Karl Ove Knausgård

Foto: Elvira Glänte

Utforska författaren

Karl Ove Knausgård, född 1968, debuterade 1998 med romanen Ut ur världen (på svenska 2015), för vilken han som första debutant någonsin erhöll det prestigefulla norska Kritikerprisen. År 2004 kom den fristående fortsättningen, romanen En tid för allt (på svenska 2006), som bland annat nominerades till Nordiska rådets litteraturpris och det internationella IMPAC Dublin Literary Award. Han fick ett stort internationellt genombrott med sin romansvit Min kamp (på svenska 2010–2013). Knausgård belönades med Svenska Akademiens nordiska pris 2019. År 2020 erhöll han H.C. Andersens litteraturpris med motiveringen: ”för sin intensiva förnyelse av fältet mellan roman och självbiografi, ett område som också H.C. Andersen storstilat utforskade, och i likhet med H.C. Andersen placerat Skandinavien på den litterära världskartan." 2020 kom romanen Morgonstjärnan som blev en stor succé. Den följdes upp av Vargarna från evighetens skog 2021 och Det tredje riket (2023).

Priser och utmärkelser:

  • Kritikerpriset 1998 för Ute av verden
  • P2-lyssnarnas romanpris 2004 för En tid for alt
  • Sørlandets litteraturpris 2005 för En tid for alt
  • Bragepriset 2009 för Min kamp
  • Gyldendalpriset 2011
  • Aust-Agder fylkeskulturpriset 2012
  • "Welt"-Literaturpreis 2015
  • Svenska Akademiens nordiska pris 2019

Utgivning

Om boken

Nattens skola är fortsättningen på romanserien som inleddes med Morgonstjärnan, Vargarna från evighetens skog och Det tredje riket.
Året är 1985. Den ambitiöse Kristian Hadeland flyttar till London för att studera fotografi. Hans första tid i staden är fylld av motgångar men med tiden möter han flera personer som får stor inverkan på hans liv. Holländaren Hans är besatt av teknologi, alltifrån fotokonstens och grammofonens tidiga barndom till datorns omvälvande övertagande av verkligheten. Vivian är teaterregissör i färd med att sätta upp Den tragiska historien om doktor Faustus av Christopher Marlowe, vars föreställning hon ber Kristian att fotografera.I romanens andra del möter vi på nytt Kristian, men nu tjugofyra år senare när han är en uppburen och framgångsrik konstnär. Inför en stor retrospektiv utställning i New York ställer han sig frågan om han har nått alla sina drömmars mål — och om det var värt priset.Nattens skola är en roman om hur konst skapas och om hur lätt ett människoliv kan ödeläggas. Det är en roman om de krafter som omger oss, både de mörka och de ljusa, och om en människas uppgång och fall.

Läs mer

Karl Ove Knausgård

Nattens skola

Om boken

Det tredje riket är tredje boken i serien som inleddes med Morgonstjärnan (2021) och fortsatte med Vargarna från evighetens skog (2022). Nu fördjupas mysteriet ytterligare.
I Det tredje riket återser vi flera av karaktärerna från de tidigare romanerna, de som då inte hade en egen röst utan blev sedda och tolkade av andra. Nu får de komma till tals om hur de upplevde de varma augustidagarna då en ny stjärna uppstod på himlen. Vad hände med de tre ungdomarna i black metal-bandet som påträffades mördade i skogen? Eller med mannen som återuppstod på operationsbordet? Varför kommer det inte längre några döda till begravningsbyråerna? Och vad är det som sker med människornas drömmar – det är som om någon tar över dem under natten. Och den nya stjärnan som alla ser men ingen kan förstå – är det bara en ny stjärna eller ett varsel? Men i så fall, varsel om vad?Romanerna i Morgonstjärnan-serien handlar om det som vi inte förstår, det stora dramat sett genom det lilla livets begränsade lins. Men först och främst är det romaner om vad som sker när de mörka krafterna i världen får fritt spelrum.

