Majgull Axelsson om medmänsklighet, skuld och ansvar
Romanen Svalors flykt är nominerad till Årets bok 2023.
Majgull Axelssons nya roman Svalors flykt handlar om rätten att få leva sitt liv och att ta makten över sitt öde. Den finns bland de nominerade till Årets bok 2023, här kan du rösta på den!
– Svalors flykt är en bok som på ett plan berättar om mötet mellan två kvinnor, Christel som håller på att bli gammal och Zadie som är mycket ung, berättar Majgull Axelsson. Christel är psykolog och Zadie är tvungen att gå på stödsamtal hos henne för att socialen ska gå med på att ge henne det hon hetast önskar: en egen lägenhet. Trots de stora olikheterna finns det en känsla som båda delar. På ett annat plan handlar det om Zadies rättslöshet, hennes traumatiska uppväxt och sorgen efter en liten bror. Och på ett tredje plan handlar det om en synnerligen hycklande domare. Jag tänker inte berätta vad som gömmer sig i resten av historien för jag hoppas ju att folk vill läsa boken.
Hur kom den här berättelsen till dig?
– Idén växte långsamt fram, först eftersom jag som de flesta andra läste och upprördes över hur treåriga Esmeralda, också känd som Lilla Hjärtat, vanvårdades och dog. Jag tänkte mycket på hur hon hade haft det, men också på hur hennes syskon måste ha påverkats av miljön i den där missbrukande familjen. Därefter fick jag själv ett telefonsamtal från min neurolog som informerade mig om att jag hade drabbats av Parkinsons sjukdom. Allt detta blev till en enda gröt i mitt huvud, men sedan började det klarna. Christel fick konturer först av allt och det visade sig att hon var psykolog och när hon en dag öppnade dörren till sitt väntrum så satt det en svartklädd och ganska bister ung tjej där. Hon hette Molly i alla papper, men vägrade lystra till det namnet. Hon hävdade att hon hette Zadie Moonbeam. Berättelsen växte fram ganska långsamt, jag hade bara en vag aning om vad som hade hänt och skulle komma att hända och jag fick gång på gång ta mig själv i örat för att jag gjorde onödiga utvikningar. Totalt tror jag att jag slängde lika mycket text som det som blev kvar.
Relaterat
Om boken
Psykologen Christel har fått en ny patient. Molly Andersson 16 år. Det är åtminstone vad som står i papperen. Men Molly hävdar att Molly är ett hundnamn och vill hellre bli kallad Zadie Moonbeam. Anledningen till att hon har hamnat hos Christel är att hennes föräldrar, vars våld och missbruk har tvingat henne ut och in i olika fosterhem under hela uppväxten, äntligen är ute ur bilden. Nu kan hon få en egen lägenhet, under förutsättning att hon bedöms vara mogen för det. Och den som ska bedöma det är Christel.Christel känner ett slags släktskap med Zadie, men tampas samtidigt med egna problem. Hon har diagnosticerats med Parkinsons sjukdom, men vill inte gärna erkänna det ens för sig själv eller sin bästa vän, kusinen Lisbeth, som numera är pensionerad efter ett helt liv som förlossningsläkare. Ett av de barn Lisbeth hjälpt till världen är Zadie Moonbeam. Så en dag får Christel veta att Lisbeth har fått ett anonymt brev. Det är mycket skrämmande.I sin nya roman Svalors flykt ställer Majgull Axelsson frågor om medmänsklighet, skuld och ansvar, om myndigheters inverkan på våra liv, men också om kroppens förhållande till medvetandet och om rätten att få leva sitt liv och att ta makten över sitt öde.
Läs mer
Majgull Axelsson
Svalors flykt
Relaterade artiklar