Leila Inanna Sultan

Foto: Märta Thisner

Utforska författaren

Leila Inanna Sultan är född 1993 och bor i Stockholm. Hon är utbildad vid Biskops Arnö Författarskola och arbetar på bibliotek.

Utgivning

Om boken


"Det är en rik och mogen debut. En sorgesång som väller fram med en stark ton av vrede och ibland blixtlika inslag av en lika vredgad ironi. Men det är också vacker poesi, som plötsligt kan stanna upp i en avklarnad notering"Svenska Dagbladet"Att bli drabbad av en läsning innebär inte nödvändigtvis att man tagit del av särskilt bra litteratur. Desto finare när det väl sammanfaller. /../Straffkolonien är inte bara en politiskt viktig skrift, utan vittnar även om ett fint författarskap i vardande."Dagens Nyheter"Straffkolonien är en stark, drabbande och vacker debut, där det osagdaringer i öronen hos läsaren länge efteråt."BTJ "det lyser i skogsbrynet det lyser ur asfalten ack vilken vacker gränsvilken humanitär och rättssäker maskinens händer är som honung mot hudenmaskinens knä är som den älskades läppar mot nacken"Med dikten som metod gestaltar Straffkolonien asylsökande och förvarstagning som kroppslig och själslig erfarenhet. I starka, enkla bilder och utsagor skildras flykten, förhören, förvaret, förtvivlan. Känslan av att vara dömd, av att förgäves försöka passa in berättelsen om sitt liv i den ram som processen kräver. Den skoningslösa väntan. Här finns också maskinen, det opersonliga regelverk som, likt i Kafkas novell, skriver in straffet på den dömdas kropp. Oönskad, lögnaktig, avvisad. "Skulden står alltid utom tvivel", som Kafka skrev. Dikterna gestaltar både ett slags yttersta skörhet inför lagen, och vad utövandet av lagen gör med språk och människor. Leila Inanna Sultan är född 1993 och bor i Stockholm. Hon är utbildad vid Biskops Arnö Författarskola och arbetar på bibliotek.

Läs mer

Leila Inanna Sultan

Straffkolonien

Recensioner

”ett fint författarskap i vardande”

”Att bli drabbad av en läsning innebär inte nödvändigtvis att man tagit del av särskilt bra litteratur. Desto finare när det väl sammanfaller. Leila Inanna Sultans debut och uttalade Kafkablinkning Straffkolonien är en sådan bok. Författaren – född 1993 och utbildad vid Biskops Arnö – rör sig över tvåhundra sidor kring några av asylprocessens mest omänskliga avarter, med lika oförsonlig som lätt penna, utan att bli plakatpolitisk.

Jag läser Straffkolonien som en diktsamling som tydligt vet vad den vill, som hela tiden ger den typen av nycklar till läsaren. Och trots en så uppenbart mörk tematik präglas boken av en språklig och musikalisk lekfullhet. Dikten kränger sig fram, smakar på orden, letar sig associativt och mångtydigt vidare.”

Dagens Nyheter

”Straffkolonien är en stark, drabbande och vacker debut, där det osagda ringer i öronen hos läsaren länge efteråt.”

Straffkolonien är djupt samhällskritisk, den ifrågasätter en världsordning där vissa människor inte får finnas till på vissa platser. Den ifrågasätter ett system där flyktingar behandlas värre än kriminella. Diktsamlingen skildrar detta med en otrolig skärpa och exakthet, uppblandat med ljuvliga fraser som ’vad är vatten vad är natten skyldig dagen’.

Helhetsbetyg: 5”

BTJ

Nyheter

Foto: Märta Thisner

10 mars 2025

Leila Inanna Sultan: ”Poesi kan förändra våra hjärtan och blickar”

IntervjuerNyheter