Läs mer

Det tredje riket

Karl Ove Knausgård

Det tredje riket

Om boken

Karl Ove Knausgårds nya roman Vargarna från evighetens skog inleds 1986. Det är året för Tjernobylkatastrofen, Challengerolyckan och Palmemordet, men också ett år som präglas av en djup regeringskris i Norge. Syvert Løyning, en ung man i tjugoårsåldern som precis har återvänt hem till huset där han vuxit upp, drömmer en natt om sin döde far. Men det är något som inte stämmer. När han de följande dagarna börjar att söka igenom faderns efterlämnade saker får han också upp flera tidigare okända spår som alla leder till Sovjetunionen.
Romanens andra del utspelas trettio år senare i Ryssland. Biologen Alevtina åker tillsammans med sin son till Samara för att där fira sin fars åttioårsdag. Som ung ställde hon många existentiella frågor men under de senaste åren har livet allt mer handlat om att försöka få ihop vardagen. Hennes vän Vasilisa är poet och går snarare åt rakt motsatt håll: hon är nämligen fullt sysselsatt med att skriva en bok om en tro på evigt liv.Vargarna från evighetens skog är en suggestiv och medryckande roman som på många sätt utvidgar utforskningen av den apokalyptiska stämningen i Karl Ove Knausgårds senaste roman Morgonstjärnan. Dessutom förekommer flera av karaktärer i båda romanerna."Morgonstjärnan är en mångbottnad berättelse komponerad av en djävulskt skickligt berättare." SvD

Läs mer

Vargarna från evighetens skog

Karl Ove Knausgård

Vargarna från evighetens skog

Om boken

Med sitt rika persongalleri och en handling som spänner över vardagligheter och stora kosmiska sammanhang är Morgonstjärnan ett storverk av en av Europas riktigt stora berättare.

Det är sent i augusti, sommarledighetens sista skälvande dagar. Litteraturprofessor Arne och konstnären Tove befinner sig på Sørlandet tillsammans med sina barn. Vännen Egil bor i ett hus alldeles i närheten, prästen Kathrine är på väg hem från ett seminarium, fritidsledaren Emil repar med sitt band, journalisten Jostein är ute på stan och hans flickvän Turid jobbar natt på sjukhuset. Över var och en av dem dyker det plötsligt upp en jättelik stjärna på himlavalvet. Inte ens astronomerna har ord för att förklara vad det är som sker.

Är det ett stjärnfall? Men varför har då ingen sett stjärnan tidigare? Har den precis uppstått ur intet?

Med tiden lägger sig nyhetsvärdet och livet återgår till så som det var innan stjärnan syntes. Ändå är något förändrat i grunden. Allt märkligare saker tycks ske som påverkar människornas tillvaro på ett oanat sätt.

Morgonstjärnan är en roman om det vi inte förstår, det vi inte vet att namnge och aldrig tidigare har mött. Den handlar om det stora dramat sett genom livets begränsade lins. Men mer än något annat är det en roman om vad som sker när de mörka krafterna i världen får löpa amok.

Läs mer

Morgonstjärnan

Karl Ove Knausgård

Morgonstjärnan

Om boken

Vad skulle hända om vi återvände till Peer Gynt men istället betraktade skeendet ur Solveigs blick? Vad skulle det innebära för det norska nationaleposet? Berättelsen om den som väntar, hur ser den ut? Karl Ove Knausgård har i sin nya kortroman eller långnovell Fåglarna under himlen, tänkt som ett libretto till ett större körverk, skrivit fram en Solveig för vår tid.

"Ovanför mig kommer några kråkor flygande. Fler följde och kort därefter var himlen svart av fåglar. Det liknade en köttmatta, tänkte jag, med vackra skiftande mönster i svart och blått, som i nästa ögonblick upplöstes."

Läs mer

Fåglarna under himlen

Karl Ove Knausgård

Fåglarna under himlen

Om boken

"Frågan om varför jag skriver kan synas enkel, men enkelheten är förrädisk." Så börjar Oavsiktligt - om att läsa och skriva av Karl Ove Knausgård. Han berättar om varför och på vilket sätt han började skriva, om varför skrivandet för honom handlar om att undersöka platsen och vad som där sker, om att se världen med okunnig och försvarslös blick. "Jag vill komma till det oavsiktligt, eller så måste det komma till mig oavsiktligt", skriver han.

Essän beställdes ursprungligen av Yale University till deras exklusiva föreläsningsserie Why I Write.

"Knausgård sprängde ljudvallen för den autofiktiva romanen." Jeffrey Eugenides

Läs mer

Oavsiktligt

Karl Ove Knausgård

Oavsiktligt

Om boken

Hur blev Edvard Munch en av världens mest berömda konstnärer? På ett högst personligt sätt närmar sig Karl Ove Knausgård både kända och okända bilder av Munch i ett försök att hitta vad det är i dem som står på spel och på vilket sätt de lever vidare i vår kultur. Han åker till platser där Munch levde, talar med konstkännare och konstnärer - men först och främst skriver han om sitt eget förhållande till Edvard Munch utifrån den naiva frågeställningen: vad är konst och vad ska vi egentligen ha den till?

Så mycket längtan på så liten yta skrevs i samband med författarens samarbete med Munchmuseet och deras Munchutställning som öppnade sommaren 2017, där Knausgård bland annat valde ut flera målningar, grafiska tryck och skulpturer som aldrig tidigare visats för allmänheten. Om utställningen skriver Knausgård: Jag ville visa okända bilder utifrån föreställningen om att man då kunde se Munch som om det vore första gången, som det han var, en målare som aldrig slog sig till ro och som aldrig stelnade.

