kontraster, mellan jorden och växtkraften, det skira och det storslagna, mellan färger och former, mellan årstidernas växlingar och trädgårdsmästaren och hans verk.Det handlar om att lära sig att skapa en harmoni i trädgården och hitta växter, både grönsaker och blommor, som kompletterar och balanserar varandra – bara för att sedan våga slänga in något oväntat som tillför det lilla extra. Och i detta uppstår trädgårdsromansen.Hannu väljer grönsaks- och blomsorter med stor kunskap och nyfikenhet, och utvärderar sedan skörden med noggrann precision. Han delar generöst med sig av råd, tips och favoritsorter. Och Hannu vore inte sig själv om vi inte också fick med oss ett antal ljuvliga recept med odlandet i fokus.
Läs mer
Hannu Sarenström
Trädgårdsromanser
Om boken
Hannu Sarenström har bytt land. Efter många år på sitt älskade Kinnekulle flyttade han till en gård på Langeland. Med ljuset och närheten till havet fick odlandet skimrande kulisser. Det blev en nystart där nya upptäckter och vänner med vackra trädgårdar gav bränsle.
Grönsaksodling blev hans stora passion. Hannu skriver om konsten att välja rätt sort, provodlar och smakar sig fram. Det blir ett äventyr där mängder av kålsorter, ärtor, sallat, potatis och andra rotfrukter samsas med sommarblommor i odlingen. I trädgårdslandet har han planterat en lång häck med tomater för att kunna välja de bästa sorterna till sås, sallad och sommarens ljuvliga bruschetta. Ständigt nyfiken på livet restaurerar han sin övervuxna trädgård och berikar den med blommor som både han själv och insekterna älskar.
Läs mer
Hannu Sarenström
Det nya trädgårdslandet
Om boken
Inget ska fattas när Hannu bjuder till bords. Han är känd för sina vackra och inspirerande dukningar som även här ramar in maten. Välkommen till en fest för alla sinnen!
Läs mer
Hannu Sarenström
Hannus jordiga
Om boken
"Min trädgårdsdröm innehåller torparromantik och impressionistisk blomning. Jag vill att det skall vara ljuvt från tidig vår till sen höst och när jag till slut stänger dörren vill jag att mitt sinne skall vara fyllt av upplevelse som håller mig vid liv över vintern. För mig är trädgården som allra bäst om den tar tag i mig när jag kliver in genom grinden och ger mig en blomstrande kram.
Trädgårdar behöver struktur och riktningar tillsammans med kontraster som ger djup och spänst. Men kanske är trädgårdens stämning den viktigaste komponenten. En trädgård skall vara vilsam att vara i. En kram är det bästa."
Trädgårdslycka innehåller förtjusande romantiska klot och böljande backar fyllda med vilda pioner, gränslösa trädgårdar som flyter ut i naturen, men också kolonistens ljuva kärlek till en värld fylld med röda rosor. En skön mix av romanser och konkreta tips som man lätt kan ta till sig i sitt eget trädgårdsskapande. Växtförslag och växtföljder som ger långblommande rabatter. Gångar, terrasser, möbler och stilfulla arrangemang som inspirerar, men också lyckans trädgårdar med gula blommor och älskvärt pynt. Olika, men ändå i en gjuten helhet.
Välkommen in till en skön läsning fylld av trädgårdsfunderingar och charmiga mellanspel om trädgårdens vardag, drömmar och misslyckanden!
Läs mer
Hannu Sarenström
Trädgårdslycka
Om boken
En skön atmosfär och ett härligt vinterlugn omfamnar den här boken, även om tempot ökar när julafton närmar sig. Vi följer Hannu kring glögg och julbak, är med och njuter av kärleksfullt tillagad mat och unnar oss emellanåt att ligga i soffan och njuta av sega saffransdrömmar och kryddiga chokladfrestelser. Julfriden lägger sig när allt det goda står och väntar i kylskåpet: Skinka, köttbullar, Jansson och så Hannus alla specialiteter som rustik lammleverkorv, sill på ryskt vis, gingravad lax och julkryddade revben. Där finns inga måsten - bara möjligheter och mycket grönt. Hela boken doftar av magisk matlagningskonst.
Läs mer
Hannu Sarenström
Hannus magiska jul
Om boken
Bokens vackra omslagsbild är tagen av Rickard L. Eriksson.
Läs mer
Hannu Sarenström
Sköna, gröna sommar
Om boken
Här kommer hans njutningsfulla sommarkokbok - en uppföljare till Vinterkalas.
"Jag älskar månadsskiftet maj-juni, våren har visserligen blommat över men sparrisen skjuter fortfarande nya skott, rabarbern har blad stora som dasslock och årets första färskpotatis är inom räckhåll. I köket är det både vår och sommar samtidigt. Och strax utanför köksfönstret nere i Munkängarna blommar ramslöken i kilometerlånga stråk, en bröllopsvit vitlöksdoftande upplevelse som jag aldrig tröttnar på! Och varje nytt blad är början till grönskande festmåltider, vilket betyder försommarpesto, soppa och sill med smak av ramslök, mums!
