”För sitt mångsidiga författarskap och stilbildande insatser inom ungdomsroman, novellkonst och serieroman”, skriver prisjuryn i sin motivering.
Stiftelsen Selma Lagerlöfs Litteraturpris delar i år ut priset till Inger Edelfeldt. Inger Edelfeldt, född 1956 och även verksam som konstnär, har sedan debuten med Duktig pojke (1977) givit ut en lång rad romaner, novellsamlingar, ungdomsböcker, seriealbum och lyrik. Hon har vunnit en stor publik och flera litterära priser. Hennes senaste roman är Om snö och guld från 2021.
”För sitt mångsidiga författarskap och stilbildande insatser inom ungdomsroman, novellkonst och serieroman. Liksom Selma Lagerlöf har Edelfeldt inspirerats av sagan, myten och mystiken i sin förståelse av vad det betyder att vara människa och hon delar samma känsla för det andliga i människotillvaron”, lyder motiveringen.
Stiftelsen vill med priset främja författarskap i Selma Lagerlöfs anda och delar ut det till författare för ett eller flera verk på svenska språket; rikssvenska och finlandssvenska författare är således jämställda. I anslutning till prisutdelningen genomförs Kulturveckan i Sunne som anordnas av stiftelsen. En prisjury, som utses av stiftelsens styrelse, beslutar om pristagare.
Jenny Bergenmar, professor och lektor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, skriver i följebrevet till priset:
”Liksom Lagerlöf har Edelfeldt ett intresse för det andliga i människotillvaron och hon delar samma förmåga att genom sagan, myten och mystiken undersöka vad det betyder att vara människa. Hennes texter kretsar ofta kring skapandet och fantasin som en resurs. Detta är i allra högsta grad märkbart i den senaste romanen Om snö och guld där hon återkommer till många av de tidiga författarskapets motiv.
Generationer av läsare har i Edelfeldt funnit en anförvant, en författarröst som ser och förstår utanförskap, längtan och uppror mot föreskrivna roller; en berättare som låter läsaren skratta, leva med i fiktionen och bejaka det svarta inom sig.”
Relaterat
Om boken
Alltmer isolerad söker hon sedan läkning i ett eget inre sagorike och den detaljrika bildberättelsen om det. Först med klokt stöd från andra än föräldrarna kan hon också ge sig ut i världen, och på folkhögskolan Alvavik får hon kontakt med andra som inte stämmer med mallen. Men hon lever med ständiga kollisioner mellan egna fantasier och yttre verklighet. Och konfrontationerna med modern accelererar till ett dramatiskt slutspel. Hur kan man begripa den form man stöpts i? Vad ser Miranda när hon långt senare ser tillbaka?
Inger Edelfeldts utvecklingsroman för tankarna till hennes litterära rötter med de mycket omtyckta och omtalade böckerna Duktig pojke (1977) och Kamalas bok (1986). Om snö och guld är en bok som hyllar skapandet, den djupa existentiella nyfikenheten och den blandning av sårbarhet och styrka som gör oss levande.
Läs mer
Inger Edelfeldt
Om snö och guld
Relaterade artiklar