"Vilken perfekt matchning de är, Edvard Munch och Karl Ove Knausgård." Therese Bohman, Expressen

Läs mer

Så mycket längtan på så liten yta

Karl Ove Knausgård

Så mycket längtan på så liten yta

Om boken

Om sommaren är den fjärde och avslutande delen av Karl Ove Knausgårds årstidsböcker - ett slags personlig encyklopedi skriven av en far till sin yngsta dotter. Här finns en dagbok där små händelser i familjens liv registreras mot allt vad en sommar kan väcka till liv: tankar, minnen och längtan. Men här finns också en berättelse frambringad av en fyrtiosju år gammal norrman bosatt i Sverige som handlar om en sjuttiotre år gammal kvinna som en gång tvingades fatta ett ödesdigert val.

Läs mer

Om sommaren

Karl Ove Knausgård, Anselm Kiefer

Om sommaren

Om boken

"April befinner sig mellan den stora sömnen och det stora språnget. April är längtan efter något annat, där det andra ännu är okänt."

I romanen Om våren får vi följa en far och hans tre månader gamla dotter under en dag i april, från det att solen går upp tills den går ner. Tillsammans ska de genomföra en resa i ett vårvaknande Skåne för att besöka dotterns mor som ligger på sjukhus, vilket i sin tur väcker frågor för fadern att besvara, frågor om landskapet som sträcker ut sig, frågor om honom själv och hans sätt att handskas med livets stora och små frågor. Han berättar om sig själv och om kärleken, den kravlösa som glöder svagt genom hela livet, den kärlek som han nu vill ska låta omsluta dottern.

Om våren, den tredje delen i Karl Ove Knausgårds årtidsböcker, är en roman om livets begynnelse, om ljuset men också om mörkret. I romanen ingår också flera målningar av den uppmärksammade svenska konstnären Anna Bjerger.

Läs mer

Om våren

Karl Ove Knausgård

Om våren

Om boken

"I går kväll befann jag mig på en grusväg, det regnade lätt, jag hade på mig en röd kappa, på fötterna hade jag långa ullstrumpor utanpå finskorna och på huvudet en mask, liksom stirrande upp i himlens fuktiga och kompakta mörker. I ena handen bar jag en jutesäck, i den andra en gammaldags lykta. När jag närmade mig det upplysta huset vid slutet av vägen stannade jag, öppnade lyktan, tände värmeljuset, stängde den lilla luckan, drog ned masken över ansiktet, slängde säcken över axeln, krökte rygg och gick med korta gammelmanssteg fram till ett fönster."

Ett barn väntar på att födas och en far slår sig ner för att skriva till det. Om vad som väntar, om märkliga fenomen och föremål, människor och djur, vilka alla är en del av det vi kallar världen. Han skriver om snö och om kråkor, om tomten och om tandborsten, om likfärd och om sex. Och mitt under skrivandet med boken kommer en ny familjemedlem till världen.

Karl Ove Knausgård har skrivit fyra årstidsböcker, varav Om vintern är den andra, med dedikationen Brev till en ofödd dotter, vilken i januari ändras till Brev till en nyfödd dotter. Här beskriver han i korta nedslag tillvaron så som den ter sig för honom - livets små mirakel och stora vardagligheter, vilka tillsammans bildar ett slags personlig och slumpmässig encyklopedi.

Om vintern innehåller också flera fantastiska illustrationer av konstnären Lars Lerin.

Läs mer

Om vintern

Karl Ove Knausgård

Om vintern

Om boken

"Detta fantastiska, som du snart ska få möta och se, är så lätt att tappa ur sikte, och det finns nästan lika många sätt att göra det på som det finns människor. Det är därför jag skriver den här boken till dig. Jag vill visa dig världen, som den är, runt omkring oss, hela tiden. Bara genom att göra det kan jag själv få syn på den."

Ett barn väntar på att födas. Och en far slår sig ner för att skriva till det. Om vad som väntar, om märkliga fenomen och föremål, människor och djur, vilka alla är en del av det vi kallar världen. Han skriver om solen och om grävlingen, om termosen och om pisset, om sängen och om ensamheten. Och under tiden växer barnet i mörkret.

Karl Ove Knausgård har skrivit fyra årstidsböcker, varav Om hösten är den första, med dedikationen Brev till en ofödd dotter. Här beskriver han i korta nedslag tillvaron så som den ter sig för honom - livets små mirakel och stora vardagligheter, vilka tillsammans bildar ett slags personlig och slumpmässig encyklopedi.

