Äventyr med Måsen - Mare Botnicum

Författare

Boris Ersson

Äventyr med Måsen - Mare Botnicum

Svenska

2005-11-10

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Kulturhistoria

Författare

Publiceringsdatum

2005-11-10

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Kartonnage

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789189564244

Antal Sidor

288

Vikt (kg)

1.44

Böcker av författaren

Om boken

Vill du segla mitt i natten i fullt solsken? Möta några av världens bästa båtbyggare? Träffa smugglare, tullare, fiskare, lotsar och flera av skärgårdens kvinnor som berättar om sina liv vid havet? Vill du veta hur det är att segla med isjakt i 70 kilometer i timmen? Vill du njuta av fantastiska bilder från Bottenvikens och Kvarkens skärgårdar och kustbygder? Allt detta får du uppleva när du läser Boris Erssons bok: Mare Botnicum - Äventyr med Måsen.

I förordet till boken skriver Boris Ersson: "När du öppnar pärmarna till den här boken kliver du ombord på min nästan 80 år gamla koster Måsen. Tack vare Måsen började jag upptäcka kustbygderna i Bottenviken och Kvarken. Så småningom utvecklades mina seglingar till ett EU-projekt med Föreningen Norden i Sverige som huvudman. Den här boken bygger på mina möten med kustbygdernas människor, och mina dagböcker under 20 års seglingar med Måsen. Välkommen ombord på Måsen!"
Boken produceras i samarbete mellan författaren, Föreningen Norden och Nautiska Förlaget. Nautiska Förlaget/P. A. Norstedts svarar för bokhandelsdistributionen. Boken blev huvudbok i Nautiska Bokklubbens julnummer och är utvald till Föreningen Nordens årsbok 2006.

Ur bokens innehåll: · Mona and the icebreakers.
Kapitlet handlar om Mona Lindberg som arbetar som kock på isbrytaren Ymer. Mona är en spännande kvinna som vid sidan av arbetet på isbrytaren sjunger i ett rockband.

· Med Mary Ann runt jorden.
Kapitlet handlar om Sveriges första världsomseglande segelskepp Mary Ann som byggdes 1838 i Luleå. Boris Ersson har forskat i skeppets historia och hittat dagböcker som kapten Nils Werngren skrev som 24-årig kapten på Mary Ann under världsomseglingen.

· Havets silver vid Junkön.
Junkön är ett levande fiskeläge i Luleå skärgård. Vi följer fiskarfamiljen Ökvist som lever på sik- och laxfiske. På Junkön bor också den 94-åriga Agnes Karlsson som är en fascinerande kvinna.

· I smugglarnas skärgård.
Boris seglar tillsammans med skådespelaren Sven Wollter i skärgården på gränsen mellan Sverige och Finland. Under 20 år har Boris lärt känna flera smugglare och tullare och samlat de mest häpnadsväckande och dramatiska berättelser om smugglingen.

· Segling längs den finska kusten
I en serie kapitel skildras den ganska okända finska kusten och skärgårdarna i norra Bottenviken. Det blir möten med båtbyggare, fiskare, säljägare, smugglare och fritidsbåtägare. Det blir ljusa nätter, bastubad och spännande människoöden i den finska skärgården.

· In i dimman och Maakalla är vår plats handlar om den lilla ön Maakalla som är berömd för att den fick en form av självstyre på 1700-talet. Här lever en fiskare med sin fru, och Boris möter en mycket udda man på ön.

· I kapitlen Skutornas stad, Ren flytande skönhet och Dubbelsäng av kolfiber... berättas om några av världens bästa båtbyggare i Österbotten: Segelskeppet Jakobstads Wapen skildras, liksom Jan Backman som bygger träbåtar lika vackra som gitarrer. Här finns också flera av världens främsta båtvarv: Nautor's som bygger Swan-båtarna och Baltic Yachts som bygger extrema båtar i de mest moderna och extrema material, för extrema kunder.

· I kapitlen Mannen med tusen idéer, Kungen av Björkö, De sista fångstmännen och Som varm grädde får vi möta några av Österbottens legendariska båtbyggare och säljägare som berättar om sina liv ute på isar och i skärgårdar. Genom deras öden och livshistorier får man en inblick i den hårda finska historien, som de flesta svenskar inte känner till.

· I avsnittet Ett försvunnet folk träder fram skildras hur ny arkeologisk forskning visar att det har funnits en tidig samisk befolkning som trängdes bort på 1300-talet. Detta leder Boris över fjällen längs Luleälven till dagens sjösamer i Tysfjord vid den norska kusten. Havet och älvarna har varit huvudleder för människorna i alla tider här uppe.
Detta skildras i kapitlet Resa från hav till hav.



Läs mer

Boris Ersson

Äventyr med Måsen - Mare Botnicum