Hans-Gunnar Axberger får Stora Fackbokspriset 2022
Boken Statsministermordet är en berättelse om Sverige, vår bild av oss själva och oförmågan att lära av våra misstag.
Som huvudsekreterare i statens granskningskommission har Hans-Gunnar Axberger djupare kunskap om Palmeutredningen än de flesta. I Statsministermordet återvänder Hans-Gunnar Axberger till början och ger oss en bred och detaljerad beskrivning av världens största polisutredning, som redan från början missköttes så grovt att det efter några månader stod klart att förövaren med största sannolikhet skulle komma att klara sig undan.
Vad var det som gick fel? Hur kunde Sveriges statsminister mördas på öppen gata? Och hur kunde så många poliser och utredningstimmar ändå inte leda till en lösning av mordet?
Nu har boken tilldelats Stora Fackbokspriset 2022 med motiveringen:
”På en prosa som präglas av stram elegans ger författaren ett initierat svar på en av vår tids stora gåtor: Varför går Olof Palmes mördare fri? Framställningen rör sig obesvärat mellan utredningens enskildheter och det mer övergripande planet och formar sig till en hård och väl underbyggd dom över rättsapparatens och den offentliga styrningskulturens tillkortakommanden”.
Stora Fackbokspriset delas ut av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål. Prissumman är 125 000 kronor. Prisutdelningen äger rum den 5 december.
Relaterat
Om boken
När chefsåklagare Krister Petersson vid en presskonferens i juni 2020 meddelade sitt beslut att avsluta utredningen av mordet på Olof Palme, med motiveringen att den misstänkte var avliden, blev det ett kollektivt antiklimax för många svenskar. Alla som minns den där sena februarikvällen 1986, som följt utredningen med dess huvudspår och villospår, skulle de aldrig få något entydigt svar på vad som hände? Något som hjälpte dem att äntligen lämna det här nationella såret och gå vidare?Hans-Gunnar Axberger återvänder till början och ger oss en bred och detaljerad beskrivning av världens största polisutredning, som redan från början missköttes så grovt att det efter några månader stod klart att förövaren med största sannolikhet skulle komma att klara sig undan.Vad var det som gick fel? Hur kunde Sveriges statsminister mördas på öppen gata? Och hur kunde så många poliser och utredningstimmar ändå inte leda till en lösning av mordet?Som huvudsekreterare i statens granskningskommission har Hans-Gunnar Axberger djupare kunskap om Palmeutredningen än de flesta. Statsministermordet är ett oumbärligt stycke nutidshistoria. Det är också en berättelse om Sverige, om vår bild av oss själva, och om vår oförmåga att lära av våra misstag.
Läs mer
Hans-Gunnar Axberger
Statsministermordet