"Samtidigt ömheten, innerligheten, nakenheten och den gravallvarliga naivism som besjälar de mest prosaiska tingestar (i Knausgårds händer förvandlas en vanlig kaffetermos till familjens totem) alltsammans återspeglat i Vanessa Bairds vackra illustrationer. För de många hängivna Knausgårdianerna är boken givetvis en guldgruva, att bläddra i och söka tröst ur."
Expressen om Om hösten

Läs mer

Om hösten

Karl Ove Knausgård

Om hösten

Om boken

Ut ur världen är Karl Ove Knausgårds prisbelönade debutroman från 1999 som nu presenteras på svenska för första gången.

Den tjugosexårige Henrik Vankel jobbar som lärarvikarie på en liten ort i Nordnorge. Han trivs rätt bra med sin tillvaro - fram till den dagen han plötsligt inser att han förälskat sig i en av sina elever. Egentligen är det värre än så. Han blir som besatt, kan inte tänka på annat, hon är allt vad han önskar sig.

Men hon är bara tretton år.

Förhållandet mellan Henrik och den unga flickan är utgångspunkten för en kärleksroman som också är uppväxtskildring och undergångsroman. När boken kom hyllades den som en häpnadsväckande och mogen debut, men också som högkontroversiell på grund av sitt ämnesval. Sedan dess har Karl Ove Knausgård fått ett stort internationellt genombrott tack vare sin roman Min kamp (2010-13) i sex volymer, där läsaren i fjärde delen också får en unik inblick i hur debutromanen Ut ur världen blev till.

Läs mer

Ut ur världen

Karl Ove Knausgård

Ut ur världen

Om boken

Själens Amerika är en sammanställning av Karl Ove Knausgårds viktigaste essäer och artiklar.

Här skriver han om Thomas Wågströms och Francesca Woodmans fotokonst, om Anders Behring Breivik och attentatet i Oslo den 22 juli 2011, om att fjällvandra, om självporträttets konst, om Cindy Shermans fotografier, om smärta och smärtlöshet, om att översätta Bibeln, om nåd, om Søren Kierkegaard, om föränderlighet och himmel, om ansikte och kropp. Över samtliga texter vilar en oändlig fascination över sambandet mellan konsten och livet.

Med Min kamp hyllades Karl Ove Knausgård som en av vår tids mest intressanta romanförfattare. I detta urval får vi nu för första gången möta essä- och artikelförfattaren.

"Denna roman kan ses som vår tids största litterära projekt." Rachel Cusk, The Guardian, om Min kamp

Läs mer

Själens Amerika

Karl Ove Knausgård

Själens Amerika

Om boken

Med sjätte delen avslutar Karl Ove Knausgård sin episka autofiktiva roman Min kamp. På ett helt igenom självutlämnande sätt har han blottställt ambitioner och svagheter, osäkerhet och tvivel och inifrån skildrat sina relationer till fru och barn, mor och far, vänner och bekanta. Det är en roman i vilken livet skildras i alla sina nyanser, från de avgörande och upprivande ögonblicken till vardagslivets tillsynes obetydliga detaljer.

Min kamp är också ett högriskprojekt där gränsen mellan det privata och offentliga överskridits, vilket under arbetets gång gett tydliga återverkningar både för författaren själv och för hans närstående. I den avslutande delen får vi följa verkets fullbordan: den kontroversiella utgivningen av de tidigare delarna, pressen att förmå slutföra arbetet samt inte minst en studie i litteraturen och dess förhållande till verkligheten.

Min kamp 1-6 är en av de senaste årens mest uppmärksammade romaner. Runt om i världen har den väckt frågor om vad som är litteratur och vad som är privat, och flera inflytelserika kritiker har hyllat den som en av vår tids stora läsupplevelser.

"Med storartad berättarkraft återskapar Knausgård ett liv, en generation, en epok."
Carl-Henning Wijkmark

Läs mer

Min kamp 6

Karl Ove Knausgård

Min kamp 6

Om boken

Femte delen av Karl Ove Knausgårds mäktiga autofiktiva roman Min kamp är skriven med våldsam kraft och uppriktighet. Han flyttar till Bergen för att satsa allt på skrivandet men det får rakt motsatt verkan. Han vill så mycket att det knyter sig för honom. Samtidigt ser han hur en efter en av hans vänner debuterar som författare. Han misstänker att han aldrig kommer att få något ur händerna. Här finns också en roman om nya starka vänskapsband och ett omskakande kärleksförhållande. Så en dag når han två helt avgörande punkter i sitt liv: fadern dör - och kort därefter blir han färdig med sin första roman.

Det var med femte delen som läsarna i Norge, och senare i Danmark, började inse proportionerna av detta litterära kraftprov. Tidningen Politiken menade att Min kamp med tiden kommer att få lika stor betydelse som Goethes Den unge Werthers lidanden.

