Sofia Wood nominerad till Cajsa Warg-priset

Datum

28 September 2024

Mat & kärlek, som hon skrivit tillsammans med sin mamma, visar ”hur matkärlek går i arv” enligt juryns motivering.

I boken Mat & kärlek söker sig Sofia Wood mot kärnan i sitt matlagande: sin mamma Ingalill, som hennes kärlek till mat kommit ifrån. Tillsammans utgår de från den handskrivna receptsamling som följt dem genom livet och som varit navet för familjens måltider och tankar om mat. Med maten som utgångspunkt berättar de om vänskap, tillstånd och möten, ur två generationers perspektiv.

Boken är nu nominerad till Cajsa Warg-priset. Motiveringen lyder:

”Den här generationsöverskridande boken har stor bredd i både recept och berättelser. En personlig och varm dialog mellan mamma och dotter, som visar hur matkärlek går i arv och hur viktigt matarvet från tidigare generationer är.”

Med Cajsa Warg-priset – döpt efter författaren till den klassiska 1700-tals-kokboken Hjelpreda I hushållningen för unga Fruentimber – vill Livsmedelsföretagen premiera kvalitativa kokböcker, underlätta för konsumenterna att hitta de bästa titlarna och främja det goda samtalet om mat och dryck.

Vinnaren av Cajsa Warg-priset kommer att tilldelas 100 000 kr och den första pristagaren tillkännages den 11 november 2024. Kokböcker utgivna i Sverige det senaste året kan vara med och tävla. Bakom Cajsa Warg-priset står Livsmedelsföretagen, en bransch- och arbetsgivarorganisation för alla som producerar mat och dryck i Sverige.

Relaterat

Om boken

I den här boken söker sig Sofia Wood mot kärnan i sitt matlagande: sin mamma Ingalill, som hennes kärlek till mat kommit ifrån. Tillsammans utgår de från den handskrivna receptsamling som följt dem genom livet och som varit navet för familjens måltider och tankar om mat. Med maten som utgångspunkt berättar de om vänskap, tillstånd och möten, ur två generationers perspektiv.
Det kan handla om att lära sig laga mat i ett annat land, och hur influenserna formar en och skapar framåtrörelse. Men också om matlagning som ensamstående studerande småbarnsmamma, om den delade vardagen i ett kvinnokollektiv, och om att plötsligt se på ätande på ett annat sätt. Det handlar om mat som den stora, klarast lysande kärlekshandlingen.Bokens kapitel byggs upp utifrån olika situationer, men de delar alla filosofin om att mat och måltider blir bäst om de delas, och att även den enklaste stund är värd den största omsorg.Alla som älskat Sofia Woods recept, atmosfär och tankar om matlagning kommer att få sitt lystmäte här. Aldrig förr har hon varit så nära själva orsaken till att hon lagar mat som hon gör. Här samlas livets bästa, mest pålitliga recept.

Läs mer

Sofia Wood, Ingalill Hägglund

Mat & kärlek

Relaterade artiklar

28 september 2024

Sofia Wood nominerad till Cajsa Warg-priset