Just nu i tredje veckan i maj när allt är nyutsprunget kommer grönskan med nya lätta smaker. Och plötsligt ter sig livet mycket enklare, vi klär oss i tunna bomullstyger och går på spontankalas varje kväll. Nu vill jag ha picknick i ekhagen, grillkvällar med kompisarna och jag längtar redan efter årets första hallontårta i bersån.
I morgon skall jag meta abborrar nere vid sjön, fast jag får väl mest mört! Men smörstekta byxade abborrfiléer i vingräddig ramslökssås är något av det godaste jag vet, fast ängamat är ju förstås också jättegott.
Sommarkalas är samma format som Vinterkalas, och den tar naturligtvis upp traditioner som valborg, midsommar och kräftnätter i augusti. Sommarsillarna skall självklart finnas med, både traditionella och nysmakande. Jag vill få med den oskuldsfulla matglädjen som finns i Rimfrost och trädgårdsdrömmar, lusten till sommarlivet och trä solmogna smultron på strå.
Det blir naturligtvis trädgårdskalas och middagsbord som klätts med vita nymanglade spetsdukar, och självklart doppar vi jordgubbar i champagnen innan vi äter sommarbuffé under äppelträden. Men det blir också enkel vardagsmat som en biffmacka ute på kökstrappan, trots alla kalas blir det ju också tisdagar och torsdagar med jämna mellanrum. Med det hindrar ju inte att de lyxas till av bäriga sommarpuddingar eller mandelplommon med mascarponekräm.
Boken tar sin början när nätterna är som ljusast och slutar i den mustiga septembernatten, precis just när lönnarnas blad färgas röda. Underbart!"
/Hannu Sarenström
Boken utsågs till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 i kategorin Livsstilslitteratur med motiveringen: En njutningsfull, sensuell och glädjefylld kokbok med sagolika bilder som ger inspiration till många varierade sommarkalas.
Läs mer
Hannu Sarenström
Sommarkalas
Om boken
Växtlistan är lång och till det roligaste hör att de flesta går att odla i hela landet och att många är svenskproducerade.
Det som gör lunden så makalös är att den börjar blomma långt före perennrabatterna ute i solen, de flesta lundväxterna slår ut när trädkronorna fortfarande är nakna och ljuset hittar ända ner till marken."
Två gånger har Hannu Sarenström, en av Sveriges populäraste trädgårdsförfattare, fått Gartnersällskapets utmärkelse Årets trädgårdsbok. Hans nya bok är fylld av skön läsning, härliga växtupptäckter, vackra bilder, skötselråd och samplanteringsförslag.
Läs mer
Hannu Sarenström
Lundens skugga
Om boken
"Min bok ska väcka en längtan till det lilla torpet i skogen - till snö, månsken och stjärnhimlar - långt bortom stadens svärtade saltslask. Alltså en bok med mat och atmosfär där läsaren inspireras och känner igen sin lust, utan att baxna när tomten kommer!"
Hannu älskar vintern, den sällsamt lugna atmosfären när matglada middagsgäster samlas i hans kök eller kring det generöst dukade julbordet på torpet hos Barbro och Kåre Hellström. "Barbro är den enda som jag känner som har gått på anrika Benninge lanthushållsskola."
Med hjälp av vännerna på torpet är Vinterkalas fylld av genomarbetade familjerecept, med matminnen och smaker som genomlagats i årtionden och överlevt oräkneliga söndagar och generationsmiddagar.
Recept för många eller för en eller två: Röd novemberfest med värmande soppor, fisk och goda grytor. Advent med jullängtan och glöggfest. Kaksöndag med fler än sju sorter: Mandelmusslor, Mammas mandelstjärnor, Tant Gottys smörkransar… Lucia och saffransdofter, pepparkaksbak, klenäter, och julgodis.
Julmat med tradition och enkel Hannuinspiration. Allt från köttkorv, grynkorv och vildsvin till saffransmarinerade revbensspjäll, för att inte tala om alla sillsorter. Nyårsafton med blinier, lamm och gammaldags ingefärsparfait på festklädda bord. Trettondagsmat vid brasan och till sist Knutkalas på isen med furufacklor och spännande dofter från grillen.
Vinterkalas gavs ut i original 2008.
Ur recensioner:
"En sensuell, inspirerande kokbok med sagolikt vackra bilder och mängder av klassiska, läckra recept som han satt sin egen prägel på. Kan få vilken matlagningstrött som helst att piggna till."
Aftonbladet
"Om någon har tappat bort julstämningen eller talangen att toppa en vanlig tråkig hösthelg då är Hannus bok den absolut rätta."
Helsingborgs Dagblad
"En måste-ha-bok för alla som gillar vintriga helgsammankomster."
Lantliv
Läs mer
Hannu Sarenström, Kåre Hellström, Barbro Hellström
Vinterkalas
Nyheter