Karl Ove Knausgårds roman är en av de senaste årens mest omdiskuterade böcker. Den har belönats med prestigefulla priser och vållat en debatt långt utanför hemlandet Norges gränser.

"Det är inte den våghalsiga ärligheten som gör att man sugs fast, det är den där uppenbarelsen när en författares minne och språk förenas i den perfekta dansen." Daniel Sjölin

Läs mer

Min kamp 5

Karl Ove Knausgård

Min kamp 5

Om boken

Fjärde delen av Karl Ove Knausgårds mäktiga autofiktiva roman Min kamp kretsar kring en ung man och hans författardrömmar. Men allt hotas att slås i kras av en förbjuden kärlek.

När han är arton år gammal och precis har gått ut gymnasiet flyttar Karl Ove Knausgård till en liten fiskeby långt i norr för att arbeta som lärare. Jobbet är han helt ointresserad av, precis som han är ointresserad av att jobba överhuvudtaget. Målet är istället att spara pengar för att kunna resa bort och få tid till att skriva. För det är författare han vill bli. Till en början ser allt hoppfullt ut: han skriver några noveller, blir accepterad på byn och uppvaktas av flickor.

Men i takt med att vintermörkret sänker sig över det svindlande vackra landskapet går allt fel. Hans skrivande knyter sig och han kommer ingen vart. Han börjar dricka för mycket och får ofta minnesluckor, vilket skrämmer honom då det påminner om faderns alkoholism som präglade en så stor del av hans barndom. Men det tycks dessutom omöjligt för honom att göra sig kvitt oskulden; det som ser lovande ut slutar varje gång i förödmjukelse. I sitt uppstressade tillstånd börjar han hysa varma känslor för en av sina trettonåriga elever.



Läs mer

Min kamp 4

Karl Ove Knausgård

Min kamp 4

Om boken

Tredje delen av Karl Ove Knausgårds mäktiga autofiktiva roman Min kamp kretsar kring en familj som en vacker augustidag 1969 flyttar in i sitt nya hus i Tromøya utanför Arendal på den norska sydkusten.

Familjens yngste heter Karl Ove och är bara åtta månader gammal. I detta hus ska ha tillbringa hela sin barndom med cykelutflykter, kompisar, fotboll och musik. Men idyllen har en mörk underton. Pojken som framstår som så känslig har också en beräknande och manipulativ sida - djupt präglad som han är av livet i en familj styrd av en kontrollerande och oberäknelig fader.

I första delen av Min kamp fick läsaren följa Karl Ove Knausgårds tonår och de blandade känslorna i samband med faderns begravning, i den andra delen står ett mognande författarskap och flytten till Sverige i centrum. Bok tre behandlar uppväxten i en kärnfamilj.

Karl Ove Knausgårds roman är en av de senaste årens mest omdiskuterade böcker. Ännu en gång har han skrivit en fascinerande och mångfasetterad närstudie - den här gången i form av ett porträtt av konstnären som ung.


Läs mer

Min kamp 3

Karl Ove Knausgård

Min kamp 3

Om boken

Andra delen av Karl Ove Knausgårds mäktiga autofiktiva roman Min kamp är en studie i extremrealism genom blottläggandet av vardagligheter, av utanförskap och av självförödmjukelsens yttersta fascination.

Fadersporträttet i första delen är här utbytt mot ett kompromisslöst sökande efter kärlek och vänskap. I centrum står också det egna författarskapet och konsekvenserna av att lämna Norge för en svensk anonymitet. Hela tiden finns där den öppna blicken på den egna kärnfamiljen och faderskapet, men också på det nya hemlandet Sveriges nästintill skrattretande konformitet och konflikträdsla. Familjen och författandet ställs på så sätt mot varandra i ett försök att nå förlösning och att sträcka sig utanför sina egna begränsningar.

Karl Ove Knausgård skriver en prosa som är häpnadsväckande exakt samtidigt som den hela tiden låter karaktärerna vara berättelsens medelpunkt. Trots att Min kamp aldrig låtsas vara något annat än roman finns där hela tiden en kuslig känsla av att den handlar om riktiga människor - vilket i sin tur skapat en våldsam debatt om självbiografisk prosa både i Norge och i Sverige. Oavsett vilket kan vi vara säkra på att Min kamp i framtiden kommer att stå som ett ledande exempel på nordisk romankonst i början av 2000-talet. "Knausgårds mest uppenbara styrka som författare är hans förmåga att beskriva detaljer, inte minst om naturen men även om det mänskliga psyket." New York Review of Books

Läs mer

Min kamp 2

Karl Ove Knausgård

Min kamp 2

Om boken

Min kamp är Karl Ove Knausgårds mäktiga självbiografiska roman. Första delen inleds med en svepande beskrivning av varje människas slutpunkt, döden. Det är runt detta ofrånkomliga faktum boken kretsar, från barndom till vuxenhet.

I centrum står en far som i hela sitt liv agerar på ett sätt som gör honom onåbar och omöjlig att förstå. Boken utgår från Karl Oves nuvarande situation med fru och två små barn i Malmö. Han skriver personligt om hur han tvingats sluta dricka eftersom han då tappar kontrollen och gör sig själv och andra illa.

Så kommer telefonsamtalet från brodern med besked om faderns död. Det som följer är ett hårt uppvaknande och en begravning av en far han aldrig kände.

Läs mer

Min kamp 1

Karl Ove Knausgård

Min kamp 1

Om boken

En biblisk berättelse som du aldrig läst den, Kain och Abel, Noa och Lot i en drömsk och ändå påtaglig verklighet någonstans mittemellan bibelns landskap och en urnorsk landsbygd.
En saklig fantasi om änglar och människor.

Karl Ove Knausgård börjar sin gammaltestamentliga berättelse med ett svindlande kapitel om änglarnas
historia. Före bibelns tid levde nämligen änglar och människor tillsammans på jorden. Och lika svindlande utvecklar sig denna roman: i skuggan av bibliska berättelser som vi väl känner till så växer andra historier fram, som pekar mot en annan värld, en annan historieuppfattning. Det är en både gäckande och realistiskt episk roman om förhållandet mellan det mänskliga och det gudomliga.
Karl Ove Knausgård slog igenom stort med sin första roman Ute av verden, som kom 1998. En tid för allt är en fristående fortsättning på den, och han kommer förutom i Sverige också ut i Tyskland, England och Danmark.

Läs mer

En tid för allt

Karl Ove Knausgård

En tid för allt

Recensioner

”Knausgård har, fyra vårar i rad, levererat magisk litteratur”

”Böcker som ger mening åt det meningslösa. Som får en att blicka ut mot världen och se den på nytt. Han skapar ett universum och får skapandet att se så enkelt ut. Det gör honom till en gudomlig författare.”

DagensETC

”Det är en uppfordrande och tankeväckande roman, en säreget läsvärd historia”

”Knausgård är en mycket skicklig stilist och skriver med smärtsam inlevelse, vilket gör Nattens skola till en roman att ta till sig och att lida med. Han skildrar gärna människornas mörkare sidor, vilket kan kännas obehagligt, men då står orden i hans exakta prosa för ljuset. Denna ytterst effektiva prosa gör hela romanen väldigt laddad och tät. Han har nästan alltid en stark känsla för karaktärer, vilket gör personskildringen extremt tydlig. Noggrannhet och exakthet i återgivningen av detaljer är också ett utmärkande drag. Varje mening är mättad med betydelsebärande innehåll, som känns viktigt för romanen som helhet och skapar en suggestiv atmosfär, som är lätt att förnimma och lätt att minnas. Det är naket och mycket närgånget.”

Skånska Dagbladet

”Bladvändare, mästerstycke”

Nattens skola är så mycket mer än bara ett exempel på lätt beslöjad självrannsakan. Det är framför allt en idéroman, som knyter an till Thomas Manns storverk om konst och demoni, "Doktor Faustus". Och liksom Mann vill Knausgård, vågar jag påstå, inte bara utforska en konstnärssjäl utan också borra sig ner till ett samhällstillstånds underjordiska källor. Hans 1980-tal kan förstås som prologen till en samtid där Kristian Hadelands empatilösa egoism och narcissism inte längre kan kännas igen som ondska utan har blivit dygd och norm.

På ett alltigenom organiskt sätt har Knausgård dessutom lyckats kombinera sin idé- och konstnärsroman och sin kulturkritiska undertext med en överraskningsdriven intrig som närmast för tanken, och läslusten, till 1800-talets skräck- och spökromaner. Och samtidigt visar han återigen prov på sin magiska förmåga att göra också det vardagliga och triviala hypnotiskt. Hans skildring av en norsk familjejul bör bli en klassiker.”

Landskrona Posten

”Helt enkelt lysande”

”Vilka offer krävs egentligen för konsten? Allt varvas med Knausgårds öga för vardagliga detaljer och till synes fritt flödande tankeströmmar som far genom huvudpersonens hjärna.”

Falu Kuriren

”Imponerande, ingående människoporträtt”

”I stora stycken är romanen lika påfrestande för nerverna som Dostojevskijs Brott och straff. Där hans unge mördare, studenten Raskolnikov, representerade sin samtids nihilism, gör Kristian Hadeland detsamma, fast med vår tids narcissism. Knausgård tecknar den med oerhörd konsekvens och stor teknisk skicklighet.

Hela tiden låter han läsaren skymta vad som finns bortom Kristians begränsade perspektiv. Som djupgående psykologisk skildring är Nattens skola värd att skrivas in i litteraturhistorien.”

Göteborgs-Posten

”En säreget läsvärd historia, som både skrämmer och lockar”

”Knausgård är en mycket skicklig stilist och skriver med smärtsam inlevelse, vilket gör Nattens skola till en roman att ta till sig och att lida med. Han skildrar gärna människornas mörkare sidor, vilket kan kännas obehagligt, men då står orden i hans exakta prosa för ljuset. Denna ytterst effektiva prosa gör hela romanen väldigt laddad och tät. Han har nästan alltid en stark känsla för karaktärer, vilket gör personskildringen extremt tydlig. Noggrannhet och exakthet i återgivningen av detaljer är också ett utmärkande drag. Varje mening är mättad med betydelsebärande innehåll, som känns viktigt för romanen som helhet och skapar en suggestiv atmosfär, som är lätt att förnimma och lätt att minnas. Det är naket och mycket närgånget.”

Skånska Dagbladet

”En saklig och koncentrerad gestaltning av katastrofen”

”...en roman full av spännande uppslag och motiv, som givetvis knyter an till de teman som redan etablerats i romanserien. Främst handlar det kanske om den död som kärlekslösheten är. Spegeln, och fotografi som spegling, är en av de återkommande bilderna i romanen. Ondskan i vår tid, tycks Knausgård vilja säga, har sitt yttersta ursprung i den narcissiska blick som endast ser sig själv och glömmer den andre. Döden är att vara fånge i sig själv.”

Svenska Dagbladet

”Det är avigt och magiskt”

”Det är en märklig roman. Briljant. Tålamodsprövande. Svart som natten, men komponerad med Knausgårds meningsskimrande teknik.”

Expressen

”Helhetsbetyg: 5”

”en oerhört spännande, mörk, tragisk, lysande och vacker betraktelse över livet, konsten, dagliga sysslor och frågan om vad det är vi mest älskar. Staffan Söderblom har gjort en mycket fin översättning.”

BTJ

”Knausgård kombinerar både känslomässigt och intellektuellt djupt med en stil som är lika lättillgänglig som välformulerad och originell”

”Läsningen går i ett huj, utan den känsla av slarv eller lättsinne som kan prägla mindre begåvade författare. Jag ser redan fram emot nästa del i serien, som redan måste betraktas som ett storverk.

Vardagen förtrollas, men slutar aldrig att vara just vardaglig. Inte ens när apokalypsen står för dörren.”

Gefle Dagblad

”en perfekt kombination av existentiella resonemang och beroendeframkallande deckarläsning”

”Romankaraktärerna jobbar för mycket, lagar mat till familjen, trasslar med sina relationer och äktenskap och vänder sig ibland till flaskan. I denna realistiska genre besitter Knausgård ett absolut mästerskap. Få författare kan som han ge en psykoanalytiskt insiktsfull och komplex skildring av det mänskliga livet.”

Sydsvenskan

”förhäxande läsning med knivskarp realism”

”Det blir märkligt suggestivt med en modern text som stilmässigt tillhör romantikens epok - då när mysticism och känslor ifrågasatte vetenskap och förnuft.

Men så är Karl Ove Knausgård ingen svårsmält litterär gigant utan en magnifik manipulatör, en romankonstnär som tillåter sig att förundra och förföra oss.”

Arbetarbladet

”Jag har väntat på den här boken som en gång i tiden en ny platta av David Bowie”

”Tur att Knausgård är så snabb på att skriva för jag säger bara: hit med del fyra. Nu.”

”Knausgård skildrar de stora existentiella frågorna”

”Knausgård är så uppenbart intresserad av sina gestalter, vill utan att kränka deras integritet komma dem nära och ge dem ett inre liv. Särskilt inför de kvinnliga gestalterna visar han prov på en medkänsla som inte utesluter diskretion. I seriens första del iakttogs Tove av sin mans inte helt sympatiska blick, men här blir jag starkt berörd av hennes egna upplevelser på vägen till sammanbrottet.”

Norra Skåne

”en övernaturligt bra författare”

”hör till det bästa Knausgård har skrivit”

Tidningen Vi

”Exceptionell uttolkare av samtidens tecken”

”Knausgård fångar här, kanske ännu bättre än i de tidigare böckerna, den känsla av annalkande katastrof som på många sätt präglar vår tid. Men också den nyreligiösa längtan tillbaka till arkaiska och mytologiska föreställnings­världar som går att ana i samtiden ... en otroligt skicklig berättare.”

”Underbart att vistas i Knausgårds värld”

”...en omistlig del i en av de mest drabbande berättelser jag läst om vad det innebär att vara människa i dag, på tröskeln till en ny tidsålder.”

”Romanen är vacker, fascinerande mångtydig, oroande och mycket spännande.”

”Knausgård hanterar de olika karaktärerna mästerligt och visar stor insikt i hur olika villkoren är för olika människor. Staffan Söderbloms översättning är likaledes mästerligt utförd.”

BTJ

”Det är en mästerlig roman, en av hans bästa.”

”Ibland glömmer jag bort att det är fiktion och inte liv jag läser.”

Expressen

Knausgård vill spränga romanens alla gränser

”Jag tror att Karl Ove Knausgård bestämt sig för att spränga alla gränser för vad en roman kan vara – inte bara till omfånget utan också till innehållet. Vad romansviten ”Morgonstjärnan” betyder är så här 1444 sidor in i projektet för tidigt att säga – men att den kommer att få stor betydelse är det ingen tvekan om.”

Svenska Dagbladet

”Ingen människa står ensam i denna skog, varje individs liv formas av förhållanden till andra människor. Det börjar som en bildningsroman och utvecklar sig efterhand till en kärleks- och idéroman om genetiskt arv och valfrändskap, om syskon och syskonsjälar, om det tidsbundna och det eviga och oföränderliga i tillvaron.”

”Det är både märkvärdigt, spretigt och modigt alltihop. Jag älskar det. Ett tag var jag alltså nästan bortkollrad där i evighetens skog, men efteråt finns ändå bara stark längtan efter del tre.”

”Karl Ove Knausgårds nya roman är litterär magi … I Vargarna från evighetens skog står han på höjden av sin förmåga.”

”Jag älskar det. Det finns ett sådant ömsinne i denna berättelse från landsorten och den mellanstora staden på 1980-talet, kanske till och med en etik: dessa människor fanns – se dem … Allt är så intensivt närvarande i texten att det är halvt obegripligt att inget annat finns än bokstäver i viss ordning. En påminnelse om att konst är trolleri.”

”Karl Ove Knausgårds nya roman är ett storverk.”

Helsingborgs Dagblad

”Så vilka är vi när vi fångas i en ny iskall stjärnas ljus, vad har vi att bevara och försvara?” ”Morgonstjärnan leker med flera genrer, skrämmande och underhållande och ändå igenkännligt knausgårdskt i tonträff och fokus.”

”Morgonstjärnan är en generös bok, fin att vara i, bli underhållen och skrämd av.”

”...framför allt är Morgonstjärnan en mångbottnad berättelse komponerad av en djävulskt skickligt berättare. Och ja, jag är bergtagen.”

Svenska Dagbladet

”Karl Ove Knausgård fångar på ett bländande sätt existentiella frågor, han skriver ur egna erfarenheter, som gör hans berättelse så närvarande och trovärdig.”

”Hans nuvarande liv i London verkar ha givit honom inspiration att återvända till romangenren, i vilken han inledde sin författarbana för drygt tjugo år sedan. Denna gång med en spektakulärt gränsöverskridande, både filosofiskt djuplodande och tvseriemässig, berättelse. Självförtroendet och drivet hos författaren är imponerande. Från vardagslivets blöjbyten och relationsproblematik rör vi oss mot de stora livsfrågorna, mot liv och död, vetenskap och religion. I fonden rasar klimatkrisen.”

Nordvästra Skånes Tidningar

”Morgonstjärnan är en verkligt stor roman full med inre trovärdighet. Jag är totalsåld på den.”

Värmlands Folkblad

“En inträngande och intelligent studie i livets och dödens mysterier. Här finns en enorm vitalitet som uttrycks med ett mycket rikt och konkret språk, men här finns också en drivenhet att gräva djupt i människornas allra mörkaste bottnar.”

Norra Skåne

”…oavbrutet fascinerande och läsvärt, och den som tidigare fångats av Knausgårds säregna prosa går vare sig tomhänt eller besviken från denna roman.”

Tidningen Vi

”Morgonstjärnan är svindlande läsning ... den här gången adderar han en god portion mörker. Varje gång en ny person tar till orda börjar deras berättelse i det igenkännbara - må det vara ett äktenskap i upplösning eller i en arbetsdags seghet. Men - plötsligt går det en isande vind genom läsningen, obehaget kryper på och utan att jag vet hur det går till har jag högre puls och måste tända en lampa.”

”En spännande, ibland skrämmande, engagerande och fantasieggande men också försonande roman om vår tid, och de framtidsvisioner vi alla umgås med. Betyg 5”

BTJ

Nyheter

Foto: Elvira Glänte

25 mars 2024

Knausgård hyllas: ”Helt enkelt lysande”

NyheterKarl Ove Knausgård